Paylaş
Yapay zeka; en basit tanımı ile geliştirilen özel bilgisayar programlarının verileri işleyerek akıllı bir canlı gibi muhakeme yapma yeteneğine sahip olması anlamına geliyor. Uzmanlar tıbbi görüntü işleme konusunda zaten belirli bir süredir yapay zeka algoritmalarından yoğun bir şekilde faydalanıyorlar. Diğer branşlarda da uygulanmaya başlanan yöntemde hastaya ait tüm bilgiler, gerçekleştirilen testler, sonuçlar ve raporlar sayısal bir şekle dönüştürülüyor ve büyük veri bankaları oluşturuluyor. Sonrasında özel olarak hazırlanan programlar, bu büyük veriyi inceleyerek öğreniyor, her yeni eklenen benzer verilerle birlikte herhangi bir insanın yapamayacağı hızlarda ve doğrulukta tanısal sonuçlar üretebiliyor.
Embriyolar üzerinde gerçekleştirilen genetik tanı uygulamalarında, yapay zeka binlerce sağlıklı veya hasta embriyonun detaylı genetik profilini inceleyerek öğreniyor ve tanı koyma aşamasında laboratuvarda çalışan genetik uzmanlarına kıyasla son derece yüksek doğruluk oranları ile raporlama yapıyor. Böylece uzmanlar arası değerlendirme farklılıkları nedeni ile oluşabilecek hataları da en düşük seviyeye indirmiş oluyor. Bizler de üreme sağlığı uzmanları olarak yapay zekanın yardımıyla en doğru şekilde seçilmiş genetik yapısı sağlıklı embriyoyu bulup rahme yerleştirme şansına sahip oluyoruz.
Smart PGT yöntemi
Tüp bebek tedavilerinde gerekli görüldüğü durumlarda embriyolara Preimplantasyon genetik tanı yani kısaca PGT dediğimiz bir yöntem uygulanıyor. “Smart PGT”, embriyolarda gerçekleştirilen PGT işleminde yapay zekanın kullanılmasına verilen yeni ad. Bu yöntem, embriyolar üzerinde detaylı genetik inceleme yapılmasını sağlıyor. Embriyolar, henüz anne rahmine transfer edilmeden önce kromozom sayıları ve yapıları bakımından sağlıklı olup olmadıkları detaylı şekilde inceleniyor.
Özellikle ileri yaş anne adaylarında, tekrarlayan düşükleri olan kadınlarda ya da akraba evliliği olan çiftlerde PGT uygulaması gebelik ve sağlıklı bir doğum şansının artırılabilmesi açısından tercih edilen bir yaklaşımdır.
Bu testler ve değerlendirme süreci önceden sadece genetik uzmanları tarafından yapılıyordu. Ancak günümüzde yapay zeka da işin içine dahil oldu. Artık bu test sonuçlarının analizi aşamasında yapay zekadan faydalanarak tutunma potansiyeli en yüksek embriyoyu seçmek mümkün.
Smart PGT hangi durumlarda kullanılır?
1) İleri anne yaşının olduğu durumlarda
2) Tekrarlayan düşüklerin görüldüğü vakalarda
3) Tekrarlayan başarısız tüp bebek denemelerinin olduğu durumlarda,
4) Translokasyon veya inversiyon taşıyıcılığı,
5) Şiddetli erkek kısırlığının görüldüğü durumlarda
6) Kromozomal anomalili bir gebelik geçmişi olan çiftlerde
7) Akraba evliliği olan çiftlerde Smart PGT yönteminden faydalanılabilir.
Paylaş