Tunus’ta olanları değerlendirebilmek için önce bundan on yıl geriye “Arap Baharı”nın ilk günlerine dönelim. Arap Baharı’nın ilk kıvılcımı 2010 yılı aralık ayında bu ülkede ateşlenmiş, sokaklardan yükselen halk hareketi, Tunus’un mutlak hâkimi Cumhurbaşkanı Zeynel Abidin Bin Ali’yi 14 Ocak 2011 tarihinde ülkeyi terk etmek zorunda bırakmıştı.
#Yazar“Arap Baharı’nın ardından Tunus’ta çoğulcu bir demokrasi için gösterdiği çabalardan ötürü” Nobel Barış Ödülü'ne layık görülen Tunus Ulusal Diyalog Dörtlüsü, dün törenin ardından CNN'e konuştu. Dörtlüden Tunus Genel İşçi Sendikası Başkanı Hüseyin Abassi, Türkiye’yi Ortadoğu’da yaşanan olaylardan sorumlu tutarken, CNN sunucusu Abassi'nin sözünü kesti.
#Tunus Ulusal Diyalog DörtlüsüMardin Savur’da dünyaya gelen bilim adamı Aziz Sancar’ın 2015 Nobel Kimya Ödülü aldığı töreni gururdan gözyaşı dökerek izledik. İsveç Kralı’nın elinden ödülünü alan Sancar Hürriyet’e açıkladı: “Ödülü 19 Mayıs’ta Türkiye’ye gelerek Anıtkabir’de Atatürk’e bırakacağım.” Sancar, kendisini yetiştiren, okutan Cumhuriyet’e çok şeyler borçlu olduğunu belirterek “Bu ödül Ata’mız sayesinde alınmıştır” dedi. Sancar’ı ‘büyük’ yapan özellikleri düşününce tablo şu: Kendisini okutan Cumhuriyet’i hiç unutmamış. Yaptığı işi ve hayatını hiç siyasallaştırmamış. Çok mütevazı. Abisinin oğlunun deyişi ile ‘hep toprağa değerek yaşayan bir insan’.
#NobelNobel Barış Ödülü verilen Tunus Ulusal Diyalog Dörtlüsü, Norveç’in başkenti Oslo’da düzenlenen törende, Norveç Kralı’nın elinden ödüllerini aldı. Nobel Kimya Ödülü'nü kazanan Aziz Sancar ise İsveç'in başkenti Stockholm'de TSİ 17.30'da düzenlenecek törenle ödülünü alacak.
#Nobel Barış ÖdülüTunus Cumhurbaşkanı Beji Caid Essebsi'nin davetlisi olarak Tunus'ta bulunan 11.Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, 'Devlet ve Girişim: Tunus için Yeni Ekonomik Vizyon Toplantısı'na konuşmacı olarak katıldı.
#Abdullah GülTUNUS’ta Arap Baharı sonrasında uzlaşmayı sağladıkları gerekçesiyle Nobel Barış Ödülü’ne layık görülen Tunus Ulusal Diyalog Dörtlüsü’ne dünyadan tebrik gelmeye devam ediyor. ABD Başkanı Barack Obama, “Bugünkü ödül, siyasi suikast, terör saldırıları karşısında bir, uzlaşma ve hoşgörü ruhunda bir araya gelen Tunus halkının gayreti ve cesaretine bir övgüdür” dedi.
Tunus Ulusal Diyalog Dörtlüsü, ‘2010-2011’deki Yasemin Devrimi’nden sonra ‘çoğulcu demokrasinin tesisi için yaptığı katkıdan ötürü’ Nobel Barış Ödülü’ne layık görüldü. Nobel Komitesi açıklamasında Dörtlü’nün İslamcı ve laik siyasi hareketlerin ülkenin çıkarı için birlikte çalışabileceğini kanıtladığını vurgulandı.
#Nobel Barış Ödülü