Kızamık sadece kızamık değilmiş... Son yıllarda aşı karşıtlığı nedeniyle hortlayan kızamık, dünyadaki bilinen en bulaşıcı virüslerin başında geliyor. Üstelik kızamığın başka hiçbir virüste olmayan çok sinsi, çok tehlikeli ve oldukça öldürücü bir etkisi var: Bağışıklık amnezisi. Bilim insanlarının bile 'nasıl'ını açıklamakta zorlandıkları bu durumdan kaçınmanın yolu ise çok ama çok basit: Aşı.
#KızamıkKoronavirüsün Türkiye'de görülmeye başladığı mart ayından bu yana vakaları inceleyen 5 bilim insanı, kadın ve çocuklarda hastalığın daha hafif seyrettiğini belirledi. Araştırmaları sonucu bunun nedeninin timüs bezi olduğunu belirten Doç. Dr. Mehmet Yaşar Özkars, "Timüs hacmiyle hastalık arasında ters bir orantı olduğunu tespit ettik. Çalışmalar neticesinde, timüs hacminiz ne kadar büyükse hastalığı hafif geçirme ihtimalinizin de o kadar yüksek olduğu ortaya çıktı" dedi. Özkars, tebessüm etmek, düzenli uyumak ve dengeli beslenmenin timüs bezinin küçülmesini geciktireceğinin de altını çizdi. Koronavirüs erkek, kadın ve çocuklarda farklı seyredebiliyor. Çocuklar hastalığı hafif bir şekilde atlatırken yetişkinler süreci yoğun bakım desteğiyle atlatabiliyor. Koronavirüs salgınının Türkiye'de görülmeye başladığı ilk günlerden bu yana 5 bilim insanı bir araya gelerek vakaları incelediklerini anlatan Çocuk İmmünoloji ve Alerji Uzmanı Doç. Dr. Mehmet Yaşar Özkars, konuyla ilgili hazırlanan bilimsel makalenin Avrupa'da saygın bir dergide yayımlandığını belirtti. Özkars, "Ekip kurduk ve ekibimizde çocuk hematoloji uzmanı, yenidoğan uzmanı, pediatrist ve alerji uzmanı yer aldı. 5 akademisyen koronavirüsü incelemeye başladık. Literatürde yer alan tüm vakaları inceledik. Bunun sonucunda çocuk ve kadınlarda hastalığın daha hafif seyrettiğini fark ettik. Bunun nedeni üzerine yoğunlaştığımızda ise amacımız 'koronavirüsle nasıl mücadele ederiz' sorusuna cevap bulmaktı" ifadelerini kullandı.
#KoronavirüsKoronavirüsün Türkiye'de görülmeye başladığı mart ayından bu yana vakaları inceleyen 5 bilim insanı, kadın ve çocuklarda hastalığın daha hafif seyrettiğini belirledi. Araştırmaları sonucu bunun nedeninin troidin hemen altında bulunan timüs bezinden kaynaklandığını söyleyen Doç. Dr. Mehmet Yaşar Özkars, "Timüs bağışık sisteminin komutanı gibidir. Bunun hacmiyle hastalık arasında ters bir orantı olduğunu tespit ettik. Timüs hacminiz ne kadar büyükse hastalığı hafif geçirme ihtimalinizin de o kadar yüksek olduğu ortaya çıktı" dedi. Özkars, gülmek, düzenli uyumak ve dengeli beslenmenin timüs bezinin küçülmesini geciktireceğinin de altını çizdi.
#Timüs BeziKoronavirüsün Türkiye'de görülmeye başladığı mart ayından bu yana vakaları inceleyen 5 bilim insanı, kadın ve çocuklarda hastalığın daha hafif seyrettiğini belirledi. Araştırmaları sonucu bunun nedeninin troidin hemen altında bulunan timüs bezinden kaynaklandığını söyleyen Doç. Dr. Mehmet Yaşar Özkars, "Timüs bağışık sisteminin komutanı gibidir. Bunun hacmiyle hastalık arasında ters bir orantı olduğunu tespit ettik. Timüs hacminiz ne kadar büyükse hastalığı hafif geçirme ihtimalinizin de o kadar yüksek olduğu ortaya çıktı" dedi. Özkars, gülmek, düzenli uyumak ve dengeli beslenmenin timüs bezinin küçülmesini geciktireceğinin de altını çizdi.
#İstanbulEndokrin sistem, vücuttaki iç dengeyi düzenleyen iç salgı bezlerinden oluşur. Bu bezlerin isimleri sırasıyla, hipofiz, timus, böbrek üstü bezi, paratiroidler ve tiroit bezidir. İç salgı bezleri erkeklerin sol, kadınların sağ tarafında yer alır. Endokrin sisteminde yer alan organları ve hastalıkları nelerdir? Sizin için ayrıntılı bir şekilde derledik.
#Endokrin Sistem Nedir?Koronavirüs geçirdikten sonra insanlarda antikor meydana geldiğini ve bazı hastalarda 3-4 ay sonra antikorun iyice azalarak, tamamen kaybolduğunu dile getiren Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Ahmet Rasim Küçükusta, “Kovid-19’u yenmiş bir kişi virüsle tekrar karşılaşsa bile T hücreleri ile sağlanan bağışıklık sayesinde korunabilir” dedi.
#T Hücreleri NedirKoronavirüs geçirdikten sonra insanlarda antikor meydana geldiğini ve bazı hastalarda 3-4 ay sonra antikorun iyice azalarak, tamamen kaybolduğunu dile getiren Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Ahmet Rasim Küçükusta, “Kovid-19’u yenmiş bir kişi virüsle tekrar karşılaşsa bile T hücreleri ile sağlanan bağışıklık sayesinde korunabilir” dedi.
#T HücresiBeden ve ruhun, sağlıklı ve dengeli işlemesi için vücudunuzda yer alan çakraların da dengeli ve açık olması gerekir. Yoga Eğitmeni Selma Camgöz, belirli yoga hareketlerini uygulayarak, kalp çakrasına odaklanan kişilerin farkındalığının artarak çevresine karşı daha sevgi dolu ve hoşgörülü olmaya başlayacağını söylüyor.
#Yoga16 yaş altında Türkiye’de ilk defa görülen, dünyada da vaka sayısı 50’nin altında olan Tip B2 Timoma hastalığına yakalanan 10 yaşındaki Yaşar Baltacı, Atatürk Göğüs Hastalıkları ve Göğüs Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde geçirdiği başarılı ameliyatların ardından sağlığına kavuştu.
#TimomaBağışıklık sistemindeki doğuştan gelen bozuklukların veya yetmezliklerin en önemli göstergesi, çocuklarda sık tekrarlayan enfeksiyonlardır. Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Çocuk İmmünoloji-Alerji Uzmanı Dr. Gülten Türkkanı Asal, çocuklarda bağışıklık sistemi hakkında detaylı ve önemli bilgiler verdi.
#Çocuklar Neden Sık HastalanırDaha mutlu ve sağlıklı bir yaşam için kendinize iyi bakmayı öğrenmelisiniz. Yaşayış biçiminizle, alışkanlıklarınızla bağışıklık sisteminizi zayıflatmak yerine güçlendirebilirsiniz. Dr. Kuşhan’la Diyet dergisi de Eylül sayısında bağışıklık sistemini güçlendirme yollarını sayfalarına taşıdı.
Yetişkinlerin, hormonlar kullanılarak ergenlik öncesindeki çocukluklarına geri döndürülmesi kulağa çok kötü bir fikir gibi geliyor. Ancak bu yöntem sayesinde, organ naklinin çok daha güvenilir olması sağlanabilir. Günümüzdeki organ nakli ameliyatları sonrasında hastalara, çok güçlü ve yaşam sonuna dek kullanılacak bağışıklık sistemini baskılayan ilaçlar veriliyor. İlaçlar, vücudun organı reddetmesini engellese de enfeksiyon ve kanser riskini arttırıyor.
Lenfatik sistemi oluşturan damarları, bezleri ve organları birçok durum etkileyebilir. Bazıları doğumdan önce gelişim sırasında veya çocukluk döneminde olur. Diğerleri hastalık veya yaralanma sonucu gelişir. Peki, lenf nedir? Tüm detayları ile derledik.
Uykuluk, hazırlaması zahmetli ama yemesi lezzetli olan sakatatlardan biridir. Tadı kokoreç ile benzerlik gösteren uykuluğun özellikle mart, nisan ve mayıs gibi ilkbahar aylarında tüketilmesi önerilir. Peki, uykuluk hayvanın neresi? İşte, uykuluk hakkında merak edilenler
#Uykuluk Nedir