Teknelerde önlükleri ve sırt çantalarıyla okula giden çocuklar ve kucaklarında minik kardeşleriyle annelerine yüzen evlerde yardım eden bir başka çocuklar… Burası Kamboçya’nın Tonle Sap Gölü ve dünyanın en büyük taşkın su yatağı… Bu yüzen köyde ve uzun direkler üzerine inşa edilmiş evlerde basit ama bir o kadar da sıradışı hayatlar yaşanıyor. İşte size Tonle Sap Gölü gezi rehberi…
#KamboçyaKimileri için kanlı, hüzünlü bir geçmişin adresi olan Kamboçya, benim için hep esrarengiz ve çekici bir destinasyon oldu. Kamboçya’nın kanlı tarihi bugüne dek çok yazıldı çizildi. İşte tam da o nedenle Kamboçya’nın yürek sızlatan yanlarını değil, sevecen, renkli, eğlenceli, insancıl yanını görmek için yola çıktım. İşte Kamboçya gezi rehberi...
#KamboçyaKamboçya uzak tropikal adalarıyla meşhur Asya’nın en sıra dışı ve renkli ülkelerinden biri. Dünyanın en farklı atmosferine sahip ülkede tapınaklardan geçilmiyor. Üstelik devasa boyut ve alışılageldiğimiz mimarilerin dışında bu tapınaklar. Çok kolay ve uğraştırıcı olmayan bir vize ile gidilen Kamboçya’ya uçak biletleri mesafeden ötürü biraz tuzlu olsa da, azmedip kenara para atarak gidilebilecek en egzotik ülkelerden biri.
#KamboçyaEbru Hepgökşen (27) doğum ve bebek fotoğrafçısı. Ama aynı zamanda da bir gezgin, hem de doğuştan... Çünkü ailesi de tıpkı Ebru gibi seyyah... Bugüne kadar annesi ve babasını koluna takarak 85 ülke ve 422 şehirde keşfe çıktı. Avrupa’da Belarus hariç tüm kıtayı baştan sona gezdi. Afrika, Asya ve Amerika’da ayak basmadığı ülkeler olsa da gidip görmek konusunda oldukça istekli. Ama listeyi tamamlamadan önce bir hayali var; uzaya gitmek. Bunun içinde şimdiden kolları sıvadı.
#Gezgin Hikayeleri10 yıl öncesine kadar Siem Reap, 12’nci yüzyıldan kalma Angkor Wat Tapınakları’nı görmek için gidenlerin konakladığı, yemek yediği sıradan bir yerleşimdi. Şimdi modern otelleri, iddialı restoranları, sanat galerileri, fotoğraf ve film festivalleri, özgün ürünlerin satıldığı mağazalarıyla başlı başına bir çekim merkezi.
#SeyahatGezgin Anıl Kangal, 8 ay önce işinden istifa edip Asya ve Amerika’yı keşfetmek için yola düştü. Şu anda Malezya’da. Şimdiye kadar en çok etkilendiği yer Kamboçya’da 7 bin kişinin yaşadığı kasaba. “Suyun üstündeki Kompong Luong gibi sıradışı bir yerleşim hiç görmemiştim” diyor.
Kamboçya’nın iki büyük nehrinden Tonle Sap, yılda bir kez mucizevi doğa olayına sahne oluyor. Kasımda ters yönde akmaya başlıyor. Nehrin yön değiştirdiği gün ülkenin ünlü su festivallerinin de başlangıç tarihi. En büyük kutlama başkent Phnom Penh’de. 45 bin kişi teknelerle kürek yarışına çıkıyor, şehrin nüfusu 1,2 milyondan 2,5 milyona fırlıyor. Elektronik mühendisi Başar Kurtbayram, iki yıl önce izlediği, fotoğrafladığı festivali Hürriyet Seyahat için yazdı.
Belma Köylü (43), 19 yıllık turist rehberi. İtalyan ve Japon turistleri Anadolu’nun dört bir yanında gezdiriyor. Kendine ayırdığı zamanlarda da, o turist olarak dünyayı keşfe çıkıyor. Bize geçen yıl yaptığı Vietnam-Kamboçya seyahatinin, 5 günlük Kamboçya bölümünü, ama özellikle üzerinde yüzen bir yaşamın sürüldüğü Tonle Sap Gölü’nü yazdı.