Hamilelik hazırlıklarında olan çiftlerin en çok ilgilendiği konular arasında yer alan ikiz bebek nasıl olur, doğal yollarla nasıl gerçekleşir sorularının yanıtlarını araştırdık. Tüp bebek tedavisinde çoğunlukla karşılaşılan ikiz bebek durumunda ne gibi etkenler önemlidir, nasıl olur? İşte ikiz bebek ihtimalini artıran faktörler...
#İkiz BebekDoğal yolla çocuk sahibi olamayan çiftler için tüp bebek büyük bir umut kaynağı olmuştur. Gerçekten de, kısırlıktan yakınan olguların yaklaşık yarısında bu yolla gebelik elde edilebilmekte. Dünyada tüp bebek çalışmaları 40 yıl önce başladı. İngiltere’de Louise Brown tüp bebek yöntemiyle dünyaya gelen ilk çocuktur. Bu başlangıç denemelerinde erkekten alınan spermler kadından toplanan yumurtanın etrafına bırakılmakta ve kendiliğinden yumurtaya girmesi beklenmekteydi. Ancak sperm sayısı çok az ise ya da yumurtanın zarlarını delip de içine giremeyecek bir zayıflığa sahipse, bu durumda ne yazık ki döllenme gerçekleşemez ve istenen sonuç da alınamaz. İşte, 1991 yılında Cornell Üniversitesi’nden Prof. Gianpiero D. Palermo, bu sıkıntıları çözüme kavuşturmak üzere tek bir sperm hücresini saç kılı kalınlığında bir iğne yardımıyla yumurta içine yerleştirerek günümüzde ICSI ya da mikroenjeksiyon olarak bilinen tekniği gerçekleştirdi. Böylelikle tüp bebekten fayda gören çiftlerin sayısı da önemli ölçüde artmış oldu. Hemen arkasından da, azoospermik erkekleri baba yapacak TESE ya da testiküler sperm eldesi tekniği ile tüp bebek tedavisi başladı.
#Tüp BebekDış gebelik nedir? Dış gebelik sonrası tekrar hamile kalınır mı? Dış gebelik belirtilerinin normal hamilelikten farkı var mıdır? Kimler dış gebelik açısından riskli grupta? Dış gebelik sonrası tekrar hamile kalmak için ne kadar süre geçmeli? Dış gebeliğin tedavisi nasıl yapılır? Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Koray Özbay, dış gebelikle ilgili merak edilenler hakkında bilgi verdi.
#GebelikKadın Hastalıkları veDoğum / Tüp Bebek Uzmanı Op. Dr. Gurur Polat cevaplıyor; Hamilelikte yaşfaktörüKadınlarda yaşın ilerlemesi ile birlikte genel görüntüya da vücut dinçliği anlamında bir değişiklik olmasa da, ne yazık ki üremefonksiyonları ve yumurta kalitesi açısından bazı şeyler değişmeyebaşlamaktadır. Bu durumda yaşlara bağlı bir takım kıstaslar mevcuttur. Örneğin35 yaş altında hem yumurta sağlığı hem de yumurta kalitesi açısından en verimlizamanlarımızdayken, 38 yaş ile birlikte bu durum gittikçe aşağı doğruseyretmektedir. Bu verimliliğin düşmesi ile birlikte hem gebe kalmakzorlaşmakta hem de gebe kalındığında bebeğin yerinde durması ya da bebekteoluşabilecek çeşitli anomali riskleri oluşmaktadır.
#HamilelikDerya Şimşek (35) oğlu Çınar’a kavuşana kadar 3 yılda, 10’a yakın hastane, merkez, doktor dolaştı. Sayısız tetkik, ilaç, iğne, 2 aşılama, toplam 4 tüp bebek denemesi yaptı. Yaşı ilerledikçe endişesi arttı. Sabır ve azmine tıbbın son olanakları da katılınca, hayalleri gerçek oldu. Şimşek kendi serüvenini anlatıyor...