Dünyanın en çok bilinen ve en önemli antik kentleri arasında Troya gelmektedir. Pek çok filme de konu olan bu özel tarihi alan, Türkiye açısından oldukça önemli bir potansiyel teşkil ediyor. Peki, Troya Antik Kenti nerede? Troya Antik Kenti hakkında bilgi, tarihi, efsanesi, giriş ücreti ve ziyaret saatleri (2023) hakkında bilgileri derledik.
#Troya Antik KentiÇanakkale en güzel denizlere açılan penceredir benim için; tatilin başladığı noktadır. Ege’ye gidiyorsam yolumu güzelleştiren birçok durağın olduğu, ilginç keşifler yaptığım bölge yine yanıltmadı beni ve ruhumu okşadı. Gelibolu’dan Lapseki’ye geçerken tatil heyecanı deniz keyfiyle başladı, salça yapımıyla sürdü...
#HürriyetTroya’nın 3 bin yıldır dilden dile dolaşan, içinde aşkı, cesareti, tutkuyu, intikamı, zaferi ve trajediyi destansı ölçüde barındıran bir hikâyesi var. Ama gerçekle mit kolayca ayırt edilemiyor. Hatta sadece antik kenti gezerek anlaşılabilecek bir hikâye de değil bu. Troya’yı anlamanın yolu biraz da çevresindeki topraklarda bugün ne yaşandığına bakmaktan geçiyor. “Bugün halen yaşayan bir Troya var” diyen kazı başkanı Prof. Dr. Rüstem Aslan’ın rehberliğinde Arkeoköy’e dönüşen Tevfikiye ve Etnoköy’e dönüşen Çıplak Köyü’nü gezdik, son Troyalıların izlerini sürdük.
#Çıplak Köyü‘3 Aralık Uluslararası Engelliler Günü’ 1992 yılında Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nun 47/3 sayılı kararı ile ilan edildi. Toplumun her alanında engelli bireylerin haklarını ve refahını teşvik etmeyi ve engelli bireylerin durumuna dair politik, sosyal, ekonomik ve kültürel yaşamın her alanında farkındalık arttırmayı amaçlamakta… Ben de bu özel gün için ‘engelli dostu’ Troya Müzesi’ni kaleme aldım. İşte size Troya Müzesi gezi rehberi…
#Troya MüzesiYakın zamanda ziyarete açılan Troya Müzesi, Tevfikiye Köyü sınırları içinde yer alan, UNESCO’nun 1998 yılında Dünya Kültür Mirası Listesi’ne aldığı, Troya Antik Kenti girişinde yer alıyor. 3.000 m2 sergi salonu, 11.200 m2 kapalı alana sahip müze antik kent ziyareti ile birleştiğinde insanda duygusal bir etki, bırakıyor. Meşhur Troya savaşları, tahta at efsanesi, Helen- Paris Achilleus ve Hector hepsi sizi bekliyor.
#BursaSavaşları, efsaneleri, aşklarıyla dillere destan olan Troya kentinin izlerini bir müzede görmek mümkün artık. Kısa süreli Çanakkale gezimde uğradığım bu muazzam yapı gerçekten büyüleyici... UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi’nde de yer alan Troya’nın gün yüzüne çıkarılan kalıntıları ve kültürel parçaları dört katlı muazzam bir binada sizleri bekliyor. İşte detaylar…
#ÇanakkaleTürkiye dahil Birleşmiş Milletler’e üye 156 ülkede, 10-16 Mayıs arası, Engelliler Haftası olarak kutlanıyor. Ülkemizin karnesi hâlâ zayıf olsa da gelişmiş ülkeler şehirlerini, kamu yapılarını, hayatın akışını engelsiz hale getirmek üzere tasarlıyor. Bizde de başta müzeler; birçok kurum bu yönde bir değişim içinde. Alanında uzman jürimize engelli dostu müzeleri sorduk.
#Engelli HaftasıAlman arkeolog Heinrich Schliemann’ın 1873 yılında Türkiye’den kaçırdığı 8 bin 831 Troya Hazinesi, İkinci Dünya Savaşı sonrası savaş ganimeti olarak Almanya’dan Rusya’ya götürüldü. Puşkin Müzesi’nde sergilenen eserlerin vatanına dönmesi bekleniyor.
#Troya MüzesiKültür ve Turizm Bakanlığınca açılan yarışmayla belirlenen proje kapsamında yapımına 2014'te başlanan Troya Müzesinin resmi açılışı gerçekleştirilecek. Çanakkale'de 5 bin yıllık geçmişe sahip Troya Antik Kenti'nde yaklaşık 75 milyon liraya mal olan Troya Müzesinin resmi açılışı bugün yapılacak.
#Çanakkale