Çok kültürlü dünya, küreselleşmenin getirdiği hem fırsatlar hem de zorluklar nedeniyle önemli değişimler yaşıyor. Dördüncü sanayii devriminin getirdiği yenilikler, dijital dünya, veri analitiği, yapay zekâ gibi farklı sektörlerde önemli dönüşümler getirerek günlük yaşamımızı ve çalışma ortamlarımızı değiştirdi.alanda kurumların, şirketlerin, kamu ve özel sektör yapılarının “küresel yeterlilik” temelinde kendilerini yeniden, hızlı tempolu küresel profesyonel ortamına hazırlaması ve adapte etmesi gerekir.
#Konuk YazarLondra merkezli yükseköğretim derecelendirme kuruluşu Quacquarelli Symonds (QS), Asya kıtasının en iyi üniversitelerinin güncel sıralamasını yayınladı. Pekin Üniversitesi zirvedeki yerini korurken, Hong Kong Üniversitesi ikinci, Singapur Ulusal Üniversitesi ise üçüncü sırada yer aldı.
#AsyaSon birkaç yıldır gündemi ciddi şekilde meşgul eden yapay zekâ teknolojilerinin potansiyel riskleri hakkında birçok uyarı yapıldı. Son olarak Britanya Yapay Zekâ Güvenlik Zirvesi’nde aralarında Çin ve ABD’nin de olduğu 28 ülke deklarasyon imzaladı. Bu metin yapay zekâ teknolojilerinin yarattığı risklerin, doğası gereği uluslararası nitelikte olduğunu vurguluyor.
#Yapay Zekâ'Baloncuklu çay' olarak bilinen aromalı çaylar, son dönemde özellikle gençler arasında giderek popülerleşiyor. Ancak yakın zamanda yapılan bir araştırmayla sütle çayın karıştırılması ve üzerine buz ile aroma eklenmesiyle elde edilen bu çayların, aşırı tüketiminin depresyona yol açabileceği tespit edildi. Peki, bu içecekler neden depresyona neden oluyor? Siyah çay ve kahve çeşitleri de depresyona neden olabilir mi? Günlük rutinimizin bir parçası olan bu içecekleri uzmanlarla mercek altına aldık.
#SağlıkÇinli bilim insanları, dang humması ve Zika virüslerini yayan sineklerle ilgili çalışmalarında akılalmaz bir gerçeği keşfettiler. Hastalık yayan bu sivrisineklerin taşıdıkları virüslerin daha çok yayılmasını sağlamak için vücutlarımızla oynadıkları ortaya çıktı…
#Dang Humması HastalığıPekin Üniversitesi'nde yapılan bir araştırmaya göre, Çin hava durumu yetkilileri bu yılın başlarında büyük bir siyasi kutlama öncesinde hava durumunu başarıyla kontrol etti. Araştırmacılar, Pekin'in Temmuz ayında yapay yağmur oluşturmak ve kirliliği azaltmak için milyarlarca yatırım yaptıkları bulut tohumlama tekniğini kullandığını açıkladı.
#ÇinÇin'de sosyal medyada yayılan bir görüntü dünyaya ulaştı ve bir anda milyonlarca kişinin paylaşmasıyla viral haline geldi. Görüntüde yer alan ve adı bile bilinmeyen kadın öğrenci ise duruma hiç aldırmadan ders çalışmaya devam ediyor...
#ÇinYükseköğretim derecelendirme kuruluşu Times Higher Education (THE), ‘2022 Gelişmekte Olan Ekonomiler Sıralaması’nı yayınladı. Listeye göre Türkiye’den beş üniversite ilk 100’e girerken, Sabancı Üniversitesi 44’üncü sırada yer bularak en başarılı Türk üniversitesi oldu. 698 üniversitenin incelendiği listede Türkiye’den 66 üniversite yer aldı. Türkiye gelişmekte olan ülke üniversiteleri sıralamasında en çok üniversitesi bulunan 4’üncü ülke oldu.
#ÜniversiteDünya üniversiteleri sıralama kuruluşu Times Higher Education (THE), sosyal bilimler, iktisadi ve idari bilimler, hukuk ve eğitim alanlarında 2022 Dünya Üniversite sıralamalarını yayınladı. İktisadi ve idari bilimler alanında listeye 201-250 bandından ilk kez giren Koç Üniversitesi, sosyal bilimler alanında da 201-250 bandında yer alarak en başarılı Türk üniversitesi oldu. Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) ise eğitim bilimleri alanında ilk sırada yer alan Türk üniversitesi olarak geçen yıl bulunduğu 93’üncü sıradan gerileyerek 101-125 bandına geçti. Hukuk alanında ise sıralamada Türkiye’den hiçbir üniversite yer almadı.
#Times Higher EducationLancet Countdown (Lancet Geri Sayım) Sağlık ve İklim Değişikliği 2020 Raporu’na göre, iklim değişikliği küresel sağlığı giderek daha fazla tehdit ediyor. Rapora göre Türkiye, ikinci derecede tehlikeli bölgede bulunuyor. Uzmanlar, pandemi ile mücadele için küresel ölçekte verilen trilyonlarca dolarlık ekonomik desteğin, iklim kriziyle mücadele için fırsat yaratabileceği görüşünde.
#İklim Kriziİngiltere merkezli yükseköğretim derecelendirme kuruluşu QS, ‘2021 Dünyanın En İyi Üniversiteler Sıralamasını açıkladı. Koç Üniversitesi’nin ilk 500 arasında yer aldığı listede ilk 1000'e Türkiye’den dokuz üniversite girdi. Listenin tamamına bakıldığında Asya kıtasındaki üniversitelerin yükseliş trendinde olduğu gözleniyor.
#ÜniversiteODTÜ URAP Araştırma Laboratuvarı'nca açıklanan ‘61 bilim alanı sıralaması’nda 100 ülkeden üniversiteler yer alıyor. Geçen yıl 61 alanın 28'inde yer alan Türk üniversiteleri, bu yıl 61 alanın 36'sında yer buldu. Sıralamada 61 alanın 20'sinde Çin, 20'sinde ise ABD üniversiteleri dünya birincisi oldu. 61 alanın 16'sında birinci olan Harvard, dünya liderliğini sürdürürken Çin'den Tsinghua Üniversitesi de 11 alanda birinci oldu.
#UrapÇinlilerin yaptığı bir araştırmaya göre hava sıcaklıkları ve nem oranının artmasıyla birlikte koronavirüsün bulaşması yavaşlayacak. Buna göre artan her bir dereceyle risk de azalacak. Ancak sıfırlanmayacak. Bunda iyi havalarla birlikte bağışıklık sisteminin daha sağlıklı çalışmasının rolü de olabilir. Ancak tam olarak mekanizma çözülebilmiş değil.
#Gazetehaberleri