Trabzon Balık Hali’nde sezonun ilk günü tezgâhlarda görünmeyen hamsi yerini alırken, kilosu 75 TL’den satılıyor. Her sene genellikle palamut avı ile sezona merhaba diyen balıkçıların ağlarına şu ana kadar palamut pek takılmazken, erken gelen hamsi balıkçıları umutlandırdı.
#HamsiTürkiye’nin dört bir yanında balık sevenler, yaz ayları boyunca 1 Eylül tarihini ve av yasağının kalkmasını iple çekiyor. Tezgahlar pırıl pırıl balıklarla dolduğu anda da akla “Bu mevsim hangi balıklar lezzetli olur?” sorusu geliyor. Çünkü balığın lezzeti ve besin değeri açısından doğru zamanlamayla tüketilmesi çok önemli. Sizin için av yasağının bittiği eylül ayından başlayarak, ay ay balık takvimi hazırladık. İşte mevsimine göre balık seçiminde çok işinize yarayacak rehberimiz…
#Hangi Ay Hangi Balık YenirBALIKÇILAR bu yıl ağlarında palamutu çok görebilirken, bazı esnaf, torik ve tombik balıklarını ’Palamut’ etiketiyle satmaya başladı. Palamudun, kolaylıkla torik ve tombikten ayırt edilebildiğini belirten balıkçılar da tüketicileri dikkatli olmaları konusunda uyardı.
#PalamutHAVA sıcaklığının mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi nedeniyle palamut, balıkçıların ağlarına takılmadı. Bunu fırsat bilen bazı balıkçılar, tombik balığını palamut etiketiyle satmaya başladı. İki balık arasındaki farkın, renginden anlaşılabileceğini belirten balıkçılar, tüketicileri dikkatli olmaları konusunda uyardı.
#Palamut FiyatlarıBalık sevenlerin aylardır beklediği gün geldi çattı. 1 Eylül’den itibaren denizlerimizdeki avlanma yasağı sona erdi, pırıl pırıl derya kuzuları tezgahları şenlendirmeye başladı. Peki hangi ay hangi balık yenmeli? İşte eylülden ağustosa çok kapsamlı bir liste…
#Hangi Balık Hangi Ay YenirTezgâhlarda palamut hem bol hem de ucuz. Neredeyse 1.5 kiloya varan iri balıklar ortalama 10 TL. Bu yıl herkes doya doya lezzetli palamutları yiyor. Peki işin aslı nasıl? Su ürünleri konusunda Türkiye’nin sayılı uzmanlarından Prof. Dr. Bayram Öztürk’e sorduk ve şu cevabı aldık: “Tamam bu yıl bolluk var ama tehlike her yıl daha da artıyor, genç balıkları tutmaya devam edersek 20 seneye sularımızda hiçbir şey kalmayacak.”
#PALAMUTMasayı donatan meze çeşitleri uzun bir meyhane gecesinin habercisidir. Sıcak ve soğuk olarak ikiye ayrılan mezenin hası mutlaka günlük yapılır. İçkinin özellikle de rakının en yakın arkadaşı olan mezelerin tazeliği ve lezzeti bir meyhanenin şanındandır. Soğuk meze ayrı bir hüner gerektirir.
Önce ABD’de başladı, sonra Avrupa’ya sıçradı. Son bir yıldır da Türkiye’de. Chef’s Table deniliyor. Türkçesi, Şefin Masası. Nedir şefin masası derseniz, cevabı şöyle: Büyük otel ve restoranlarda Executive Chef olarak tanımlanan başaşçılar, mutfaklarında size özel yemek yapıyorlar. Mutfakta en fazla 10 kişilik bir masa hazırlanıyor ve masanın karşısına geçen büyük şef, servisini de kendisi yapıyor. Siz ve şef baş başa. Ödenecek para mı? Tabii ki, restoran kısmındakinin kat kat fazlası.