Türk Hava Yolları 19 saatten fazla uçuş süreli iki yeni hatta uçmaya başlıyor. Avusturalya’da Sidney ve Şili’de Santiago. Avusturalya’da Melbuorne uçuşu ile başlayan ilk adımdan sonra ikinci nokta olarak Sidney seçildi. Her iki uçuş da Airbus A350-900 uçakları ile yapılacak. Ama ilk uçuşlar yine Boeing 777-300ER ile gerçekleştirilecek. THY’nin bir süre önce sipariş verdiği A350-1000 uçakları gelince bu seferler, direkt gerçekleşecek. Yeni uçaklar 60 ya da daha fazla ‘business’ koltuklu özel bir düzenleme ile dizayn edilecek.
#THY SidneyDüşük maliyetli havayolu şirketleri daha ucuza bilet satabilmek için giderleri ucu ucuna ayarlıyor. Örneğin birçok havalimanında köprüye yanaşmıyor, bunun için ekstra ödeme yapmıyorlar. Uçak içinde ‘ikramı’ satıyorlar. Koltuk seçimi, fazla bagaj gibi birçok şeyden ek gelir elde ediyorlar. Bu durum bilet fiyatlarının daha düşük olmasını sağlıyor. Düşük maliyetli (low cost) havayolu demek kalitenin düşük olduğu anlamına gelmiyor.
#PegasusSunExpress işe tatil bölgelerine uçuşlarla başladı. Frankfurt ve Antalya’yı ana üs olarak seçti. Çok kısa sürede “En iyi Tatil Havayolu” unvanını birçok değerlendirme kuruluşundan aldı. Ama sonra kabına sığmadı. İzmir ve Ankara’yı da üs yaptı. İstanbul’a hiç uçmadı ama pazar payını hızla büyüttü. THY ile Alman Lufthansa ortaklığı olan şirket ülkeler arasında zaman zaman oluşan gerilimlerden etkilenmedi. Profesyonel yöneticiler SunExpress’i hep konumunda korudular.
#SunexpressTHY Avusturalya kıtasında ikinci nokta olarak Sidney seferlerine başlıyor. Malezya’nın Başkenti Kuala Lumpur duraklamalı olarak açılacak uçuşlarda A350-900 uçakları kullanılacak. Daha sonra gelecek olan A350-1000 uçaklarının tesliminin ardından hem Melbourne hem de Sidney seferleri direkt gerçekleştirilecek.
#Sidneyİstanbul’un ikinci havalimanı, Anadolu yakasındaki Sabiha Gökçen Uluslararası Havalimanı eksikleri, yatırım noksanları ve yetersiz kamulaştırma yüzünden sıkışmaya başladı. Bir Malezya şirketinin işlettiği havalimanında ikinci pistte hâlâ sorunlar var. Yeni terminal yapılması gerekiyor ama ufukta bir temel atma tarihi de görünmüyor.
#Sabiha Gökçen Uluslararası HavalimanıSipariş vermekte geciken havayollarının büyüme hızları da düşecek. Havayolu uçağı üreten Boeing, Airbus Embraer gibi şirketler bazı modeller için ancak 2027-2028 tarihlerine rezervasyon yapabiliyorlar. Bazı modeller için fabrika tezgahları 2037’ye kadar dolmaya başladı
#Havayolu ŞirketleriBatı Afrika örgütü ECOWAS’ın Nijer’de cuntaya darbenin geri alınması için verdiği süre dolmasına rağmen Cumhurbaşkanı Muhammed Bazoum göreve iade edilmedi. Askeri yönetim olası bir askeri müdahaleye karşı Nijer’in hava sahasını kapatma kararı aldı.
#NijerTürk havacılık sektörünün ünlü ailesi Sulyak’ların torunu 17 yaşındaki Selim tek motorlu uçakla Atlantik Okyanusu’nu geçti. Selim Sulyak, Amerika Bangor Main’den kalkıp Atatürk Havalimanı’na geldi. 36 saat 30 dakika havada kaldı. Yakıt ikmali için indiği yerlerde çok değişik mevsimleri, hırçın hava şartlarını yaşadı. Bir ara oksijen düzeneği olan uçağıyla maskesini takıp 19 bin feet (6333 metre) yüksekliğe kadar çıktı.
#Atlantik OkyanusuTogg, ‘bir otomobilden daha fazlası’ olarak tanımladığı teknolojilerini ilk kez görücüye çıkardı. Dün, İstanbul’da bulunan Zorlu Center PSM’de gerçekleştirilen etkinlik kapsamında ‘Trumore’ isimli dijital platformunu tanıtan şirket, bu platformun akıllı telefonlar için özel olarak geliştirildiğini açıkladı ve mobil uygulamanın neler sunacağıyla ilgili bazı ipuçları verdi.
#ToggUçakların yerde kağnı hızı ile hareket etmeleri bitecek. Yeni kurulan A-SMGCS dijital sistem dizginleri ele alıyor. Her şey elektronik olarak kontrol edilecek. Yaktığı yeşil ışıklar uçakların yerden bir bölgeden diğerine duraksız geçişlerini sağlayacak. Yerde araç trafiği artık bir ekranda olacak. Sistem gerektiğinde alarm verecek ve kontrolörlerin dikkatini çekecek.
#İstanbul HavalimanıHavacılık dünyasının gözü İstanbul’a çevrildi. İGA-İstanbul Havalimanı, THY, Kültür ve Turizm Bakanlığı ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi el ele vererek, ‘Routes World İstanbul’ organizasyonunu üstlendiler. Ekim 2023’te, İstanbul 4 binden fazla havacıyı ağırlayacak. Türkiye havacılık tarihi ve İstanbul’un tanıtımı için kritik öneme sahip etkinliğin devir teslimi Las Vegas’ta düzenlendi.
#THYÇinli bir şirket, NASA’nın üzerinde çalışıp sonradan vazgeçtiği projeyi hayata geçirecek. Benzeri bir tasarımla yapılacak olan 12 kişilik hipersonik uçak tüm zamanların rekorunu kıracak. Hipersonik uçak rekabetinde en yüksek hıza erişecek uçağın detayları sır olarak saklanıyor. Tasarım aşamasındaki uçak Şanghay-New York arasını 2 saatte uçacak. Bu uçuş, Boeing 777 geniş gövdeli bir uçakla yaklaşık 15 saat sürüyor. Kesin olarak açıklanmamakla birlikte uçağın saatteki hızı 5.500 km’den az olmayacak. Bu, İstanbul-New York arasını bir saatten biraz fazla zamanda uçması anlamına geliyor.
#ÇinPilotlar, avuçlarının içindeki gaz kollarını uygun şekilde kullanarak ciddi yakıt tasarrufu sağlar. Hava trafik kontrolörleri de uyumlu hareket ettiklerinde hem şirketlerine kazandırır hem de doğa dostu olur. Günümüzde artık azalan 1 kilogram karbon salınımına bile dünyamızın ihtiyacı var. Hemen her havayolu şirketi büyük yakıt tasarrufu sağlayan pilotlarını ödüllendirir.
#PilotBelarus ile AB arasındaki gerilimin bedelini mülteciler ödüyor. Aleksandr Lukaşenko yönetimi göçmenleri AB topraklarına geçmeye cesaretlendirirken aralarında çocukların da bulunduğu binlerce sığınmacı dikenli telleri açarak Belarus’tan Polonya’ya geçmeye çalışıyor.
#PolonyaBoeing'in küresel havacılık sektörüne yönelik Mevcut Piyasa Görünümü Raporu'na göre THY, aynı dönemde kargo taşımacılığında da yükselişe geçti. Boeing Türkiye Genel Müdürü Ayşem Sargın "Bu durum, Türkiye'nin havacılıkta ne kadar sağlam temelleri olduğunun bir göstergesidir" dedi.
#THYBirbiri ardına ölümlü kazalar yapmış bir uçağın benzerlerine binerken elbette insanlar tedirgin olurlar. Ama uçağın başına gelenler Boeing’i bana göre daha da güçlendirdi. Dikkatleri çok daha fazla yoğunlaştı. 737 MAX’in adının değiştirilmesi de düşünüldü. Ama sonra vazgeçildi. Tek koridorlu uçakların pandemide şanslarının parladığı bir dönemde MAX’lerin devreye girebilmeleri belki de bir şans oldu.
#737 MAXKoronavirüs turizm sektörünü derinden etkiledi. Özellikle Uzakdoğu turlarındaki cruise gemilerinde virüse rastlanması bölgedeki turlara olan ilgiyi azalttı. Barcelona veya Roma’yı gezenler de yeni yerler arıyor. Liman sıkıntısı ve başka sorunlar sebebiyle yaklaşık 5 yıldır uzak kaldıkları İstanbul’u yeniden turlara alan cruise şirketleri ilgiden oldukça memnun.
#GazetehaberiTHY ve Lufthansa'nın ortak girişimi SunExpress, Antalya Havalimanı'nda uçak bakım-onarım merkezi kuracak. SunExpress Üst Yöneticisi Jens Bischof "Antalya bölgesine ciddi miktarda yatırım yapacağız. Bu yatırımla hem yerel ekonomiyi desteklemiş hem de bu bölgeye duyduğumuz koşulsuz ve tam güveni göstermiş olacağız" dedi.
#SunexpressKayak turisti yeni rota arayışına girince, Türk Hava Yolları’nın (THY) Bulgaristan’ın Pamporovo bölgesine yönelik düzenlediği kampanya büyük ilgi gördü. Talep artınca İstanbul-Sofya uçuşların da doluluk oranı yüzde 70’i aştı. THY, şimdi Sofya’ya düzenlediği sefer sayısını arttırıyor.
#GazetehaberleriBoeing Türkiye Genel Müdürü Ayşem Sargın:"Boeing'in tüm yeni nesil ticari uçaklarının en az bir parçası Türkiye'de üretiliyor.Türkiye'deki güncel yıllık satın alma hacmimiz 160 milyon dolar, bu miktarı artırmak konusunda kararlıyız.Türkiye ticari havacılık alanında en hızlı büyüyen piyasalardan birisi. Türkiye'nin benzersiz konumu, üçüncü havalimanının açılışı ve THY'nin öngörü sahibi rota genişletme politikaları bu duruma katkıda bulunuyor." açıklamalarında bulundu.
#Boeing Türkiye Genel Müdürü Ayşem SargınBayrak taşıyıcının 21 Ekim'deki TK 800 seferini icra eden Panama-İstanbul uçağı, Atlantik okyanusu üzerinde batıdan doğuya esen jet rüzgarlarını arkasına alarak daha uzun mesafe bir rotada uçmasına rağmen hem uçuş maliyetinde önemli bir tasarruf sağlandı hem de planlanan süreden yalnızca 15 dakika bir fark ile İstanbul'a ulaştı.
#THY