Timoma’yı yendi sağlığına kavuştu

Güncelleme Tarihi:

Timoma’yı yendi sağlığına kavuştu
Oluşturulma Tarihi: Ekim 31, 2016 02:00

16 yaş altında Türkiye’de ilk defa görülen, dünyada da vaka sayısı 50’nin altında olan Tip B2 Timoma hastalığına yakalanan 10 yaşındaki Yaşar Baltacı, Atatürk Göğüs Hastalıkları ve Göğüs Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde geçirdiği başarılı ameliyatların ardından sağlığına kavuştu.

Haberin Devamı

Dünyada nadir görülen hastalıklardan biri olan Tip B2 Timoma’ya yakalanan 10 yaşındaki Yaşar Baltacı, Atatürk Göğüs Hastalıkları ve Göğüs Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde geçirdiği başarılı operasyonların ardından sağlığına kavuştu. Atatürk Göğüs Hastalıkları ve Göğüs Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Yöneticisi ve Başhekimi Doç. Dr. Göktürk Fındık ve ekibi, Baltacı’yı hastaneden taburcu etti. Tip B2 Timoma’da 16 yaş altında Türkiye’de rastlanan ilk vaka olan Baltacı hakkında Ankara Hürriyet’e bilgi veren Hastane Yöneticisi Doç. Dr. Fındık, “Literatürde bu hastalığa çok nadir rastlanıyor. 16 yaş altı için bugüne kadar dünya üzerinde görülen vaka sayısı 50’nin altındadır” dedi. 

Timoma’yı yendi sağlığına kavuştu

Haberin Devamı

YÜZÜ ŞİŞİYORDU GÖGSÜNDEN SES GELİYORDU

Annesi Fadime Baltacı, Yaşar’ın hastalığının ilk olarak 7 yaşında baş gösterdiğini belirterek şöyle konuştu:
“Öğretmeni suratının şiştiğini söyleyerek bine okula çağırmıştı. Suratı kulaklarına kadar şişmişti. Hastaneden iğne olunca balon gibi geri indi. Ara sıra yeniden olmaya başladı. Göz kapakları, dudakları uyurken şişiyordu. Alerji tespiti yaptılar, yaklaşık 3 sene boyunca ilaç verildi ve 2 ayda bir sürekli hastaneye gittik. Geçtiğimiz yaz aylarında gece göğsü şişti ve ses gelmeye başladı. Tekrar hastaneye gittiğimizde kist olduğu belirlendi ve daha sonra Atatürk Göğüs Hastalıkları ve Göğüs Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne geldik. Hemen yatış verdiler. Ameliyatlarını oldu, şükürler olsun tehlikeyi atlattı.”

SOL GÖĞÜS KAFESİNİ TAMAMEN KAPLAMIŞ

Hastane Yöneticisi ve Başhekim Doç. Dr. Göktürk Fındık, Yaşar Baltacı ve Tip B2 Timoma hakkında şu bilgileri verdi:
“Hastamız bir kist sebebiyle hastanemize gelmişti. Bir süre boyunca enfeksiyon tedavileri görmüş ama doğumsal bir sorunu var. İnsan vücudunda Timüs Bezi denilen bir yapı var ve hücresel bağışıklık sistemini ayarlıyor. Bu bezin konjenital bir hastalığıdır bu. Çocukta artık devleşmiş ve sol göğüs kafesinin tamamını kaplamış. Kapladığı için akciğere baskı yapıyor ve kendini enfeksiyon olarak belli ediyor. Çocuğa da bugüne kadar sürekli olarak enfeksiyon tedavisi verilmiş. Yaklaşık 1 ay önce hastanemize geldiğinde akciğer grafisini ve tomografisini çektik. Böyle bir hastalık olduğunun farkına vardık. Ameliyat ettik ve kisti çıkardık. Ameliyatın ardından hasta düzeldi. Hem hastamız hem de yakınları bunu bariz bir şekilde fark etti. Kistin pataloji raporunda Tip B2 Timoma olduğunu tespit ettik. Sol göğüs boşluğundaki temizlediğimiz dokuya ilaveten sağ göğüs boşluğundan da bezin diğer kalan kısmını içerde tümör bırakmamak için çıkarmak istedik. Bir hafta sonra da operasyonu torakoskopik kapalı ameliyat yöntemi ile gerçekleştirdik.”

TİMOMA NEDİR?

Haberin Devamı

Timoma, göğüs kemiği arkasında Timüs bezinden kaynaklanan bir tümördür. Timüs bezi ergenlik dönemine kadar vücudun savunma sisteminde yer alan T-lenfositlerin yapım yeridir.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!