Her yıl 9. ayın 22. günü dünyada kronik miyeloid lösemi veya KML günü olarak anılıyor. Bu tarihin seçilme nedeni ise KML’nin 9. ve 22. kromozomlarda oluşan bir bozukluk sonucu gelişmesi. KML, kemik iliğinin kan oluşturan hücrelerinde gelişen, olgunlaşmamış hücrelerin biriktiği ve sonunda kanı istila ettiği bir kanser türü olarak tanımlanıyor.
#Sponsorlu İçerikPotansiyel olarak ölümcül olan dang humması vakaları Avrupa'yı kasıp kavururken, İngiltere’de vakaların artmasından korkan uzmanlar, tatilcilerin hem tatildeyken hem de evdeyken hastalığın belirtilerinin farkında olmaları gerektiğini konusunda uyarıda bulunuyor.Peki bizde durum ne? Ülkemiz için risk var mı?
#Dank HummasıPopüler turist destinasyonlarında yaygın olan öldürücü bir virüs olan Dang humması, Avrupa'ya da yayılıyor. Ayrıca ülkemize komşu Ortadoğu ülkelerinde de vakalar yaşanıyor. Peki bizde durum ne? Ülkemiz için risk var mı? Önlem olarak ne yapmalıyız? Uzmanlar ne diyor?
#Dang HummasıSon yılların en meşhur cilt bakım uygulamalarından biri şüphesiz PRP ya da diğer bilinen ismiyle ‘vampir yüz bakımı’. Ancak PRP yaptırdıktan sonra HIV virüsü kapan kadınlarla ilgili yeni bir rapor, bazı kozmetik prosedürlerin güvenliği konusunda soru işaretleri yarattı.
#PRPMahkeme belgelerinde ürettiği Kovid-19 aşısının çok nadir görülen bir yan etkiye neden olabileceğini kabul eden ilaç devi AstraZeneca, tartışmaların odağındaki aşısını dünya çapında geri çekme kararı aldı.
#AstrazenecaYemeklerimize kattığı farklı lezzetlerin yanı sıra sarımsağın saymakla bitmeyen birçok sağlık faydası var. Örneğin probiyotik bir besin olduğu için bu özelliğiyle bağırsak florasının düzenlenmesinde ve sindirim sisteminin iyileştirilmesinde rol oynar. Şimdilerde taze sarımsağın da mevsimi. Salatalarımıza doğrayarak bolca C vitamini ve lif alabiliriz.
#Ayça KayaAstraZeneca, Oxford Üniversitesi ile birlikte geliştirdiği Kovid aşısının nadir bir yan etkiye neden olabileceğini ilk kez kabul etti, yüksek mahkemeye yapılan bu itiraf milyonlarca poundluk bir yasal tazminat ödemesinin yolunu açabilir.
#Koronavirüs AşısıVücudumuzdaki morlukların neden oluştuğunu anlayamadığımız, “Her halde bir yere çarptım” ya da “Hiçbir yere çarpmadım bu morluklar nereden çıktı?” diye düşündüğümüz zamanlar olmuştur. Ne var ki önemsemediğimiz bu durumlar, ciddi hastalıkların da habercisi olabilir. Tıpkı Hannah Newman-Smith’in morluklarının sebebinin APLASTİK ANEMİ olması gibi...
#MorlukGünlük yaşantımızda vücudumuzda zaman zaman morluklara rastlarız. Bunlar bazen fark etmeden elimizi kolumuzu bir yerlere çarptığımızda olur, bazen de hiçbir yere çarpmasak da oluşabilir. Anlam veremediğimiz morluklar için ‘Neden oldu acaba? Bir yere çarptım da farkında mı değilim?’ diye düşünürüz. Peki o sebebini bilmediğimiz morlukların bir hastalık belirtisi olabileceğini biliyor muydunuz? Hangi morlukları dikkate almalıyız? Hastalık belirtilerini çarpmaya bağlı morluklardan nasıl ayırt edebiliriz? Uzmanlara sorduk...
#SağlıkBursa'da yaşayan fabrika işçisi Ekrem Şarlı (34), Mustafa Kemal Paşa Devlet Hastanesi'nde laparoskopi yöntemiyle böbrek taşı ameliyatı olduktan 6 gün sonra hayatını kaybetti. Ailenin şikayetiyle soruşturma başlatıldı. Ekrem Şarlı’nın, 9, 7 ve 1 yaşındaki çocuklarıyla yalnız kaldığını söyleyen eşi Bilgen Şarlı (34) "Eşimin ölümünden kim sorumluysa, biz davanın takipçisiyiz ve sonuna kadar da gideceğiz. Herkes cezasını çeksin" dedi.
#BursaBursa'da yaşayan fabrika işçisi Ekrem Şarlı (34), Mustafa Kemal Paşa Devlet Hastanesi'nde laparoskopi yöntemiyle böbrek taşı ameliyatı olduktan 6 gün sonra hayatını kaybetti. Ailenin şikayetiyle soruşturma başlatıldı. Ekrem Şarlı’nın, 9, 7 ve 1 yaşındaki çocuklarıyla yalnız kaldığını söyleyen eşi Bilgen Şarlı (34) "Eşimin ölümünden kim sorumluysa, biz davanın takipçisiyiz ve sonuna kadar da gideceğiz. Herkes cezasını çeksin" dedi.
#BursaKanama durumlarında, kanın durması için pıhtılaşma sağlayan trombositler vardır. Bu trombositlerin diğer ismi platelettir. PLT değerleri kan testleri yapılarak öğrenilebilir. PLT nedir, PLT trombosit değeri kaç olmalı, düşüklüğü ve yüksekliğinin nedenleri ile belirtileri neler sorularının yanıtlarını sizin için derledik.
#PLT NedirTrombositlerin dağılımlarını ve büyüklüklerini ölçmeye yarayan PDW testi, aşırı kanama durumlarında ve sebepsiz morarma-kızarıklık durumlarında yapılır. PDW nedir, PDW değeri kaç olmalıdır, düşüklüğü ile yüksekliğinin nedenleri ve belirtileri nelerdir sorularının yanıtlarını sizler için derledik.
#Pdw NedirBüyük trombosit hücreleriyle ilişkili olan PLCR, referans değerleri aralığında olduğunda, sağlıklı yaşam için çok önemlidir. Değerleri bu nedenle dikkatle takip edilmesi ve uzman kişiler tarafından sürekli tespit edilmesi önemlidir. PLCR nedir, PLCR kaç olmalı, düşüklüğü ve yüksekliğini nedenleri ile belirtileri neler? sorularının yanıtlarını sizler için derledik.
#Plcr NedirTrombosit, kan pıhtılaşmasını sağlayabilen, kanamayı durdurma görevi gören hücrelere verilen isimdir. Tıpkı diğer hücrelerde olduğu gibi kanda yeterli düzeye olmalıdır. Kanda bulunan bu trombosit hakkında mutlaka gerekli testlerin yapılması gerekir. Trombosit nedir, trombosit kan değeri kaç olmalıdır, düşüklüğü ile yüksekliği belirtileri nelerdir sorularının yanıtlarını sizler için derledik.
#Trombosit NedirMPV, kandaki trombositlerin sayısını ve büyüklüklerini ölçmek için yapılan bir testtir. Diğer anlamda ortalama trombosit hacmi olarak adlandırılabilir. MPV nedir, MPV değeri kaç olmalıdır, düşüklüğü ve yüksekliğinin nedenleri ile belirtileri nelerdir? gibi soruların yanıtlarını sizin için derledik.
#Mpv NedirReal Madrid teknik direktörü Carlo Ancelotti, Arda Güler'in talihsiz sakatlığının ardından genç yıldız için yeni bir yol haritası çizdi. İspanyol devinin izleyeceği tedavi sürecinin detayları ortaya çıktı.
#Arda GülerFenerbahçe'den Real Madrid'e transfer olan Arda Güler, antrenmanlardaki kaliteli oyunu ve azmiyle kısa sürede ilgi odağı olurken Teknik Direktör Carlo Ancelotti'nin de gözünü girmişti. Real Madrid'in ABD kampında talihsiz bir sakatlık yaşayan Arda Güler'in ameliyat olabileceği belirtilirken İspanyol ekibinin önemli bir karar alabileceği öne sürüldü.
#Arda GülerReal Madrid'de forma giyen milli futbolcumuz Arda Güler'in sağ diz iç menisküsünde sakatlık tespit edildi. İspanyol devinden yapılan açıklamada, genç oyuncunun ABD'deki kamptan ayrılacağı belirtildi. Öte yandan İspanyol basını, genç yıldızın sakatlığına ilişkin korkutan ihtimali manşetlerine taşıdı.
#Arda Gülerİnsanlık var olduğu günden beri ölümü yenmenin ve genç kalmanın yollarını arıyor. Sağlıklı bir yaşam sürerek, iyi beslenerek, bunlar yetmezse çeşitli tıbbi müdahaleler ve kozmetik endüstrisinden yardım alarak yaşlanmanın etkilerini ortadan kaldırmaya çalışıyoruz. Peki bu gerçekten mümkün mü?
#Bryan JohnsonTürkiye’nin ilk kadın boks hakemi Nazan Savaş, Dünya Boks Şampiyonası’nda ringden inip sandalye üzerinde uyurken üzerini örttüğü lösemi hastası oğlu Alp Rüzgar’ı sağlığına kavuşturmak için bu kez hastanede mücadele veriyor. Savaş ‘lösemiye kroşe atabilmek’ için kan desteği çağrısında bulundu.
#Nazan SavaşGenital bölge estetiğinin son yıllarda giderek daha popüler hale geldiğini belirten Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Çiğdem Karas, genital bölgede yaşanan değişikliklerin birçok kadın için rahatsız edici olabildiğini ve özgüvenlerini düşürebildiğini söyledi. Karas, genital bölgenin görünümünü iyileştirmek için birçok farklı tedavi yöntemi geliştirildiğini ve genital PRP ile bu problemlerin giderilebildiğini de kaydetti.
#1Penisin cinsel ilişki için yeterli sertliği kazanamaması olarak kısaca açıklanabilen sertleşme problemi, dünya genelinde en sık karşılaşılan erkek kaynaklı cinsel işlev bozuklukları arasında ikinci sırada yer alıyor. Birçok farklı nedeni olabilen bu cinsel işlev bozukluğu ya penisin ideal ölçüde kanlanamaması ya da cinsel ilişki boyunca penisteki kanın korunamamasıyla gündeme geliyor. Penis kanlanmasında yaşanan sorunlar, atardamar fonksiyonlarındaki sorunlarla ilişkili. Bu durum arteriyel yetmezlik kaynaklı sertleşme sorunu olarak sınıflandırılıyor. Günümüzde ilaç tedavisinden SVF kök hücre tedavisine, şok dalga tedavisinden penil protez cerrahisine kadar çeşitli yöntemlerle arteriyel yetmezlik kaynaklı sertleşme sorununa çözüm bulunabiliyor. İşte bu yöntemlerden biri de P-Shot olarak da adlandırılabilen PRP tedavisi. Bu haftaki köşe yazımda PRP ile sertleşme problemi tedavisi hakkında bilgi bulabilirsiniz.
#PRP TedavisiYaşanan polemikler sonrası Kızılay'ın kan bankası stokları kritik seviyenin altına indi, pek çok tedavi aksama noktasına geldi. Kan Gönüllüleri Derneği Eski Başkanı Sema Savaş, kar amaçlı kan satışının söz konusu olamayacağını, bağışlanan kanın toplanması, saklanması, güvenlik testleri gibi işlem maliyeti nedeniyle SGK'ya faturalandırıldığını belirtti. Savaş "Bugün Kızılay'a değil herhangi bir hastaneye kanınızı bağışlasanız, onlar da bu sürecin maliyetini SGK'ya fatura etmek zorunda. Kızılay'ın kan bankası sistemi, polemiklerin dışında tutulmalı. Bu, en çok hastaları tehlikeye sokuyor" dedi.
#KızılayKan vermek orucu bozar mı sorusu için en net cevap Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından verildi. Sağlık sorunları nedeniyle kan aldırmak zorunda kalan pek çok vatandaş, internet üzerinden konuyla ilgili bilgi edinmek istiyor. Peki, tahlil için kan aldırmak orucu bozar mı? İşte, o konu hakkında detaylı bilgiler
#Kan Vermek Orucu Bozar MıDünyada sık görülen Türkiye'de de çocuklar arasında yayılan 'Streptokok' (Strep A) bakterisi, Ankara'da can aldı. 3 yaşındaki Aras Sönmez, doğum gününde Strep A bakterisi nedeniyle yaşamını yitirdi. Baba Oğuz Buğrahan Sönmez, hastalığın soğuk algınlığı gibi başladığını ve kısa sürede oğlunu kaybettiklerini söyledi.
#Strep A