‘Ekonomide başat aktörler Turcorn’lar olacak’

Güncelleme Tarihi:

‘Ekonomide başat aktörler Turcorn’lar olacak’
Oluşturulma Tarihi: Aralık 24, 2022 07:00

AR-GE ve Tasarım Merkezleri ile Teknoloji Geliştirme Bölgeleri Zirvesi, önceki gün İzmir’de yapıldı. Zirve kapsamında, Ar-Ge ve Tasarım Merkezleri için 10 kategoride 30, Teknoparklar için de 4 kategoride 12 olmak üzere toplamda 42 ödül sahiplerini buldu.

Haberin Devamı

Zirvede konuşan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, “Türkiye’de yeni ekonomi modelinden bahsedeceksek, milyar dolar değerlemeye ulaşan teknoloji tabanlı şirketler bu yeni ekonomi modelinde başat aktörler olacaklar. Şu anda ülkemizden çıkan Unicorn sayısı 6’ya ulaştı. Ancak bizim hedefimiz bu sayıları çok daha yukarılara taşıyabilmek. Bununla alakalı olarak TURCORN100 programının lansmanını gerçekleştirdik. Programla küresel hedefleri olan, ölçekleme aşamasındaki unicorn ya da bizim tabirimizle de Turcorn adaylarına ihtiyaçlarına özel şekilde destekler vereceğiz. Terzi usulündeki desteklerle adayları destekleyeceğiz” dedi.

Teknoloji geliştirme bölgeleri ve Ar-Ge ve tasarım merkezlerinin yetkinliğinin arttırılmasında önemli rol oynadıklarını da belirten Bakan Varank, şöyle konuştu:

Haberin Devamı

36 MİLYAR TL DESTEK

“Bugüne kadar altyapı, idare binası ve kuluçka merkezi desteği olarak geri ödemesiz şekilde güncel rakamlarla yaklaşık 2.4 milyar TL kaynak aktardık. Ar-Ge merkezlerimizin bugüne kadar yararlandıkları teşvik ve muafiyetlerin tutarı 36 milyar TL’ye, tasarım merkezlerinin ise 1.5 milyar TL’ye yaklaştı.” Törende konuşan İzmir Valisi Yavuz Selim Köşger ise, “Önümüzdeki yüzyılı, Türkiye Yüzyılı yapacak, gelişmeyle, bilimle, inovasyonla, yenilikle Türkiye’yi buluşturacak olan bu heyeti İzmir’de ağırlamaktan duyuyorum” ifadelerini kullandı.

ÜNİVERSİTE İŞBİRLİĞİ

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Ar-Ge Teşvikleri Genel Müdürü Bilal Macit, “Ülkemiz Milli Teknoloji Hamlesi’nde her geçen gün çok büyük bir ivmeyle çok büyük başarılara imza atıyor ve hepimiz tarafından gurur duyduğumuz bakanlık desteklerini görmek de bizleri motive diyor” derken, İzmir Yüksek Teknik Enstitüsü Rektörü Prof. Dr. Yusuf Baran ise, “Bugünün küresel dengesi çerisinde bir üniversitenin sanayi kuruluşuna dayanmadan ya da sanayi kuruluşlarının üniversitelerle işbirliği yapmadan başarıya ulaşma ihtimali yok” şeklinde konuştu.

 

EN FAZLA YENİ AR-GE PERSONELİ TUSAŞ’TAN

Haberin Devamı

Teknoloji Geliştirme Bölgeleri 2021 yılı Performans Endeksi sonuçlarına göre ödül almaya hak kazanan işletmelerden, Olgun TGB Sıralamasında (Yaş ≥10); Bilkent Cyberpark birinci, ODTÜ Teknokent ikinci, Yıldız Teknik Üniversitesi üçüncü oldu. Gelişmekte Olan TGB sıralamasında (5 ≤Yaş<10); Teknopark İstanbul birinci, Bilişim Vadisi ikinci, Dokuz Eylül üçüncü oldu. Erken Aşama TGB sıralamasında (Yaş <5); Ostim Ekopark Dudullu birinci, OSB Boğaziçi Üniversitesi ikinci, Sağlık Bilimleri Üniversitesi Sağlık Teknokenti üçüncü oldu. Kuluçka Faaliyeti sıralamasında; Konya İnnopark birinci, ODTÜ ikinci, 100. Yıl Üniversitesi üçüncü oldu. Bu arada, en fazla yeni Ar-Ge personeli istihdamı gerçekleştiren şirketler sırasıyla; TUSAŞ, ASELSAN ve Ford Otomotiv oldu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!