Yapısal yer bilimi ve tektonik dallarındaki çalışmalarıyla tanınan Prof. Dr. Celal Şengör, Göttingen Üniversitesi’nde düzenlenen ‘Türkiye’nin Neotektoniği: Depremler bize ne anlatıyor’ adlı konferansta Türkiye’nin deprem gerçeğini masaya yatırdı. Türkiye’nin ciddi bir deprem tehdidi altında olduğunu belirten Sengör, gerekli önlemler alınmazsa, ülkenin sosyal yapısını ve hatta bağımsızlığını kaybedebileceği uyarısında bulundu.
#Celal ŞengörAlman-Türk Akademisyenler Birliği Göttingen’in (D-TAB) ‘Almanya’daki Türklerin eğitim durumuna kronolojik bir bakış’ başlığı altında düzenlediği etkinliğe konuşmacı olarak katılan İstanbul’daki Türk-Alman Üniversitesi Rektörü Prof. Cemal Yıldız, Avrupa’da üç dört dilli bir Türk neslin geldiğine dikkati çekerken, velilere de büyük ve önemli görevler düştüğünü söyledi.
#AVRUPADAN HABERTÜRK Tarih Kurumu (TTK) ile Kültür, Tarih ve Entegrasyon Araştırmaları Enstitüsü (IKG) tarafından Almanya’nın Münih kentindeki tarihi Altes Rathaus salonlarında ‘Alman Bilim İnsanlarının Modern Türkiye’nin Gelişmelerine Katkıları’ konulu Türk-Alman Tarih Çalıştayı düzenlendi.
#Almanya-TürkiyeHarvard Sabri Ülker Metabolik Araştırmalar Merkezi Başkanı Prof. Dr. Gökhan Hotamışlıgil ve ekibi tarafından "Odaklanmış İyon Işını Taramalı İleri Elektron Mikroskobu” kullanılarak yapılan araştırma, Nature Dergisi’nde yayımlandı. Dünyada ilk kez bu hacim ve çözünürlükte gerçekleştirilen çalışmada bozulmamış karaciğer dokusunun 3 boyutlu moleküler mimarisinin görüntülenmesiyle, sağlık ve hastalık durumunda hücre içindeki dinamik yapısal farklılıklar ortaya çıkarıldı. Araştırmanın ortaya koyduğu en önemli konu ise bozulan formun moleküler tamiratı ile hücre içinde normal metabolik fonksiyonların geri kazanılmasının mümkün olduğu yönünde.
#Nature Dergisiİlim Yayma Vakfı tarafından düzenlenen 2021 İlim Yayma Ödülleri için geri sayım başladı. Aralık ayında Dolmabahçe Sarayı’nda gerçekleşecek olan ödül töreni öncesinde düzenlenen basın toplantısında konuşan İlim Yayma Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Necmeddin Bilal Erdoğan, “İlim Yayma Ödülleri'nin tasarlanması, 2 yıllık bir emek. 2021'de ödül miktarlarımızı ikiye katladık. Büyük Ödül’ü 600 bin lira, diğer Mühendislik, Doğa ve Sağlık Bilimleri ile Sosyal Bilimler Ödüllerimizi 200'er bin lira olarak tayin ettik” dedi.
#İlim Yayma Vakfı Akademi ÖdülleriYükseköğretim Kurulu, Türkiye’deki üniversitelerde görev yapan Fransız akademisyenler için B2, yani orta üstü düzeyde Türkçe bilme şartı getirmişti. Türkçe bilmeyen öğretim üyelerinin çalışma izin belgelerinin yenilenmeyecek olması akademisyenleri bir anda kaçak durumuna düşürmüştü. Ancak karar sadece üniversitelerde ve Fransa vatandaşı olanları kapsamıyor. Benzer uygulama K12, yani okul öncesi, ilk ve ortaöğretimde görev yapan yabancı öğretmenler için de hayata geçirildi. Türkiye’de çalışacak öğretmenlerin izinleri geçtiğimiz yıl alınan karara göre artık YÖK kanalıyla verilecek. Ancak pandemi sebebiyle bu karar şimdilik askıya alındı. Özellikle yabancı liseler, kadrolarında çok sayıda yabancı öğretmen olduğu için kararın iptalini talep ediyor.
#Yabancıİstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) İşletme Fakültesi Endüstri Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cengiz Kahraman, "bulanık mantık teorisi" ile Stanford Üniversitesinin koordinasyonunda yürütülen çalışma sonucunda hazırlanan "En Etkili Bilim İnsanları Listesi"ne girmeyi başardı.
#BilimOdessa National Polytechnic Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Zoteev "Çernobil ve Fukuşima'daki gibi bir faciayı önlemek için Ukrayna'dan ve dünyanın dört bir yanından bilim insanları yeni tip nükleer yakıtlar üzerine çalışma yürütüyorlar." dedi.
#ÇernobilAbudllah Gül Üniversitesi (AGÜ) akademisyenlerinin araştırma makaleleri, İngiltere ve Almanya'nın prestijli dergilerinde kapak oldu. Makaleler, İngiliz Kraliyet Akademisi Kimya Topluluğu (RSC) ve Almanya’nın Wiley’ dergilerinde yayınlandı.
#İngiliz Kraliyet Akademisi Kimya TopluluğuDünyanın birçok ülkesinde 1 milyon’dan fazla polis memuru tarafından kullanılan uzaktan etkili elektroşok silahı Taser’e, üretimi bitirilen Milli Enerji Silahı ‘Wattozz’ rakip oldu. ABD’li rakibine kıyasla üstün özellikler taşıyan yerli silahın ilk fotoğrafları bugün basına servis edildi.
#WattozzÖğretim üyelerinin yurtiçinde ve yurtdışında yürüteceği çalışmalar için alacağı ücretli izinle ilgili yönetmelikte değişiklik yapılarak, 6 yıl bir devlet üniversitesinde çalışma şartı getirildi. İkinci kez ücretli izin istendiğinde de aynı süre şartı aranacak. Değişikliği yorumlayan akademisyenler ise görüş ayrılığına düştü. Bu sürenin gençler için olumsuz sonuçlar yaratacağını düşünen de, yeniliği olumlu bulan da var.
#Öğretim Görevlisi