Malatyalı değirmenci bir baba ile ev hanımı annenin ilk çocuğu olan İbrahim Ethem Hamamcı (24) Fen Lisesi'nden mezun oldu, 2016'da LYS Türkiye birincisi olarak üniversiteyi kazandı. Uluslararası tıp bölümünü seçen Hamamcı, aynı anda bilgisayar mühendisliği de okuyarak çift anadal yaptı ve okulu Medipol Üniversitesi'nde bir ilke imza attı. Bilgisayar mühendisliğinden mezun olan Hamamcı, tıp fakültesi 6'ncı sınıfta olmasına rağmen Yale, Pensilvanya Üniversitesi gibi dünyanın en saygın üniversitelerinden burslu doktora kabulü aldı. Ama o, tercihini İsviçre'den yana kullandı ve şimdi en büyük hedefi, sağlıkta yapay zeka üzerine çalışarak doktor meslektaşlarının üzerindeki yoğun hasta yükünü biraz olsun hafifletmek.
#İstanbulTeletıp nedir? sorusu Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın yaptığı son dakika açıklamaların ardından gündeme geldi. Evde tedavi edilen hastaların, hekimlerin hastalarıyla doğrudan görüşme imkanını sağlayan teletıp sistemi, teknolojinin yardımıyla gerçekleşecek. Teletıp telekonsültasyon yapılabilmesine, tıbbi görüntü ve raporların kalite açısından değerlendirilebilmesine olanak tanıyor. İşte, teletıp uygulamasıyla ilgili merak edilen bazı bilgiler.
#Teletıp NedirCorona virüsü test sonuçları Sağlık Bakanlığı e Nabız uygulamasından sorgulanarak öğreniliyor. Ülkemizde corona virüsü önlemleri devam ederken, eNabız corona test sonucu sorgulama sayfası üzerinden, koronavirüs testi yaptıranlar vatandaşlar sonuçlarını online görüntüleyecekler. E Nabızdan ayrıca teşhis, tahlil, tıbbi görüntü, reçete, alerji ve benzeri bilgiler de öğrenilebilecek. Peki, E nabız corona test sonucu nasıl öğrenilir? İşte, eNabız girişi test sonucu ekranı ve konuyla ilgili ayrıntılar.
#E Nabız Corona SonucuIDC Türkiye, COVID-19 salgını nedeniyle yaşanan olağanüstü günlerde değişen gündemleri, ortaya çıkan kritik ihtiyaçlar ile BT’ye direkt etkilerinin konuşulduğu; üretim, perakende, finans, sağlık, eğitim sektörlerinin CIO, üst düzey BT güvenlik yöneticileri ve öğretim üyelerinin bir araya geldiği online toplantı gerçekleştirdi.
#TeknolojiMR ve tomografinin devlete maliyeti 1.7 milyar liraya ulaştı. Bunun üzerine Sağlık Bakanlığı harekete geçti. Hastaların tüm tetkiklerine e-Nabız üzerinden hem hastaların hem de hekimlerin erişimi sağlandı. Yayımlanan yeni genelgeyle, artık acil durumlar hariç hastanın mevcut tetkikleri sorgulanmadan yeni tetkik istenemeyecek. Mükerrer tetkik sorgulanmadan istenen tetkiklerin geri ödemesi yapılmayacak.
#GazetehaberleriE-Nabız, tahlil sonuçlarını sorgulamak isteyen birçok kişinin ziyaret ettiği platform olmaya devam ediyor. Tüm hastanelerin tek bir platform üzerinde toplandığı ve tek hesap üzerinden tahlil sonuçlarını paylaştığı E-Nabız, merak konusu olmaya devam ediyor. İşte, E-Nabız tahlil sonuçları sorgulama ekranı ve detaylı bilgiler
#E-NabızÇeşitli sağlık problemleri nedeniyle devlet hastanelerinin laboratuvarlarında tahlil yaptıran vatandaşlar, bu tahlillerin sonucunu nasıl öğrenebileceklerini merak ediyor. İlgili personel tarafından yapılan tetkiklerin sonuçlarını online olarak ne şekilde sorgulayacaklarını araştıran kişiler, konuya dair internette bilgi edinmeye çalışıyor. Peki, tahlil sonucu nasıl sorgulanır? Tahlil sonucu sorgulama nasıl yapılır?
#E-NabızE-Nabız tahlil sonuçları, muayene ardından istenen tetkiklerin görüntülenmesine imkan sağlıyor. Röntgen, kan tahlili, ölçümler gibi birçok tahlil sonucunun yer aldığı E-Nabız tahlil sonuçları, E-Devlet şifresi ile kolaylıkla ziyaret edilebiliyor. E-Devlet şifresi olmayan vatandaşlar ise E-Nabız kaydı ile bu ekrandan faydalanabiliyor. İşte, tahlil sonuçları görüntüleme ekranı ve E-Nabız kullanım kılavuzu
#Tahlil SonuçlarıSağlık Bakanlığınca geliştirilen ve her türlü sağlık kaydına erişime olanak sağlayan ‘e-Nabız’ uygulaması, sağlık kayıtlarına 7 gün 24 saat erişim imkanı sunan bir sistem olarak dikkat çekiyor. Uygulama ile doktor randevu saatleri, tahlil sonuçları, bazı hastalıklara ilişkin risk analizi, aşı takvimi, aile hekimini değiştirme talebi, organ bağışı ve en yakın hastane bilgileri gibi çeşitli konularda bilgilere ulaşılabiliyor. Peki, e- Nabız'dan tahlil sonucu sorgulama nasıl yapılır?
#E-NabızÖdemiş Devlet Hastanesi'nin açılışında konuşan Başbakan Yıldırım, sağlık alanında yapılan yenilikleri anlattı. "Bebeklerimiz için, çocuklarımız için dünyada ilk kez karekod destekli aşı takip sistemini hayata geçirdik" diyen Başbakan Yıldırım, tetanoz, difteri gibi aşıların 2019'dan itibaren Türkiye'de üretileceğini duyurdu.
#Binali YıldırımSağlık Bakanlığı tarafından hizmete sunulan Merkezi Hekim Randevu Sistemi (MHRS) ile rahatlıkla hastane randevusu alınabilmektedir. Hem internet üzerinden hem de ALO 182 hattı ile randevu alan vatandaşlar böylelikle hastanelerde saatlerce sıra beklemeden işlemlerini kolaylıkla halledebiliyorlar. Peki, MHRS randevusu nasıl alınır? ALO 182 ile hastane randevusu nasıl alınır? e-Nabız uygulaması nedir? Tüm detaylara haberimizden ulaşabilirsiniz...
#MHRSe-Devlet sistemi çatısı altında tüm kamu kurumlarının işlemlerinin toplanmasıyla beraber vatandaşların işi daha da kolaylaştı. Saatlerce sıra beklemek yerine online olarak işlemlerini gerçekleştiren vatandaşlar büyük bir zaman kaybından kurtuldu. e-Devlet kapısı üzerinden T.C. Sağlık Bakanlığı hizmetleri de sunulmaktadır. Peki, e-Devlet üzerinden MHRS randevusu nasıl alınır? T.C. Sağlık Bakanlığı e-nabız uygulaması ne işe yaramaktadır? Tüm detaylar haberimizde...
#E-DevletSağlık Bakanlığı Teletıp projesinin ilk adımı olan "e-radyoloji" ile, birçok hastalığa tanı konulmasına ve tedavinin planmasına olanak sağlayan MR, tomografi, EKG, sintigrafi, Direkt X-Ray, USG, mikroskopi, mamografi, CT, CR ve anjiyografi sonuçları, elektronik ortamda değerlendirilerek vakalar incelenecek.
Türk bilim adamları ve ABD’deki Rochester Üniversitesi’nin ortaklaşa yürüttükleri bir araştırma sonucunda dijital görüntüleme ile ilgili önemli bir soruna çözüm bulundu. “Geriye Döndürülebilir Veri Gizlemesi” adı verilen yeni yazılımla orijinal görüntüye, izinsiz ve sonradan yapılan her türlü müdahale tespit edilebilecek.
Giyilebilir sağlık teknolojileri alanındaki icatlarıyla dünyada adından söz ettiren bilim insanı Doç. Dr. Canan Dağdeviren, 2024 TÜSEB Aziz Sancar Bilim Ödülü’ne layık görüldü. Doç. Dr. Dağdeviren, sütyen şeklinde giyilebilen bir ultrason cihazı geliştirerek meme kanserinin erken teşhisinde çığır açmıştı.
#Doç. Dr. Canan Dağdevirenİnternette karşınıza çıkan herhangi bir görsel veya video için “Gerçek mi bu” diye şüpheye kapıldıysanız, bingo. Derin şüphenin dipsiz boşluğuna ayağınızı uzattınız demektir. Derin şüphe tabirinde, yapay zekânın asli mekanizması ‘derin öğrenme’ye gönderme var. Biraz da derin devletten bildiğimiz kesif koku.
#Derin ŞüpheKültür sanat dünyamızın neredeyse her alanında olan bir isim Sevin Okyay; 60 yıldır kitap çeviriyor, 50 yıldır gazetecilik, 40 yıldır sinema eleştirmenliği yapıyor… Eski albümleri karıştırmak için buluşup Türk ve dünya sinemasını konuştuk, edebiyat sohbeti yaptık... Okyay Türkiye’nin dünya çapında iyi yönetmenleri olduğunu söylüyor: “Mesela Nuri Bilge (Ceylan). İlk kısa filmi ‘Koza’yı ilk görüşte beğendim. 1990’lı yıllardı ve öğrenciydi hâlâ. Zeki’yi (Demirkubuz) tanımam ondan öncedir. Reha Erdem ve Tayfun Pirselimoğlu’nu da çok beğenirim.”
#Sevin OkyayKriptik gebelik Antalya Havalimanı'nda gerçekleşen doğumla birlikte merak konusu oldu. Antalya Havalimanı'nda geçen hafta bir engelli tuvaletinde klozet içinde bulunan yenidoğan bebekle ilgili yeni görüntüler ortaya çıktı. Bebeği terk ettiği öne sürülen Rus uyruklu anne Ekaterina Burnazkina ile kızın annesi gözaltına alınıp, tutuklandı. Dava dosyasına giren olayın o anları havalimanının güvenlik kameralarına yansıdı. Peki, kriptik hamilelik nedir, ne demek? Kriptik hamilelik nasıl olur? İşte, kriptik hamilelik belirtileri
#Kriptik HamilelikÇanakkale'de, masaj salonunda çalışan Buket Arıyel'in (24) yüzüne kezzap atarak yaralamak suçundan tutuklanan Ramazan Akarsu (41), davanın 3'üncü duruşmasındaki savunmasında olaydan 23 gün önce bir kişinin sevdiğinin yüzüne kezzap dökmesiyle ilgili video paylaştığını kabul ederek, "3 Aralık'ta Instagram üzerinden 'Sevdiğinin yüzüne kezzap attı' başlıklı videoyu ben paylaştım. O gün sarhoştum. Videoyu izledim, paylaştım. Ancak videoyu paylaşmamda özel bir durum yok" dedi. Arıyel’in hastane masraflarını karşılamayı kabul ettiğini belirten Akarsu'nun tahliye talebi reddedildi.
#Çanakkaleİzmir Katip Çelebi Üniversitesi (İKÇÜ) Orman Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Derya Eşen, iklim değişikliği ile kuraklığın daha sık ve şiddetli meydana gelmeye başladığını, buna bağlı olarak da orman yangınlarında büyük bir artış olduğunu belirterek, "Ege Bölgesi'nde, son 10 yılda yaklaşık 6 bin 900 tane orman yangını çıkmış. Son 10 yılda Ege Bölgesi'nde, yüz ölçümü yaklaşık 850 kilometrekare olan Yalova büyüklüğünde alanımız yandı" dedi.
#İzmirAnkara'da yakın görme bozukluğu nedeniyle kullandığı gözlükten kurtulmak için özel hastanede ameliyat olan avukat Mustafa Alpar Ceylan'ın (63) sağ gözü, operasyon sonrası görme yetisini kaybetti. Ceylan, avukatıyla operasyonu yapan doktor ve hastane hakkında savcılığa suç duyurusunda bulundu. Ceylan, 'Aradan 1 hafta geçtikten sonra görüntünün kaybolduğunu gördüm. Acil tekrar aynı hastaneye gittim. Retina dağılmış. Retina ameliyatlarının acil yapılması gerekirmiş. 4 gün sonra ameliyata aldılar genel anestezi ile. Gözümü açmışlar, kapatmışlar 'ben buna bir şey yapamam' diye" dedi.
#AnkaraAnkara'da yakın görme bozukluğu nedeniyle kullandığı gözlükten kurtulmak için özel hastanede ameliyat olan avukat Mustafa Alpar Ceylan'ın (63) sağ gözü, operasyon sonrası görme yetisini kaybetti. Ceylan, avukatıyla operasyonu yapan doktor ve hastane hakkında savcılığa suç duyurusunda bulundu. Ceylan, 'Aradan 1 hafta geçtikten sonra görüntünün kaybolduğunu gördüm. Acil tekrar aynı hastaneye gittim. Retina dağılmış. Retina ameliyatlarının acil yapılması gerekirmiş. 4 gün sonra ameliyata aldılar genel anestezi ile. Gözümü açmışlar, kapatmışlar 'ben buna bir şey yapamam' diye" dedi.
#ANKARATIBBIN pekçok alanında olduğu gibi "Çocuk Hekimliğinde" de yapay zeka uygulamaları hızla kullanılmaya başlandı. Çocuk doktoru-hasta ilişkisi çocuklara tıbbi hizmet sağlamanın temel taşı ve yapay zeka yalnızca operasyonel verimliliği artırmakla kalmaz, aynı zamanda bu ilişkinin doğasını da zenginleştirir. Elektronik tıbbi kayıtlar, tıbbi görüntüleme teknolojisi, akıllı ilaç tasarımı ve akıllı sağlık yönetimi sistemleri gibi tıbbi alanda verilerin işlenmesine yönelik yapay zeka çözümleri , hekimlere sadece araştırma yapmaları için değil teşhis ve tedavi alanında da yardımcı oluyor. İzmir Doktor Behçet Uz Çocuk Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Behzat Özkan Çocuk Sağlıgı ve Yapay Zeka Kongresi ile ilgili şunları söyledi.
#1Londra, Hackney'de yaşayan 38 yaşındaki Maia Kennedy, Aralık 2023'te mide bulantısı çekmeye başladı. Bağırsak alışkanlıklarında da değişimler meydana gelen Maia, doktora gitti ancak aile hekimi başlangıçta semptomlarının asit reflüsünden kaynaklandığını düşündü. Yine de Maia’ya bazı testler yapıldı ve ocak ayında ise kolonoskopi için hastaneye çağırıldı. Kolonoskopi sonucunda bağırsaklarında bir tümör olduğu ortaya çıktı.
#Kate Middleton