Çoğu kişinin adını daha önce hiç duymadığı 'D-dimer değeri' Covid-19 nedeniyle hayatımıza girdi. Damar içi pıhtılaşmayı gösteren bu değerin adını bir şekilde duyuyor olsak da hakkında çok fazla bilgi sahibi değiliz, ama olmalıyız. D-dimer değerinin korona hastalarındaki takibinin neden hayati önem taşıdığını uzmanlarımız açıkladı...
#D-DimerKalp ve Damar Cerrahi Uzm. Öğr. Üyesi Dr. Mustafa Göğün Saygın, yaz aylarında artan sıcaklıklarla birlikte ortaya çıkan risktleri anlattı. Sıcak ortamların, varisli damarlarda genişlemeye, damar içi kan akımının yavaşlamasına bunun da pıhtılaşmaya neden olduğunu belirten Dr. Saygın, şunları söyledi:
#Kalp Ve Damar Cerrahi Uzm. Öğr. Üyesi Dr. Mustafa Göğün SaygınAkciğer ve kalbe pıhtı atma riski yüzünden hayati tehlike yaratan toplardamar tıkanıklığının ameliyatsız, girişimsel radyolojik yöntemle tedavisi Türk doktorlarına Avrupa'dan ödül getirdi. Uzm. Dr. Volkan Çakır ile birlikte yaptıkları çalışma, yayınlandığı dergi tarafından 'en değerli makale' seçilen Girişimsel Radyoloji Profesörü Dr. Yiğit Göktay, "Bu girişimsel yöntem ehil ellerde uygulandığında hayati risk taşıyan bacak toplardamar tıkanması durumundan hastanın hızla kurtulmasını sağlıyor, sekelsiz iyileşmesini kolaylaştırıyor" dedi.
Bakırköy Sadi Konuk Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kalp Damar Cerrahisi Klinik Şefi Prof. Dr. Ahmet Akgül, sol bacağında kasık bölgesinden karına olan bölgedeki toplardamarında pıhtı oluşan hastayı ameliyatsız sağlığına kavuşturduğunu belirterek, "Ameliyat yapmadan görüntülü röntgen cihazı eşliğinde kasıktan girerek, karın bölgesindeki ana toplardamara şemsiye görevi taşıyan geçici bir madde koyduk. Şemsiyeyi bacakta yapacağımız işlemlerde o pıhtıların kopup, akciğerde tıkanıklık yaratmaması için önlem amacıyla yerleştirdik. Özel bir cihazla da damardaki tıkanıklığı ortadan kaldırdık. Hastanın durumu şu anda iyi"
İnme, diğer adıyla felç, ölüm nedenleri arasında üçüncü, sakatlık nedenleri arasında ilk sırada. Örneğin İstanbul’da her yıl 20 bin inme vakası oluyor. Aslında pıhtı eritici tedavi (tıbbi adıyla trombolitik) zamanında yapılırsa, her yedi hastadan birinde felcin tüm etkileri ortadan kaldırılabiliyor.