Çok kültürlü dünya, küreselleşmenin getirdiği hem fırsatlar hem de zorluklar nedeniyle önemli değişimler yaşıyor. Dördüncü sanayii devriminin getirdiği yenilikler, dijital dünya, veri analitiği, yapay zekâ gibi farklı sektörlerde önemli dönüşümler getirerek günlük yaşamımızı ve çalışma ortamlarımızı değiştirdi.alanda kurumların, şirketlerin, kamu ve özel sektör yapılarının “küresel yeterlilik” temelinde kendilerini yeniden, hızlı tempolu küresel profesyonel ortamına hazırlaması ve adapte etmesi gerekir.
#Konuk YazarAB onayladı. Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, kanatlı eti işleme tesislerinden 8'inin Avrupa Birliği'ne (AB) ısıl işlem görmüş kanatlı eti ihracatı yapabileceğini, bunun AB tarafından kabul edildiğini açıkladı.
#Kanatlı ÜrünlerDünyada sadece eyalet sisteminin olduğu sınırlı sayıda ülkede uygulanan, Türkiye’de de 50 sene önce eşitlik ilkesine uymadığı gerekçesiyle kaldırılan ‘bölgesel asgari ücret’, İTO ve MÜSİAD başkanlarının önerileriyle yeniden tartışmaya açıldı. İstanbul ile Anadolu’daki hayat koşullarının bir olmadığını söyleyen bazı işverenler, 1974’te kaldırılan bölgesel asgari ücretin geri gelmesini istiyor. Birçok iş dünyası temsilcisi ise bu modelin Doğu illerinde yeni bir işçi göçünü tetikleyeceği konusunda endişeli. Bunun yerine yatırımcıyı Doğu illerine çekecek, bölgedeki istihdamı artıracak teşviklerin getirilmesi gerektiğini belirtiliyor. Çalışanların gözü ise asgari ücrete yapılacak zam oranında.
#Asgari ÜcretTekstil ve hazır giyim sektörleri, son iki yıldır daralma yaşıyor. Üretimde düşüş, maliyetlerdeki artış ve kur baskıları gibi nedenlerle istihdam kaybı da artış gösterdi. Öyle ki, 2022’de 1 milyon sınırını aşan hazır giyim ve tekstil sektöründe istihdam Haziran 2024’te 983 bine geriledi, temmuzda ise bu rakam 1 milyona geri çıktı. Ancak sektör eski günlerini aramaya devam ediyor. Sektör temsilcileri, 2025 yılında hem ihracatta hem de istihdamda düşüşün devam edeceğini belirtiyor. Dünyada ise durum farklı değil. Sektör temsilcileri, “Herkes en yakın, en az adetle nerede üretim yapabilirim fikriyle yürüyor” diyerek durumu özetliyor.
#Özge ESENÇukurova Sanayi ve İş Dünyası (ÇUKUROVA SİFED), Türk iş dünyasında bir ilki gerçekleştirdi. ÇUKUROVA SİFED’e bağlı derneklerin üyesi olan iş insanları arasında iş birliği ve dayanışmayı güçlendirmeyi, yeni iş fırsatları oluşturmayı, yeni iş modelleri geliştirmeyi amaçlayan ÇS BUSINESS NETWORK, üyelerine ve iş dünyasına ‘merhaba’ dedi. Adana Hilton Otel’de gerçekleşen ÇS BUSINESS NETWORK ’ün tanıtıldığı lansmanın açılışında konuşan ÇUKUROVA SİFED Yönetim Kurulu Başkanı Berman Mantı, günümüzde birçok mesleğin yok olacağı ve henüz şu an isimlerini bilemediğimiz onlarca yeni nesil işlerin türeyeceği hakikat ötesi bir evrende olunduğuna dikkat çekti.
#AdanaCumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi Başkanı Burak Dağlıoğlu "(Türkiye Yatırım Danışma Konseyi 10. Toplantısı) Türkiye’nin makroekonomik istikrarına ve ülkemizin geleceğine duyulan güveni böylesine üst düzey bir katılımcı kitlesinden tekrar duymak gerçekten bizim için de memnuniyet vesilesi oldu" dedi.
#Ahmet Burak DağlıoğluCumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, "Suudilerin sahibi olduğu bir şirket, enerji ve diğer sektörlerde Türkiye'ye 5 milyar dolarlık yatırım yapmak istediğinden bahsetti." dedi. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz, beklenen enflasyonla ilgili olarak, 'Yıl sonunda da yüzde 41,5 gibi bir tahminimiz var. Gelecek yıl bu zamanlar artık yüzde 20 ile 30 arası, yıl sonunda da yüzde 20'nin altında bir beklentimiz var.' açıklamasında bulundu.
#Cumhurbaşkanı YardımcısıBence geleceği en iyi okuyan isimlerden biri de Lucien Arkas’tır. Bana göre o da bir fütüristtir. Dünyanın gidişatını iyi izler, gerçekleri gözardı etmeden, imkanları da dikkate alarak bir gelecek senaryosu yapar. Krizlerde insanlar ne yapacaklarını bilemezken, o kafasındaki yol haritasını uygulamaya devam eder. O yüzden Lucien Arkas ile sohbet etmek her zaman bana iyi gelir.
#1Meksika’da 39’uncu kez düzenlenen ABASTUR fuarında Türkiye, 12 firmayla Çin’den sonra en kalabalık katılımı gösterdi. Ticaret Bakanlığı’nın uzak pazarlar stratejisi kapsamında adeta ‘El Turco’ fırtınası esti. Sektörün Meksika pazarına yeni girdiğini söyleyen TUSİD Başkanı Bekir Topuz, “Bu fuarda sadece satış değil, distribütör bağlantıları da hedefliyoruz. Kısa sürede Meksika’da büyüyeceğiz” diye konuştu.
#TUSİDORSİAD Başkanı Levent Çamur, sanayicinin ihracattan elde ettiği dövizle giderlerini finanse etmekte güçlük çektiğini söyledi, “Beklentimiz, döviz kurlarının belli ölçüde enflasyona paralel çizgiye getirilmesi, yüksek maliyetlere formül bulunması” dedi. Çamur, “Atılacak yeni iyileştirici adımlarla birlikte gelecek aylarda ihracatta yeni rekorlar kırmamız hiç de şaşırtıcı olmaz” diye konuştu.
#HÜRRİYET ANKRA1 milyar dolarlık iş hacmine imza atan Türkiye’deki oyuncak firmaları sadece maliyetler ve Çin tehdidiyle değil dijitalleşmeyle de savaşıyor. Altı yaş sonrasına hitap eden oyuncaklarda dijitalleşmenin getirdiği pazar kaybının yüzde 30 olduğunu belirten Oyuncakçılar Derneği Başkanı Raşit Akar, “Çocuklar üç-dört yaşlarında tablet ve telefonun etkisi altına giriyor, altı yaşındaki çocuğun oyuncakla işi kalmıyor. Bu nedenle sektör olarak biz de dönüşmeliyiz” dedi.
#Oyuncakçılar Derneği1 milyar dolarlık yatırım planıyla Manisa’ya Ar-Ge merkezi kuracak olan BYD’nin ardından Chery’den de haber bekleniyor. Çinli üreticinin daha önce açıkladığı ve Türkiye’de kuracağı Ar-Ge merkezinin detaylarını yakında paylaşacağı belirtildi. Yeni yatırımlarla otomotivde Ar-Ge merkezi sayısı 17’ye çıkacak. Hedef Türkiye’nin otomotiv teknolojileri geliştirilen ihraç edilen bir merkez haline getirilmesi.
#ManisaBYD’nin yatırım kararı ve aldığı teşvikler, Togg da dahil olmak üzere yerli üreticilerin satışlarını etkileyeceği tartışmalarını beraberinde getirmişti. OSD Başkanı Cengiz Eroldu, “Çinlilerin Türkiye’de yapacakları üretimle rekabet edebiliriz. Adil şartlardaki bir rekabette bizim Çin ile bir derdimiz olmaz” diye konuştu.
#Otomotiv Sanayii Derneğiİtalya’da moda devleri Dior ve Armani’ye ‘kaçak işçi ve düşük maliyetli üretim’ nedeniyle kayyum atanması bugüne kadar dayatılan sertifika sistemlerini sorgulattı. Şirketlerin alım kriterlerinden denetim firmalarının güvenilirliğine kadar birçok konuda zafiyetler, ikili uygulamalar olduğu gözler önüne serildi. Olayın iki markanın ötesine geçmesi beklenirken TİM Başkanı Gültepe, “Türkiye standartlar ve denetimler konusunda ‘süper lig’de. Herkes eşit denetlenirse Türkiye öne çıkar” dedi.
#İtalyaAvrupa’dan başlayıp Asya’da (Moğolistan/Ulan Batur) sona erecek olan İpek Yolu - Silk Road Rallisi, T.C. Düsseldorf Başkonsolosluğu’ndan yola çıktı. İlk olarak 2012 yılında Doğu-Batı Rallisi olarak düzenlenen İpek Yolu Rallisi’ndeki 20 aracın ilk durağı İstanbul olacak. Katılımcıların kendi araçlarıyla katıldığı rallide 10 bin kilometreyi aşkın yol katediliyor.
#AlmanyaGenç yaşta kendi network ağını kurmaya başlayan, 24’ünde de girişimin ilk fitilini ateşleyen Nesrin Serin Onkardeşler, uygunluk değerlendirme sektöründe yüzde 100 Türk sermayeli global bir şirket yarattı. Bugün Türkiye’ye ile birlikte 10 ülkede faaliyet gösterdiği USB Certification’u daha da büyütmeyi planlayan Onkardeşler’in gündeminde ise yurtdışından şirket satın alımları var.
#1Diplomasi bir dış politika aracıdır, uluslararası sistemdeki aktörler arasında, uzlaşı temelli ve barışçıl bir bakış açısına sahip yöntemler ve görüşmeler yolu ile yürütülür. Kavram olarak ilk kez 1796’da İngiltere’de kullanıldığı bildiriliyor. 21’nci yüzyıl klasik diplomatik kanallara yeni ilaveler getiriyor…
#Konuk YazarG20 Liderler Zirvesi öncesinde bir araya gelen G20 ülkelerinin genç girişimci ve iş insanları, geleceğe yönelik beklenti ve isteklerini bir bildiri halinde yayınladı. Bildiride, kapsayıcı kalkınma yoluyla ekonomik büyüme, uluslararası iş yapmayı kolaylaştırma, küresel döngüsel ekonomiye geçişi hızlandırma, yeni nesil girişimcileri eğitme ve teşvik etme, inovasyon, dijitalleşme ve geleceğin işleri olmak üzere 5 alanda somut adım atma çağrısı yapıldı.
#TÜGİADTürkiye 8 Temmuz itibarıyla Çin’den ithal edilecek tüm otomobillerde gümrük vergisini yüzde 50’ye çıkarıyor. Fiyatlar artacağı için tüketici bu karara tepkili ancak hükümet, otomotivde yüzde 70’i bulan ithalat oranını düşürmeyi ve Çinlilerin olası yatırım kararını hızlandırmayı hedefliyor. Kararın hemen ardından Chery’den “En kısa sürede Türkiye’de üretim gerçekleştirebilmek için çaba içerisindeyiz” açıklaması geldi.
#Çin Otomobilleri