Tüdav haberleri sayfasında Tüdav hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 215 Tüdav haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
İş Bankası, denizlerin oksijen deposu olarak bilinen deniz çayırları için TÜDAV’la geliştirdiği projede, Marmara Denizi’ndeki son deniz çayırlarının korunmasını hedefliyor. Deniz çayırlarının kirlilik ve farkındalık eksikliği nedeniyle azaldığına dikkat çeken İş Bankası Genel Müdür Yardımcısı ve Sürdürülebilirlik Lideri Gamze Yalçın, “Ormanlarımızı korumak gelecek nesillere daha iyi bir dünya bırakmak için önemliyse, deniz çayırlarını yaşatmak da aynı ölçüde kritik. Denizlerimizin ve biyoçeşitliliğin korunmasıyla ilgili sorumluluk almaya devam edeceğiz” dedi.
#Marmara DeniziKüresel ısınma hava sıcaklığının mevsim normallerinin üzerinde seyretmesine neden olurken bir kötü haber de Akdeniz’den geldi. Türk Deniz Araştırmaları Vakfı, Akdeniz’in ortalama yüzey suyu sıcaklığının daha önce hiç görülmemiş bir seviye olan 28.4 dereceye çıktığını duyurdu ve uyardı: “Deniz yaşamı ciddi bir tehlike altında, alarm veriyor.”
#Çevre Şehircilik Ve İklim Değişikliği BakanlığıTürk Deniz Araştırmaları Vakfı’ndan (TÜDAV), özellikle son günlerde sahile vuran ve görüntüleri ile endişe yaratan denizanaları konusunda uyarılarda bulunularak ‘Ya Yakarsa Projesi'ni hatırlatılıp denizanası türlerine dikkat çekildi. Akdeniz, Ege, Karadeniz ve Marmara'da kayıtlara geçen 18 türün olduğu, bazılarının zehirli, bazılarınsa balıkçılık ve deniz ekosistemi açısından büyük tehlike taşıdığı belirtildi.
#AntalyaTürk Deniz Araştırmaları Vakfı (TÜDAV), Şubat ayının son haftasından bu yana Türkiye’nin özellikle Batı Karadeniz kıyılarında tırtak türü yunus ölümlerinde olağanüstü artış kaydedildiğini açıkladı. Vakfa şimdiye kadar 80 yunus ölümü ulaştığı belirtilen açıklamada, "Tırtakların tesadüfi ağa yakalanarak balıkçılık etkileşimi sonucu öldüğü belirlenmiştir" denildi.
#Batı KaradenizTürk Deniz Araştırmaları Vakfı (TÜDAV), Kızıldeniz göçmeni ‘Rhopilema Nomadica’ türü denizanasının Doğu Akdeniz kıyılarında aşırı artış gösterdiği uyarısında bulundu. Bu türün balıkçılık, turizm ve insan sağlığı açısından tehdit oluşturduğu belirtilerek, 'Lütfen dikkatli olalım, temastan kaçının' uyarısı yapıldı.Yakıcı kapsüllerinin olması nedeniyle temas edildiğinde yangı, kaşıntı, deride kızarıklık ve su toplama etkilerin görülebildiğini belirten TÜDAV, "Ciddi yaralanmalarda doktora başvurmak gerekir" dedi.
#AntalyaTürkiye denizlerine giren ve Akdeniz'de sayıları 900'ü bulduğunu belirtiği istilacı yabancı türler konusunda bilimsel araştırma yapan Türk Deniz Araştırmaları Vakfı (TÜDAV) Başkanı Prof. Dr. Bayram Öztürk, istilacı yabancı türlerin çeşit ve sayılarının artmasının biyo-güvenlik sorununa neden olduğunu söyledi.
#İstanbulMARMARA, Ege ve Akdeniz’de araştırma yapan 50 kadar bilim insanının yaptığı çalıştayda 'Pina' olarak bilinen, endemik ve nesli kritik düzeyde tehdit altında olan Pinna nobilis olarak bilinen çift kabuklu yumuşakçaların korunabilmesi için ne yapılması gerektiği tartışıldı.
#TÜDAVAkdeniz doldu taştı; Ege, Marmara derken Karadeniz’e kadar ulaştı. Geçen günlerde Mersin’de bir çocuğun parmağını kopardı, Antalya’da ağdan bir tekneyi dolduracak kadar çok çıktı. Tehlike büyük; denizlerimizdeki istilacı ve zehirli balon balıkları artık sınır tanımıyor. Peki bu iş nereye gider, nasıl önlem alınır? İşin sahadaki uzmanlarına sorduk.
#Balon BalığıSon yıllarda Akdeniz’de popülasyonu hızla artan, Ege ve Marmara Denizi’nde de görülen zararlı ve zehirli balon balığının iki yıl önce Karadeniz’de görüldüğünü açıklayan Türk Deniz Araştırmaları Vakfı (TÜDAV) Başkanı Prof. Dr Bayram Öztürk, bu konuda acil önlemler alınması gerektiğini söyledi.
#Balon BalığıTürk Deniz Araştırmaları Vakfı (TÜDAV) Doğu Akdeniz sahillerinde görülen zehirli denizanalarının olası tehlikelerinin farkında olmak ve bu canlıların teması durumunda sağlığa etkilerini ve sonuçlarla baş etme yöntemlerini paylaşmak amacıyla bir poster hazırladı. En zehirli on üç jelimsi deniz canlısının yer aldığı poster Türkiye'nin bütün sahillerindeki turizm merkezleri, dalış merkezleri, balıkçı kooperatifleri ve marinalara dağıtılıyor.
#Denizİklim değişikliği ve besin ağındaki değişimle birlikte Akdeniz başta olmak üzere Türkiye denizlerine birçok yabancı deniz canlısı girdi. TÜDAV Başkanı Prof.Dr. Bayram Öztürk, yabancı deniz canlılarının birçok bölgede biyolojik sabotaj nedeni olarak adlandırıldığını söyledi. Öztürk'ün verdiği bilgiye göre yüzgeçleri zehirli aslan balıkları için 'aranıyor' posteri hazırlandı ve balıkçı kasabalarıyla dalış merkezlerine gönderildi.
#BalıkAkçansa’nın, Marmara Adası Gündoğdu Köyü Kalkındırma ve Güzelleştirme Derneği iş birliğinde hayata geçirdiği ‘Marmara Adaları Yapay Resif Projesi’nde bir yıllık sürenin ardından ilk takip dalışı gerçekleştirilerek izleme raporu hazırlandı. 280 yapay resifin Marmara Denizi tabanına yerleştirildiği projenin ilk bulgularına göre resifler etrafında deniz yaşamı hareketlenmeye başlarken, geçen bir yıllık sürenin sonunda 10’u balık olmak üzere 33 farklı türün tespit edildiği açıklandı.
#T.C. Tarım Ve Orman BakanlığıZeytinburnu açıklarında ölen yunusun başka bir yunus tarafından, 6 günde Yeşilköy sahiline kadar sürüklenmesi, bilimsel çalışmaya konu oldu. Bugüne kadar 24 yunus ve balina türünde 96 vakada görülen olay, Türk Deniz Araştırmaları Vakfı'nın 30 yıldır yayınlanan süreli bilimsel dergisi "Journal of the Black Sea /Mediterranean Environment"da yer aldı. İstanbul Üniversitesi (İÜ) Su Bilimleri Fakültesi, Deniz Biyolojisi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi ve Türk Deniz Araştırmaları Vakfı (TÜDAV) Başkan Yardımcısı Doç. Dr. Arda Tonay, "Üç ayrı gözlemde de en az 6 gün boyunca başından ayrılmadığı görülüyor. Zeytinburnu'ndan Yeşilköy'e kadar birlikte aktılar. Bilimsel anlamda çok ilginç bir kayıttı" diye konuştu.
#İstanbulZeytinburnu açıklarında ölen yunusun başka bir yunus tarafından, 6 günde Yeşilköy sahiline kadar sürüklenmesi, bilimsel çalışmaya konu oldu. Bugüne kadar 24 yunus ve balina türünde 96 vakada görülen olay, Türk Deniz Araştırmaları Vakfı'nın 30 yıldır yayınlanan süreli bilimsel dergisi "Journal of the Black Sea /Mediterranean Environment"da yer aldı. İstanbul Üniversitesi (İÜ) Su Bilimleri Fakültesi, Deniz Biyolojisi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi ve Türk Deniz Araştırmaları Vakfı (TÜDAV) Başkan Yardımcısı Doç. Dr. Arda Tonay, "Üç ayrı gözlemde de en az 6 gün boyunca başından ayrılmadığı görülüyor. Zeytinburnu'ndan Yeşilköy'e kadar birlikte aktılar. Bilimsel anlamda çok ilginç bir kayıttı" diye konuştu.
#İstanbulİklim krizinin etkileri çoktan denizlerimize yansıdı. Ecem Kodak bu gerçeği çocuklarımıza anlatıp gelecek kuşaklara farkındalık kazandırmayı kendine misyon edinmiş, görsel yönetmenimiz Serhat Gürpınar’ın resimleri eşliğinde bir kitap yazmış. Hikâyenin kahramanları lüferler, kalkanlar, ahtapotlar ve hatta fitoplanktonlar olmuş. Bilimsel gerçekler pek parlak değil belki ama bu kitap çocuklara umut veriyor. Çünkü ne yapmaları gerektiğini anlatıyor.
#Ecem Kodakİş Bankası, denizlerin oksijen deposu olarak bilinen deniz çayırları için TÜDAV’la geliştirdiği projede, Marmara Denizi’ndeki son deniz çayırlarının korunmasını hedefliyor. Deniz çayırlarının kirlilik ve farkındalık eksikliği nedeniyle azaldığına dikkat çeken İş Bankası Genel Müdür Yardımcısı ve Sürdürülebilirlik Lideri Gamze Yalçın, “Ormanlarımızı korumak gelecek nesillere daha iyi bir dünya bırakmak için önemliyse, deniz çayırlarını yaşatmak da aynı ölçüde kritik. Denizlerimizin ve biyoçeşitliliğin korunmasıyla ilgili sorumluluk almaya devam edeceğiz” dedi.
#Sşponsorlu İçerikİş Bankası, denizlerin oksijen deposu olarak bilinen deniz çayırları için TÜDAV’la geliştirdiği projede, Marmara Denizi’ndeki son deniz çayırlarının korunmasını hedefliyor. Deniz çayırlarının kirlilik ve farkındalık eksikliği nedeniyle azaldığına dikkat çeken İş Bankası Genel Müdür Yardımcısı ve Sürdürülebilirlik Lideri Gamze Yalçın, “Ormanlarımızı korumak gelecek nesillere daha iyi bir dünya bırakmak için önemliyse, deniz çayırlarını yaşatmak da aynı ölçüde kritik. Denizlerimizin ve biyoçeşitliliğin korunmasıyla ilgili sorumluluk almaya devam edeceğiz” dedi.
#Marmara DeniziMarmara Denizi’nin akciğeri niteliğindeki son deniz çayırları alanlarının haritalandırılarak temizlenmesi ve korunması hedefiyle ‘Denizlerin Geleceği: Deniz Çayırları’ projesi hayata geçirildi.
#İSTANBULKüresel ısınma hava sıcaklığının mevsim normallerinin üzerinde seyretmesine neden olurken bir kötü haber de Akdeniz’den geldi. Türk Deniz Araştırmaları Vakfı, Akdeniz’in ortalama yüzey suyu sıcaklığının daha önce hiç görülmemiş bir seviye olan 28.4 dereceye çıktığını duyurdu ve uyardı: “Deniz yaşamı ciddi bir tehlike altında, alarm veriyor.”
#Çevre Şehircilik Ve İklim Değişikliği BakanlığıTÜRK Deniz Araştırmaları Vakfı (TÜDAV) ve Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, Çanakkale Dardanos'ta taş mercanlarla ilgili çalışma yaptı. Taş mercanların iklim değişikliği ve avcılık nedeniyle yok olma tehlikesi ile karşı karşıya olduğu belirlendi.
#Taş MercanTÜRK Deniz Araştırmaları Vakfı (TÜDAV) ve Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, Çanakkale Dardanos'ta taş mercanlarla ilgili çalışma yaptı. Taş mercanların iklim değişikliği ve avcılık nedeniyle yok olma tehlikesi ile karşı karşıya olduğu belirlendi.
#İstanbulKaradeniz, Marmara Denizi, Ege Denizi ve Akdeniz'de bulunan bazı deniz altı oluşumlarının Türkçe isimleri Cumhurbaşkanı kararıyla kabul edilerek Resmi Gazete yayınlandı. TÜDAV başkanı Prof. Dr. Bayram Öztürk, "Denizler için yapılan bu isimlendirme ülkemiz için ilktir" dedi.
#İstanbulTürk Deniz Araştırmaları Vakfı’ndan (TÜDAV), özellikle son günlerde sahile vuran ve görüntüleri ile endişe yaratan denizanaları konusunda uyarılarda bulunularak ‘Ya Yakarsa Projesi'ni hatırlatılıp denizanası türlerine dikkat çekildi. Akdeniz, Ege, Karadeniz ve Marmara'da kayıtlara geçen 18 türün olduğu, bazılarının zehirli, bazılarınsa balıkçılık ve deniz ekosistemi açısından büyük tehlike taşıdığı belirtildi.
#AntalyaTürk Deniz Araştırmaları Vakfı (TÜDAV), Şubat ayının son haftasından bu yana Türkiye’nin özellikle Batı Karadeniz kıyılarında tırtak türü yunus ölümlerinde olağanüstü artış kaydedildiğini açıkladı. Vakfa şimdiye kadar 80 yunus ölümü ulaştığı belirtilen açıklamada, "Tırtakların tesadüfi ağa yakalanarak balıkçılık etkileşimi sonucu öldüğü belirlenmiştir" denildi.
#Batı KaradenizTürk Deniz Araştırmaları Vakfı (TÜDAV), Şubat ayının son haftasından bu yana Türkiye’nin özellikle Batı Karadeniz kıyılarında tırtak türü yunus ölümlerinde olağanüstü artış kaydedildiğini açıkladı. Vakfa şimdiye kadar 80 yunus ölümü ulaştığı belirtilen açıklamada, "Tırtakların tesadüfi ağa yakalanarak balıkçılık etkileşimi sonucu öldüğü belirlenmiştir" denildi.
#Batı KaradenizEyüpsultan sahilinde ölü yunus balıklarının kıyıya vurduğunu gören vatandaşlar gördükleri manzara karşısında şaşkınlık yaşadı. 24 ölü yunus balığının kıyıya vurduğu gören vatandaşlar durumu yetkililere bildirirken, yunus balıklarının kesin ölüm nedeni yapılan incelemelerin ardından netlik kazanacak.
#IstanbulTürk Deniz Araştırmaları Vakfı (TÜDAV), Kızıldeniz göçmeni ‘Rhopilema Nomadica’ türü denizanasının Doğu Akdeniz kıyılarında aşırı artış gösterdiği uyarısında bulundu. Bu türün balıkçılık, turizm ve insan sağlığı açısından tehdit oluşturduğu belirtilerek, 'Lütfen dikkatli olalım, temastan kaçının' uyarısı yapıldı.Yakıcı kapsüllerinin olması nedeniyle temas edildiğinde yangı, kaşıntı, deride kızarıklık ve su toplama etkilerin görülebildiğini belirten TÜDAV, "Ciddi yaralanmalarda doktora başvurmak gerekir" dedi.
#Antalya