İyi bir iş fikrine sahip olmak girişimciliğin ilk kuralı olsa da tek başına bir anlam ifade etmiyor. Pazar araştırmasından geri bildirimlere, finansal desteklerden risk yönetimine kadar birçok süreci doğru yönetmek kritik önem taşıyor. Peki yola yeni çıkan bir girişimci hangi adımları atmalı ve nelere dikkat etmeli? Finansal Yönetim Danışmanı Bikem İnce İnanç, 10 adımda başarılı girişimin yol haritasını anlattı...
#Başarılı GirişimDünyanın önde gelen seyahat yazılımları geliştiricisi Amadeus’un İstanbul’daki Ar-Ge Merkezi açıldı. Dijital teknolojilerin geliştirilmesine katkı sağlayacak yatırımla, özellikle seyahat teknolojileri alanında yeni fikir ve girişimlerin Türkiye’de gelişip ölçeklenmesinin önü açılacak. Yaklaşık 500 yazılım geliştiricinin çalışacağı merkez; yıl sonuna kadar Nice ve Bengaluru Ar-Ge merkezlerinin ardından dünyanın üçüncü büyük Ar-Ge noktası olacak.
#Mehmet Fatih KacırSanayi ve Ticaret Bakanı Mehmet Fatih Kacır, AMADEUS Türkiye Ar-Ge Merkezi'nin açılışına katıldı. Açılışta konuşan Kacır, "Turcorn100, küresel hedefleri olan teknoloji ve inovasyon odaklı girişimler için ölçek büyütme kulübü olarak hizmet veren ulusal bir vizyon girişimidir. Bu programlarla en büyük hedeflerimizden biri 100 bin teknoloji girişimine sahip olmak ve ülkemizden 2030 yılına kadar 100 'Turcorn' çıkarmak" dedi.
#Mehmet Fatih KacırSanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, yenilikçi teknolojilerin öncüsü dijitalleşme ve yapay zekâ dikeylerinde fikirlerin girişimlere dönüşmesini hızlandıracaklarını belirterek, “Dünyadaki büyük teknoloji firmalarının geliştirdiği çözümlerle tekelleşmesi ve bu alanda diğer ülkeleri bağımlı hâle getirmesi riskine ve tehdidine karşı, ülkemizde yapay zekâ ekosisteminin gelişmesini Millî Teknoloji Hamlemiz için kritik görüyoruz. Yapay Zekâ Ekosistem Çağrılarımızla, uluslararası iş birliklerimizle, araştırma merkezlerimiz, süper hızlı bilgisayarlarımız, her geçen gün güçlendirdiğimiz Ar-Ge ve inovasyon altyapımızla yapay zekâ ekosistemimizi harekete geçirmeye devam edeceğiz.” dedi.
#Mehmet Fatih Kacırİngiltere’nin başkenti Londra’da düzenlenen Tech.EU Zirvesi’ne katılan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Türk girişim ekosisteminin ‘Avrupa teknolojisinin yıldızı’ olarak tanımlandığına dikkat çekerek, “Türkiye’de 2019 yılında unicorn bulunmuyordu. Şu an 7 Turcorn bulunuyor. Türkiye sadece ‘start-up’ şirketleri için değil, aynı zamanda ‘scale up’ şirketler için de önemli bir merkez haline geldi” dedi.
#LondraSanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Togg'un Türkiye'nin en büyük ihracat sektörü olan otomotiv endüstrisinin dönüşümüne öncülük ettiğini belirterek, "Togg, halihazırda 30'dan fazla farklı startup ile çalışarak inovasyonu teşvik etme konusunda kararlılığını ortaya koyuyor. Teknolojideki değişikliklerin yenilik yapmamız ve başarılı olmamız için benzersiz fırsatlar yarattığının farkındayız. Bu nedenle güçlü bir startup ekosistemine sahip olmak Milli Teknoloji Hamlesi'nin önemli bir parçası" dedi.
#Sanayi Ve Teknoloji BakanıSanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, "Teknoparklarımız bünyesinde tarım teknolojilerinde yeni girişimlerin filizlenmesinin destekçisi oluyoruz. Teknoparklarımızda tarım teknolojilerinde çalışan 257 teknoloji girişimimize bugüne kadar sağladığımız Ar-Ge teşviki 2,4 milyar lirayı aştı" dedi.
#Mehmet Fatih KacırSanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, “Türkiye, sadece Ar-Ge alanına yaklaşık 11,3 milyar dolar kaynak ayırıyor. 222 bine yakın Ar-Ge personeli çalışıyor. Teknoloji Geliştirme Bölgelerimizin ülke genelindeki sayısı 2001 yılında yalnızca 2 iken, bugün bu sayı 101’e ulaştı. Bakanlık olarak bu ekosistemde büyümeye devam eden girişimcilik kültürünü desteklemeye devam edeceğiz’’ dedi.
#Mehmet Fatih KacırSanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, G20 Dijital Ekonomi Bakanlar Toplantısı için gittiği Hindistan’nın Bengaluru'da kentinde Türkiye'nin girişimcilik ekosisteminin son yıllarda kaydettiği gelişmelere ilişkin bilgi verdi.
#Fatih Mehmet KacırDünyanın en büyük tüketici elektroniği fuarı CES 2023, geniş katılımlı Türk girişimlerin inovatif ürünlerine ev sahipliği yaptı. ABD’nin Las Vegas kentinde düzenlenen fuar, Türk girşimcilerin gövde gösterisine sahne oldu. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı desteğiyle fuara katılan 52 teknoloji tabanlı girişim, dünyanın dört bir yanından gelen katılımcıların büyük ilgisini gördü. Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, fuarda akıllı tarım uygulamalarından elektronik atık yönetimi sistemlerine kadar pek çok alandaki fikirlerin inovatif girişimlere dönüştüğü ürünleri inceledi.
#Sanayi Ve Teknoloji Bakanı Mustafa VarankDünyanın en büyük tüketici elektroniği fuarı CES 2023, geniş katılımlı Türk girişimlerin inovatif ürünlerine ev sahipliği yaptı. ABD’nin Las Vegas kentinde düzenlenen fuar, Türk girşimcilerin gövde gösterisine sahne oldu. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı desteğiyle fuara katılan 52 teknoloji tabanlı girişim, dünyanın dört bir yanından gelen katılımcıların büyük ilgisini gördü. Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, fuarda akıllı tarım uygulamalarından elektronik atık yönetimi sistemlerine kadar pek çok alandaki fikirlerin inovatif girişimlere dönüştüğü ürünleri inceledi.
#CESKOSGEB, dijitalleşen KOBİ’lere destek miktarını arttırdı, programın kapsamını genişletti. Daha önce işletme başına 1 milyon lira olan üst limit, dijitalleşme için 2 milyona çıkarıldı. Yeni ilave edilen rekabetçilik ve verimlilik başlığı için de üst limiti 1 buçuk milyon lira olarak belirlendi.
#KOSGEBAR-GE ve Tasarım Merkezleri ile Teknoloji Geliştirme Bölgeleri Zirvesi, önceki gün İzmir’de yapıldı. Zirve kapsamında, Ar-Ge ve Tasarım Merkezleri için 10 kategoride 30, Teknoparklar için de 4 kategoride 12 olmak üzere toplamda 42 ödül sahiplerini buldu.
#TurcornAr-Ge, tasarım ve teknoloji alanında Türkiye’nin en iyileri bir araya geldi. Ar-Ge ve Tasarım Merkezleri ile Teknoloji Geliştirme Bölgeleri Zirvesi, İzmir’de yapıldı. Zirvede, Ar-Ge ve Ta-sarım Merkezleri için 10 kategoride 30, Teknoparklar için de 4 kategoride 12 olmak üzere toplamda 42 ödül sahiplerini buldu.
#Ar-GeAr-Ge, tasarım ve teknoloji alanında Türkiye’nin en iyileri bir araya geldi. Ar-Ge ve Tasarım Merkezleri ile Teknoloji Geliştirme Bölgeleri Zirvesi, İzmir’de yapıldı. Zirvede, Ar-Ge ve Ta-sarım Merkezleri için 10 kategoride 30, Teknoparklar için de 4 kategoride 12 olmak üzere toplamda 42 ödül sahiplerini buldu.
#İzmir’De Teknoloji ZirvesiSANAYİ ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, "Zaman zaman Ar-Ge ve inovasyondan bahsettiğimizde siyasi birtakım eleştiriler geliyor. Diyorlar ki; 'Siz sadece kendi belediyelerinizle, tırnak içinde söylüyorum 'Kendi yandaşlarınızla çalışıyorsunuz.' Emin olun; bu eleştirilerin tamamı haksız, gerçekle de alakası olmayan eleştiriler. Bu ülkede taş üstüne taş koyan kim varsa, bilsin ki; Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı onların yol arkadaşıdır" dedi.
#İzmirTürkiye, teknoloji girişimciliğinde 2030 hedeflerini belirledi. Ulusal Teknoloji Girişimciliği Stratejisi ile 100 bin teknogirişim oluşturulacak. Strateji doğrultusunda TURCORN100 programı da start aldı. Program ile 2030’da bir milyar değerlemeyi aşan 100 Turcorn çıkarılacak. Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, TURCORN100 programında terzi usulü destek modelini uygulayacaklarını ve ulusal yol göstericilerin destekleriyle milyar dolar değerlemeye ulaşan unicornlar çıkaracaklarını söyledi. T3 Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı, BAYKAR Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Bayraktar da Kızılelma’nın yaklaştıkça uzaklaşan bir menzil olduğunu ifade ederek “Bizler de Kızılelma’yı ülkemizin uzay serüvenine destek olmak maksadıyla kurduğumuz girişimde arıyoruz. Yörünge transfer araçları ve alçak yörünge uyduları üzerine yaklaşık bir yıldır çalışmaya başladık.” dedi.
#TurcornBaykar Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Bayraktar "Bayraktar Kızılelma ilk uçuşunu gerçekleştirdi. 20 senelik bir hayalimizdi. Akıncı'dan 3 sene sonra ilk uçuşunu gerçekleştirdi. Bunlar tümüyle milli ve özgün olarak tasarlanıp geliştirilmiş, aslında robot uçaklar. İçindeki donanımlardan, milyonlarca satır yazılım Türk mühendis ve ekibi tarafından geliştirildi. Kızılelma'nın en son kontrol yazılımlarıyla satır satır uğraştım" dedi.
#BaykarSanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank "Biz burada girişim başına 50 bin dolara kadar destek vereceğiz. Bu programa seçilen start-uplarımız, filiz girişimlerimiz bir network olarak, grup olarak ya da tek başına yurt dışındaki hızlandırma programlarına gidecekler, biz onların oradaki masraflarını 50 bin dolara kadar karşılamış olacağız" dedi.
#Mustafa VarankBaykar Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Bayraktar "Bayraktar Kızılelma ilk uçuşunu gerçekleştirdi. 20 senelik bir hayalimizdi. Akıncı'dan 3 sene sonra ilk uçuşunu gerçekleştirdi. Bunlar tümüyle milli ve özgün olarak tasarlanıp geliştirilmiş, aslında robot uçaklar. İçindeki donanımlardan, milyonlarca satır yazılım Türk mühendis ve ekibi tarafından geliştirildi. Kızılelma'nın en son kontrol yazılımlarıyla satır satır uğraştım" dedi.
#Selçuk BayraktarSanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, "Genel iktisat bilimi kurallarına geri dönülsün diyerek, hükümetimizi, ekonomi politikamızı serbest piyasa koşullarının dışında göstermeye çalışanlar da oldu. Türkiye’nin geçtiği siyasi ve ekonomik sıkıntılı süreçlerin hiçbirinde elini milletten yana taşın altına koyamayanlardan zaten başka bir tavır beklemiyorduk" dedi.
#Mustafa VarankBilişim Sanayicileri Derneği (TÜBİSAD), bilişim sektöründe faaliyet gösteren scale-up ölçeğindeki şirketlerin büyüme ve birer unicorn olma yolculuklarında onlara rehberlik etmek amacıyla tasarlanan TÜBİSAD Scale-Up Gelişim Programı’nı 17 Eylül’de gerçekleştirdiği lansmanla tanıttı. Etkinlikte KOSGEB Başkanı Ahmet Serdar İbrahimcioğlu açılış konuşmacıları arasında yer aldı.
#TÜBİSAD