Çin, son yıllarda uzay konusunda atağa kalkmış durumda. Ay'a insansız araçlar yollayan ve Uluslar Arası Uzay İstasyonu'ndan ayrı olarak kendi istasyonunu kuran Çin, ABD'nin en büyük rakibi konumuna gelmiş durumda. ABD Uzay Dairesi NASA ve ABD Ordusu'na ait birimler de bu durumu saklamıyor. ABD Savunma İstihbarat Birimi DIA'nın Başkanı Korgeneral Jeffrey Kruse, Çin'in uzayda ABD için bir tehlike haline geldiğini ve yakında ABD'nin uzaydaki yerini alabileceğini ifade etti. Geçtiğimiz yıl NASA Direktörü Bill Nelson da Çin'in Ay'da toprak iddia edebileceğini açıklamıştı.
#ÇinUzaya insansız araç gönderen Çin'in yörüngeye 6 adet tanımlanamayan nesne bıraktığı ortaya çıktı. Bu nesnelerin Çin'in uzay çalışmalarında yer alacağı iddia edilirken, sosyal medyada bu araçların casusluk ya da ABD uydularına sabotaj amacı ile kullanılacağı öne sürüldü.
#ÇinÇin, Tiangong Uzay İstasyonu’na Shenzhou-15 uzay aracı ile görev değişimi için 3 astronot gönderdi. 3 astronot ülkenin kuzeybatısındaki Jiuquan Uydu Fırlatma Merkezi’nden Long March 2F Y-15 taşıyıcı roketiyle uzaya fırlatıldı.
#ÇinÇin roketi Türkiye'ye düşecek mi sorusunun yanıtı merakla cevap arıyor. Çin roketinin dünyaya geri düşmeye başlamasının ardından dış basında çıkan haberler dikkatle takip ediliyor... Bir çok ülkenin risk altında olduğu gelen ilk bilgiler arasında yer alıyor. Çin’in Tiangong uzay üssünden pazartesi günü fırlattığı 23 tonluk devasa roketi kontrolsüz bir şekilde Dünya’ya doğru düşüşe geçti. Peki Çin roketi ne zaman, nereye düşecek? Düşebilecek koordinatların arasında Türkiye olduğu da açıklandı. İşte, detaylar…
#Çin RoketiKontrolsüz bir şekilde Dünya’ya doğru düşüşe geçen Çin roketi paniğe neden olmuştu. Roketin Pasifik Okyanusu'na düşmesi ile tüm dünya rahat bir nefes aldı. Yetkililer, Çin'in eğer roket teknolojisinde geri dönüş teknolojisini geliştirmezse, ilerideki düşüşlerde kaza yaşanabilme ihtimalinin sürekli gündemde olacağını belirtti.
#ÇinÇin’in Tiangong uzay üssünden pazartesi günü fırlattığı 23 tonluk devasa roket, kontrolsüz bir şekilde Dünya’ya düşüşe geçti. 10 katlı bina yüksekliğindeki roketin nereye düşeceği belli değil. Düşebilecek koordinatların arasında Türkiye olduğu da açıklandı.
#UzaySoğuk Savaş yıllarından ABD ile Sovyetler arasındaki en önemli rekabet alanlarının başında gelen uzay yarışı 2022'de bir kez daha ısınıyor. Üstelik bu kez çok daha fazla yarışmacı var. Peki bu yıl uzay meraklılarını bekleyen gelişmeler neler? Önemli başlıklarla özetlemeye çalıştık...
#Uzay Araştırmaları2020 ve 2021 yılı salgın, küresel ısınma, enerji krizi, kripto para piyasaları ve uzay araştırmaları gibi mevcut teknolojilerle idare edilemeyecek gelişmeleri beraberinde getirdi. Bilimsel ve teknolojik gelişmelerin yeni yıla da damga vuracağı aşikâr. İşte yeni yılda öne çıkan altı başlık.
#Yeni YılSoğuk Savaş döneminde stratejik bir alan olan uzayda, ABD ile Sovyetler Birliği arasında keşif-gözlem ve istihbarat uyduları fırlatma, kıtalararası füze sistemleri geliştirme, insanlı uzay seyahati, dünyanın uydusu Ay’a ayak basma, yeni gezegen keşifleri ve dış uzay alanında bir uzay istasyonu inşa etme konularında büyük bir rekabet yaşanmıştı. Yarışa dayalı rekabetin temeli, bilim ve teknolojide küresel lider olarak insanlığa yön veren ülke olma hedefiydi. Bu aynı zamanda iki ülke arasındaki nükleer silahlanma yarışının da bir parçasıydı. Bu nedenle uzay yarışı bir silah yarışı olarak da görülebilir. Uzay yarışı Sovyetler Birliği’nin 1957’de insanlığın ilk yapay uydusu Sputnik 1’i fırlatmasıyla başladı. Söz konusu yarışta ABD 1969’da Ay’a ilk ayak basan Amerikalı astronot Neil Armstrong ile öne geçse de, Sovyetler Birliği’nin ekonomik olarak çöküşe geçmesi ve Soğuk Savaşı kaybetmesiyle uzay programları ertelendi ve bu yarış da sona erdi. Her iki ülke de ulaştıkları uzay kabiliyetleri bakımından uluslararası ilişkiler literatüründe o dönemden beri birer “uzay gücü” olarak nitelendiriliyorlar.
#ÇinABD ve Rusya'dan sonra dahil olduğu “uzay yarışında”, son dönemdeki hızlı gelişimiyle öne çıkan Çin, küresel konumlandırma ve gözlem uyduları, yörüngede daimi uzay istasyonu inşası, Ay çalışmaları, Mars ve Jüpiter’i keşif gibi iddialı projeleriyle 2045’te “uzayın lideri” olmayı hedefliyor.
#ÇinÇin, ilk uzay istasyonu Tiangong-1'i fırlattığında, ABD ve Rusya'nın da taraf olduğu "uzay savaşlarında" büyük hamlesini yapmıştı. Ancak bundan 5 yıl sonra Tiangong-1 kontrolünü kaybetti. Dünya'ya düşmesi halinde ne olacağı ise yıllarca tartışıldı. Pazartesi günü Dünya'ya yeniden giren uzay aracının büyük bir kısmı, Büyük Okyanus'un güneyinde atmosfere girer girmez yanarak infilak etti. Tiangong-1'in doğuşu ve "evine" geri dönüş hikayesini fotoğraflarla derledik.
#Tiangong-1Tehdit ettiği ülkeler arasında Türkiye’nin de olduğu Tiangong-1 paramparça oldu. Yetkililer istasyonun büyük ölçüde yanmış durumda olduğunu açıkladı. Çin haber ajansı Xinhua, kontrolden çıkan uzay istasyonu Tiangong-1 istasyonun 2 Nisan'a kadar Dünya'ya çakılması bekleniyordu. Peki Tiangong 1 nedir?
#Tiangong 1Çin haber ajansı Xinhua, kontrolden çıkan uzay istasyonu Tiangong-1'in (Gök Sarayı) TSİ 03:15 civarında Dünya'ya yeniden girdiğini ve büyün bir kısmının Büyük Okyanus'un güneyinde atmosfere girer girmez yanarak infilak ettiğini açıkladı.
#Çin