ABD’de yaşayan Türk araştırmacı Cemil Emre Yavaş ve ekibi, 5,5 büyüklüğünün altındaki depremleri 30 gün önceden tahmin edebilen yapay zekâ tabanlı sistemle San Diego’da yüzde 98, İstanbul’da yüzde 91’e yakın başarıya ulaştıklarını duyurdu. Yavaş, çalışmanın detaylarını Hürriyet’e anlattı... Ayrıca Türk biliminsanlarına da sordum: Bu mümkün mü? Çalışmaya oldukça mesafeliler: “Depremler tahmin edilemez” diyorlar, ekliyorlar: “Tahminlere değil, deprem dirençli kentler yaratmaya odaklanın!”
#Cemil Emre YavaşTürk Mühendis ve Mimarlar Birliği’nin (TMMB), Cumhuriyet’in 100’üncü yılı kapsamındaki ‘Cumhuriyet’in Kıvılcımları’ başlıklı konferansta, kuruluş yıllarında yüksek öğrenim görmek üzere yurt dışına gönderilen kişiler ve Türkiye’ye hizmetleri ele alındı. Toplantı, Başkan Demir Ceylan’ın hem TMMB’yi, hem de özellikle 100’üncü yıl vesilesiyle sürdürdükleri çalışmaları tanıttığı selamlamayla başladı.
#FrankfurtSelçuk Yaşar Ödülü’nün bu yılki sahibi, sıfır karbon emisyonlu elektrikli arabalar teknolojisi, Lityum iyon pil ve süper kapasitör teknolojileri, temiz enerji teknolojileri ve sürdürülebilir üretim teknolojisi konularında çalışmalar yapan, Kaliforniya Üniversitesi Riverside Kampüsü Elektrik ve Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mihri Özkan oldu.
#Selçuk Yaşar ÖdülüTürkiye, ‘Beyaz Kıta’da bilim diplomasisi başlattı. 7. Ulusal Antarktika Bilim Seferi kapsamında, Horseshoe Adası’nda 18 proje yürüten ve Şili, Rusya, Brezilya, Polonya, Arjantin, Uruguay, Bulgaristan ile Ekvatorlu meslektaşlarıyla bir araya gelen Türk araştırmacılar, kıtada kalıcı hale gelmeyi amaçlıyor...
#Beyaz KıtaTürkiye, Beyaz Kıta’da bilim diplomasisi başlattı. 7. Ulusal Antarktika Bilim Seferi kapsamında Horseshoe Adası’nda 18 proje yürüten Türk araştırmacılar, yer kürenin geçmişi ve geleceğine dair önemli ipuçları barındıran kıtada 8 farklı ülkeye ait bilim üssünü ziyaret etti. Şili, Rusya, Brezilya, Polonya, Arjantin, Uruguay, Bulgaristan ve Ekvator’un bilim istasyonlarında meslektaşlarıyla bir araya gelen Türk bilim heyeti, bir taraftan ortak bilimsel çalışma imkanlarını değerlendirirken Türkiye’nin kıtada kalıcı hale gelmesi amacını da güçlendirdi.
#Horseshoe AdasıTürkiye, Beyaz Kıta’da bilim diplomasisi başlattı. 7. Ulusal Antarktika Bilim Seferi kapsamında Horseshoe Adası’nda 18 proje yürüten Türk araştırmacılar, yer kürenin geçmişi ve geleceğine dair önemli ipuçları barındıran kıtada 8 farklı ülkeye ait bilim üssünü ziyaret etti.
#Ulusal Antarktika Bilim SeferiTürk araştırmacıların dünyanın saygın bilim dergilerinden Journal of Nutritional Sciences’da yayımlanan çalışması, şaşırtıcı gerçekleri ortaya koydu. Araştırmaya göre ağır sporlar sağlığa yarardan çok zarar veriyor. Mesela rugby, halter gibi efor gerektiren sporları yapanlar, golf oynayanlara oranla az yaşıyor...
#SporYarıyıl tatili, yoğun bir dönemin ardından pek çok çocuk ve anne-baba için eğitime kısa bir molanın verildiği, yeni yerler gezme, tatile gitme ya da sevdiklerini ziyaret etme gibi planlamaların yapıldığı bir dönemdir. Ancak, yarıyıl tatili özel gereksinimi olan çocuklar ve aileleri için her zaman bu anlamları taşımayabilir.
#Konuk YazarBugün de tıpkı geçmiş devirlerde olduğu gibi Astroloji gizemini korumaktadır. İnsanlar burçlarını ve burçlarla ilgili her konuyu merak etmektedirler. İşte ilgiyle okuyacağınız 16 Haziran hangi burç, özellikleri nedir, 16 Haziran tarihinde yaşanmış önemli olaylar, 16 Haziran doğumlu ünlü Türk ve yabancı futbolcular ve konu hakkında çok daha fazlasını sizler için derledik.
#16 Haziran Hangi Burç Ve Burcu Ne?Burçlar insanların ilgisini çeken konulardan bir tanesidir. Bu nedenle çoğu insan burçlar ile ilgili araştırmalar yapmaktadır. 31 Ocak tarihinde doğan kişiler de burçlarını merak etmekte ve burç özellikleri ile ilgili araştırmalar yapmaktadır. 31 Ocak hangi burç ve burcu ne? 31 Ocak tarihte bugün, doğan Türk ile yabancı ünlüler, yükseleni ve özellikleri nelerdir? İşte, tüm detaylar.
#31 Ocak Hangi Burç Ve Burcu Ne?TÜBİTAK’ın 2010 yılında başlattığı ‘Yurda Dönüş Burs Programı’ kapsamında bugüne kadar 452 araştırmacı Türkiye’ye döndü. Amazon, Apple gibi şirketlerden ve Harvard, Stanford gibi üniversitelerden 127 bilim insanı daha ülkeye dönüyor. ODTÜ ve Boğaziçi Üniversitesi gibi kurumlarda göreve başlayan her akademisyen en az beş doktora öğrencisi yetiştirecek
#ÜniversiteTÜBİTAK’ın 2010 yılında başlattığı ‘Yurda Dönüş Burs Programı’ kapsamında bugüne kadar 452 araştırmacı Türkiye’ye döndü. Amazon, Apple gibi şirketlerden, CERN, Max Planck Institute gibi araştırma kuruluşlarından ve Harvard, Stanford gibi üniversitelerden 127 bilim insanı daha ülkeye dönüyor. ODTÜ ve Boğaziçi Üniversitesi gibi kurumlarda göreve başlayan her akademisyen en az beş doktora öğrencisi yetiştirecek.
#GazetehaberiHarvard Üniversitesi'nin dağıttığı tuhaf konularda yapılmış bilimsel araştırmalara verilen Ig Nobel Ödülleri sahipleri belli oldu. Bu yılın ekonomi ödülünü aralarında Türk bilim insanı Habip Gedik'in de bulunduğu üç kişilik ekip aldı.
#IG NOBEL ÖDÜLLERİKanser üzerine araştırmalar yapan genç genetik bilimci Nazlı Değer, Türkiye’de Fulbright Eğitim Komisyonu’ndan Aziz Sancar Bursu almaya hak kazandı. Değer böylece, ABD’de Aziz Sancar ile birlikte kanserin yanı sıra DNA hasarları ve onarımı üzerine çalışmalar yapacak. Aziz Sancar, Nazlı Değer'in bu dönemde araştırma laboratuvarında çalışacak tek kadın araştırmacı olacağını söyledi.
#Prof. Dr. Aziz SancarTürkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Avrupa Nükleer Araştırma Merkezi (CERN) Sanayi İrtibat Temsilcileri Kurulu Başkanlığı’na TOBB temsilcisi Hakan Kızıltoprak’ın seçildiğini bildirerek, “Avrupa Nükleer Araştırma Merkezinde, sürdürülebilir başarı için oradaki insan gücünü arttırmak ve bu noktada kamu kurumlarıyla birlikte kolektif adımlar atmak çok önemli” dedi.
#CERNDünyanın en önemli bilimsel etkinliklerinden “ Bilimi Hızlandırıyoruz” sergisi, İstanbul Bilgi Üniversitesi ve Avrupa Nükleer Araştırma Merkezi (CERN) ortaklığı ile İstanbul’a getirildi. 23 Mart’ta santralistanbul Kampüsü’nde düzenlenen törenle açılan sergi, başlangıcından bugüne evrenin 13,7 milyar yıllık öyküsünü etkileyici bir sunumla bilim severlerle buluşturdu.
#CernHiggs Bozonu’nu (Tanrı Parçacığı) dünyaya açıklayan CERN’ün eski Genel Direktörü Prof. Rolf-Dieter Heuer, Hürriyet’e konuştu : “Bilim artık diplomasi aracı oldu. Bilim evrensel bir barış dilidir. Küresel bilim çalışmalarına artık bilim üzerinde diplomasi kavramı da yerleşti” dedi.
#CERN