Bilim dünyasının parlayan yıldızlarından fizik mühendisi Doç. Dr. Canan Dağdeviren ilham konuşması yapmak için İstanbul’da öğrencilerle bir araya geldi. Konuşmasında “Aydınlık için karanlık da gerekli” diyen Dağdeviren, gençlere engellerle karşılaştıklarında pes etmek yerine daha çok motive olmalarını tavsiye ediyor.
#Canan DağdevirenYoğun geçen bir dönemin ardından öğrenciler iki haftalık tatile çıktılar ve artık tatilin son günleri yaklaşıyor. Öğrencilerin ikinci döneme başlamalarına sayılı günler kaldı. Tatil sonrası okula yeniden başlama konusunda öğrencilerin farklı duygular hissetmeleri doğal. Örneğin, bazı öğrenciler okulun yeniden başlamasını heyecanla beklerken, uzun bir aradan sonra tekrar okul rutinlerine dönmek bazı öğrenciler için zor olabilir. Bazıları arkadaşlarını ve öğretmenlerini görmek için sabırsızlanabilirken, bazı öğrenciler ise endişeli hissedebilirler. Bunların hepsi gayet normal.
#Konuk YazarKYK burs başvurusu dışında burs veren kurumlar listesini de araştıran üniversite öğrencileri, eğitimleri boyunca kendilerine destek sağlama amacıyla sorgulamalarını sürdürüyor. Peki, hangi kurumlar burs veriyor? İşte, üniversite eğitimine yeni başlayacak olan öğrencilerin merakla araştırdığı burs veren kurumlar ve KYK burs başvurusu hakkında detaylı bilgiler
#Burs Veren KurumlarKabine toplantısı sonrasında açıklamalarda bulunan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, lisans ve lisansüstü öğrencilerine verilen TÜBİTAK bursları için artırım kararı alındığını duyurdu. Açıklama ardından burs başvurusunda bulunacak öğrenciler, yeni tutarı araştırıyor. Peki, TÜBİTAK bursu ne kadar oldu? İşte TÜBİTAK lisans, yüksek lisans ve doktora öğrencilerine verilecek burs tutarı
#TÜBİTAKİlim Yayma Ödülleri’nde Büyük Ödülü alan Prof Dr. Zekai Şen, sahip olduğu hiçbir unvanı kullanmıyor. Dünyanın 500 bilim öncüsünden biri olarak gösterilen Şen’i sıradışı yapan bir diğer özelliği ise hiç sevmediği halde hocasının zoruyla eğitimine başladığı suya ömrünü adamış olması...
#Zekai ŞenOkullar zorlanmanın çok olduğu ve birçok açıdan kolay olmayan mekanlardır, örneğin akran zorbalığının çok fazla olduğu yerlerdir. Okullarda çocukluk dönemi travmaları, ebeveyn kayıpları, ailesel problemler, akademik kaygılar, hastalık, bedensel engeli olan çocuklar var. Aslında bir sınıfın içine baktığımızda yaşamın içi gibidir, o kadar çok acı var ki. Peki bütün bunlarla biz nasıl şefkatli olabiliriz? Burada diyebiliriz ki okullar eğitim ve öğretimin var olduğu gibi acının, duyguların, zorlanmanın da var olduğu yerlerdir. Bir sınıfın içinde öğretmen birçok acı görür, eğer farkındaysa. Yaşamda bir zorlanma, bir acı varsa şefkat aslında bizim o duruma karşı gösterdiğimiz becerikli bir tutumdur. Şefkat bir eylem olabilir, bir eylemin içerisindeki tutum olabilir veya bir duygu olabilir.
#MindfulnessMuğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Tıp Fakültesi Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Anabilim Dalı’nı kurarak ağırlıklı olarak estetik cerrahi ağız, yüz ve çene cerrahisi yapan Doç. Dr. Mehmet Altıparmak, 2018 yılında TÜBİTAK bursu ile mikrocerrahi ve lenfödem tedavisi üzerine çalışmalar yapmak üzere Güney Kore’ye gitti.
#Gazetehaberleri2019’un sonlarında başlayan ve birkaç ay gibi kısa bir sürede dünyaya hızla yayılan COVID-19 salgını, ülkemizde ilk vakanın görüldüğü 2020 yılı Mart ayından itibaren toplumun yaşam biçimini değiştirdi. COVID-19 salgını, sağlıkla birlikte ekonomi, turizm, ulaşım, sanayi gibi sektörlerin yanı sıra, eğitim alanında da hızla radikal kararların alınmasına yol açtı.
#EğitimTÜBİTAK ile YÖK arasında imzalanan iş birliği protokolü, meyvelerini vermeye başladı. YÖK’ten burs alan doktora öğrencilerine bir destek de TÜBİTAK’tan geldi. YÖK’ün 2 bin 250 TL burs verdiği öğrencilere, TÜBİTAK da aynı oranda destek olacak. Böylece başarılı öğrenciler, aylık 4 bin 500 TL bursa kavuşacak.
#BursYÖK Başkanı Yekta Saraç’ın duyurduğu yükseköğretim kurumlarına ‘karne’ uygulamasının yazısı üniversitelere gönderildi. Değerlendirmeler 5 ana başlıkta 45 göstergede olacak. Çalışmanın sonucunda ‘Üniversite İzleme Raporları’ oluşturulacak. Başarılı üniversiteler ise ödüllendirilecek.
#GazetehaberleriMEB ile yapılan iş birliği kapsamında TÜBİTAK, özel yetenekli öğrencilerin eğitimlerinde etkili rol oynayacak, üniversitede burs desteği sağlayacak. TÜBİTAK, özel yeteneklilerin eğitim gördüğü BİLSEM'lerdeki öğrencilerin güncel bilimsel ve teknolojik gelişmeler doğrultusunda eğitimi için staj, yaz kampı, bilim söyleşileri düzenleyecek. Öğrenciler, Türkiye'nin teknoloji üssü kuruluşlarının önderliğinde deneyim edinecek.
#BİLSEMTürkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu başarılı doktora öğrencilerine çifte burs imkanı sağlamak üzere Yurtiçi Doktora Burs Programları çağrısı açtı. 27 Temmuz'a kadar başvuru yapılabilecek program kapsamında başarı şartlarını sağlayan öğrencilere aylık 4 bin 500 lira burs verilecek.
#TübitakTÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal, kurumun akademi, girişimci ve iş dünyasınca daha fazla ulaşılabilen bir yapıda çalışması gerektiğini belirtti. Mandal, "TÜBİTAK toplumun her kesimine ulaşmaya çalışıyor ancak bilginin aktarım yöntemleri çok hızlı değişiyor. Yeni nesil çocuk ve gençlerimizin ilgi ve öğrenme yöntemleri hızla farklılaşıyor. Dolayısıyla onlarla kendini konumlandırabilecek ve ilişkilendirebilecek bir TÜBİTAK modeli gerekiyor" dedi.
#TÜBİTAKAziz Sancar, 8 Eylül 1946 yılında doğmuştur. Türk akademisyen, biyokimyager, moleküler biyolog ve bilim insanıdır. 1997 yılından beri Amerika Birleşik Devletleri Kuzey Karolina Üniversitesi, Chapel Hill'de Biyokimya ve Biyofizik Bölümü'nde Sarah Graham Kenan Profesörü olarak görev yapmaktadır. ABD Ulusal Bilimler Akademisi'ne seçilen ilk Amerikalı Türk olarak tanınır. Hücrelerin hasar gören DNA'ları nasıl onardığını ve genetik bilgisini koruduğunu haritalandıran araştırmaları sayesinde 2015 Nobel Kimya Ödülü'nü kazanmıştır.
#Aziz SancarDavranış bilimleri ve sağlık alanında uzman ve donanımlı personel yetiştirmeyi hedefleyen Üsküdar Üniversitesi’nde her 3 öğrenciden 2’si burslu eğitim görüyor. Öğrenciler, %10 ile %100 arasında değişen burs olanaklarından yararlanabiliyor.
#Üsküdar Üniversitesiİki milyona yakın öğrencinin katılacağı Yükseköğretime Geçiş Sınavı’na (YGS) 18 gün kalmışken, son yıllarda ‘sıfır çeken’ bölümler olarak tanımlanan fizik, kimya, biyoloji, matematik gibi temel bilimler alanları ile ilgili tartışmalar hâlâ sürüyor. YÖK geçen yıl 11’den az öğrencinin kayıt yaptırdığı bölümleri kapatma kararı aldı. Bu karar, “Temel bilimler olmazsa, bilim olmaz” gerekçesiyle akademik çevre tarafından eleştirildi. Peki ne olacak bu temel bilimlerin hali? Yanıtını, akademisyenlerden aldık.
#EğitimKarşılıksız burs veren tüm iş adamları ve vakıfların listeleri, 2015-2016 Eğitim ve Öğretim Yılı geldiği bu günlerde Burs Veren kurum ve kuruluşlar hangileri? Geçmişten günümüzü iş adamları, Karşılıksız burs veren vakıflar ve dernekler tüm öğrenci adayları merakla beklemekte.İşte 2015 Yılı için burs başvuruları yapacağınız yerler
#ÜNİVERSİTETÜBİTAK, üniversite sınavında MF puan türünde ilk 25 bine girerek; matematik, fizik, kimya, biyoloji bölümlerine yerleşen öğrencilere aylık 750 lira ile 2 bin lira arasında 'burs' verecek. TÜBİTAK bursu daha önce ilk 10 bine giren öğrencilere veriliyordu.
#Burs28 yaşındaki İsmail Taşar dezavantajlı başladığı ÖSS yolculuğunu zekasıyla avantaja çevirdi. Sınava girip girip derece yapıyor, bu derecesiyle üniversitelerden burs alıyor. Galatasaray ve Boğaziçi’nin ardından şimdi Bahçeşehir Üniversite’sinde. Amerika’dan yeni döndü, yine bursla Japonya yolcusu.