TÜRKİYE, sanki ilk kez olmuş gibi günlerdir bir dolandırıcılık hikâyesini konuşuyor. Bir özel bankanın şube müdürü Seçil Erzan, adı Fatih Terim ile anılan sözde yatırım fonu üzerinden 43 milyon dolar, kimilerine göre ise 80 milyon dolara varan dolandırıcılığa imza attı.
#Seçil ErzanBir insanın elindeki parasını 2-3 hafta gibi kısa bir sürede, hem de piyasalarda yarısı oranında bile faiz verilmiyor iken, “fon” ya da başka bir yatırım aracı ile iki hatta üçe katlaması mümkün müdür? Konuştuğum tüm uzmanlar “Evet, mümkün” diyor “Ama” ile parantez açıyorlar: “Devamlılığı olur mu dersen? Hayır, asla olmaz. Aşırı şişirilen balon muhakkak patlar.” Seçil Erzan’ın 2020 yılında kurduğu, Fatih Terim fonu olarak adlandırılan ve kısa zamanda da saadet zincirine dönen sistem de öyle bir patladı ki... Hele de bazı futbolcular ile işinsanlarının bavul dolusu parayı Erzan’a elden teslim etmesi, karşılığında ise makbuz yerine bir kâğıt parçası alması “Yahu nasıl olur da inanırlar?” sorusunu sordurtuyor insana. Peki ama bu motivasyonun altında yatan ne: Hırs mı? Tamahkârlık mı? Nasıl bir sistem bu “Ponzi?”
#Banker KastelliNasıl bir dolandırıcılığın içine düştüklerinden habersiz, onlarca insanın büyük bir coşku ile hep bir ağızdan, “Hey, hey, hey” diye bağırdığı partilerin haber bültenlerini süslemesi ile girdi hayatımıza saadet zinciri furyası. ‘Nereden çıktı şimdi bu konu?’ diyeceksiniz. Burak Taşçı dün haberini yaptı: ABD’li bilet şirketi olarak kendini tanıtan ve saadet zinciri esası ile çalışan CT Movies sitesi kapandı, binlerce kişi mağdur oldu. Anlayacağınız, Türkiye’nin 1990’ların sonunda tanıştığı ‘saadet zinciri’ dolandırıcılığı 20 yıl sonra bugün bile onlarca örneğe rağmen para kaybettirmeyi sürdürüyor. Peki, ‘Bir insan bunca örneğe rağmen saadet zincirine neden girer?’ Yanıt aradım.
#Saadet ZinciriMafya elebaşının “şeref” hakkında; terörist PKK yardakçısı gazeteci ve siyasetçilerin “insan hakları”, FETÖ’cülerin “hukuk”, ABD ve Avrupa’nın etki ajanı siyasetçi ve gazetecilerin “özgürlük” konusunda ders verdiği Türkiye’de, Çiftlik Bank’ın kurucusu Mehmet Aydın, gelecekte “yatırımda güvenin sembolü” olursa şaşırmayın!
#YAZARPonzi sistemi pek çok hayatı karartmaya devam ediyor. Piramit satış ve internet matriksi ile benzerlik gösteren ponzi sistemi, günümüzde de etkisini koruyor. Ponzi sistemi çalışma prensibi hakkında detayları merak eden pek çok kişi, internet üzerinden araştırılmaya devam ediyor. Peki, Ponzi sistemi nedir ve ne anlama gelmektedir? İşte, Ponzi hakkında bazı bilgiler
#Ponzi Nedir"MMM" adıyla dünyada "Rus titan saadet zinciri" olarak bilinen ve Türkiye'de "TurkeyMMM.net" web sitesi üzerinden faaliyet göstererek dolandırıcılık yaptıkları iddia edilen şüphelilere yönelik soruşturma kapsamında, 30 kişi hakkında dava açıldı. Hazırlanan iddianamede, örgüt lideri ve yöneticisi olan 9 şüpheli hakkında "suç işlemek amacıyla örgüt kurma" ve "nitelikli dolandırıcılık" suçlarından 486 yıla kadar, örgütün üyesi olan 21 şüpheli hakkında da "suç işlemek amacıyla kurulan örgüte üye olma" suçundan 3 yıla kadar hapis cezası talep edildi.
#Rus Saadet ZinciriHürriyet'in dün gündeme getirdiği son titan skandalının ardından bugün operasyon için düğmeye basıldı. Hipper AŞ'nin kurucusu Muhammed Satıroğlu Eskişehir'deki evinde kaçma hazırlığındayken otoparkta yakalandı! Sadun Kaya ise Kocaeli'nde gözaltına alındı.
#TurcoinSON titan skandalı Eskişehir’de patlak verdi. Dijital para sistemine yatırım yaptıkları vaadi ile 10 bin kadar kişiden 100 milyon liraya yakın para topladılar. Toplanan paraların bir bölümü Kıbrıs’taki bir şirketin hesabına yatırıldı. Sisteme para yatıranlar dolandırıldıklarını iddia ederken, şirketin ortakları ise bir birlerine yönelik mal kaçırma suçlamasında bulundu. Oyuncu Şebnem Schaefer ise, tanıtımında yer aldığı sistemin dolandırıcılık amaçlı olduğunu bilmediğini söyledi.
#Titan'Titan Saadet Zinciri' ile 16 bin kişiyi dolandırdığı için 10 yıl cezaevinde yatan Kenan Şeranoğlu, Türkiye'de haftalardır konuşulan KKTC merkezli 'Çiftlik Bank' ile ilgili konuştu. Şeranoğlu, "Ben bile böylesini görmedim. Vallahi çıldıracağım ya" dedi.
#Titan Saadet ZinciriSon günlerde basında çıkan haberlerde sık sık kullanılan saadet zincirinin tanımı merak konusu oldu. Peki İsveç, İsviçre, Tayvan, Tayland, İngiltere ve Amerika Birleşik Devletleri'nde yasak olan saadet zinciri nedir? Tamamen para ile para kazanma metodu üzerine kurulu bir sistem olan saadet zinciri hakkında detayları derledik.
#Saadet ZinciriSelcan Güleryüz bundan 4 yıl önce kocası çalışmasına izin vermediği için evde oturan bir kadındı. Alman LR Health&Beauty firmasının sistemine adım attıktan sonra hızla hayatı değişen Selcan Güleryüz, 3 yılda 375 bin kişilik ekibin başındaki ilk kadın global lider oldu. Güleryüz’ün artık aylık kazancı 500 bin liraya kadar ulaşan bir işi var.
#LR Health&BeautyKenan Şeranoğlu (50), 20 yıl önce, Titan Saadet Zinciri ile gündeme geldi. İzmir Hilton Otel’indeki şaşalı yaş günü partisi tüm Türkiye’nin tanıdığı Şeranoğlu, uzun süre sonra ilk kez hurriyet.com.tr’ye konuştu. Şeranoğlu cezaevine girdikten sonra tüm malvarlığını kaybettiğini söyledi. Kız arkadaşı ile kiralık bir evde kalan Şeranoğlu “Kız arkadaşım olmasa evin kirasını dahi ödeyemem. Ferrari, Lamborghini, Cherokee marka bir dizi lüks otomobilim vardı şimdi ise İstanbul Kart ile toplu taşıma araçlarını kullanıyorum. Aylık gelirim asgari ücret seviyesinde” dedi. Şeranoğlu'nun en son gündeme geldiği krem işinde de, ABD'li firma adına çekilen ihtarnamede"Şirketimizin ismini kullanma, toplantılarımıza da katılma" denildi.
#HtvgundemKenan Şeranoğlu (50), 20 yıl önce Titan Saadet Zinciri ile gündeme geldi, 16 bin kişiyi dolandırmaktan cezaevine girdi. İzmir Hilton Otel’indeki şaşalı yaş günü partisiyle tüm Türkiye’nin tanıdığı Şeranoğlu, uzun süre sonra ilk kez hurriyet.com.tr’ye konuştu. Şeranoğlu cezaevine girdikten sonra tüm mal varlığını kaybettiğini söyledi. Kız arkadaşıyla kiralık bir evde kalan Şeranoğlu “Kız arkadaşım olmasa evin kirasını dahi ödeyemem. Ferrari, Lamborghini, Cherokee marka bir dizi lüks otomobilim vardı şimdi ise İstanbul Kart ile toplu taşıma araçlarını kullanıyorum. Aylık gelirim asgari ücret seviyesinde” dedi. Şeranoğlu'nun en son gündeme geldiği krem işinde de ABD'li firma adına çekilen ihtarnamede "Şirketimizin ismini kullanma, toplantılarımıza da katılma" denildi.
#Kenan ŞeranoğluTürkiye'de satış üzerinden para kazanmaya endeksli piramit sisteminden para kazanan bazı şirketler emsal olarak ABD'li Herbalife firmasını gösteriyordu. ABD Federal Ticaret Komisyonu ise Herbalife'ın kazanç sistemi hakkında bir soruşturma başlattı. Türkiye'deki bazı şirketler piramit sisteminde sadece sisteme üye dahil etme üzerinden para kazandırıyorlar. Hukukçuların bir kısmı bu eylemin 'haksız kazanç' nedeniyle suç olduğunu ifade ediyor.
Haber Türk'te yayınlanan 'Okan Bayülgen soruyor' programına, 1990'lı yıllarda TİTAN saadet zinciri kurucusu Kenan Şeranoğlu telefonla bağlanıp kendisine haksızlık edildiğini söyleyerek tepki gösterdi. Şeranoğlu "1998 senesinde vergi rekortmeni olduğumu öğrendiğim gün, tutuklandım. On sene boyunca hapiste yattım, bugün halen bilmiyorum neden yattığımı. Çünkü benim vaad edipte yerine getirmediğim hiç birşey yoktu.Tek bir kişi diyemez ki TİTAN'a ben sunu yaptım on kuruş alacağım var diye. On kuruş alacağı olan varsa ben kendimi atarım. Bu kadar da büyük konuşuyorum. Biz çok büyük acılar yaşadık bunun hiç birisini, hiç bir şekilde hak etmedik. Yeter artık hak etmediğim bir cezayı fazlasıyla çektim" dedi.
#Okan BayülgenMARDİN Emniyet Müdürlüğü, internet üzerinden insanları zengin etme vaadinde bulunan bir şebekeye yönelik olarak düzenlediği operasyonda, aralarında suç örgütünün İran uyruklu liderinin de bulunduğu 12 kişiyi gözaltına aldı. Titan saadet zinciri olarak bilinen ve yasaklanan sistemden daha profesyonelce çalıştığı tespit edilen şebekenin, Hong Kong menşeli ’Quest.net’ Organizasyon’un isim değişikliğine giderek, ’Qnet.net’ adı altında faaliyetlerine devam ettiği bildirildi.