Tetanos; Clostridium tetani denilen bakteri tarafından oluşturulan bir enfeksiyondur. Doğada toz, toprak, gübre dahil her yerde bulunur. Sıklıkla kişinin boyun ve çene kaslarında şiddetli kasılmalara neden olduğu ve kişi ağzını açamadığı için ‘ Kazıklı Humma’ olarak ta adlandırılır.
#TetanozKahramanmaraş’ta yaşanan depremin ardından 10 ilde birçok vatandaş hafif yaralı olarak kurtuldu. Depremin etkilendiği illerde bulaşıcı hastalıkların önüne geçilmesi için bir takım önlemler alındı. Bakan Fahrettin Koca ise vatandaşlara tetanoz aşısı uyarısında bulundu. Tetanoz, bireyin sinir sistemini etkileyen, özellikle de çene ve boyun kaslarında ağrılı kas kasılmalarına yol açan hastalıktır. Peki Tetanoz bulaşıcı mı, belirtileri nelerdir? İşte, Tetanoz aşısına ilişkin bilgiler…
#Tetanoz Belirtleri"Tetanoz aşısı nedir?" sorusunun cevabı en fazla merak edilen konular arasında yer almaya devam ediyor. Ciddi bir hastalık olan ve önlem alınmadığı takdirde ciddi sonuçlar doğurabilen tetanoz, ülkemizde ve dünya genelinde aşı ile önlenebilmektedir. Sanıldığının aksinde yalnızca paslı demirlerden geçmeyen tetanoz, her yaştan ve topluluktan kişiler için risk oluşturuyor. Peki, Tetanoz aşısı ne zaman yapılır? Tetanoz aşısı kaç sene korur?
#HastalıkKasların sürekli ağrılı bir şekilde kasılmasıyla kendini gösteren ve ölümcül olabilen bir hastalık olan tetanozun ne olduğu ve nasıl belirtiler gösterdiği merak konusu oldu. Tetanoza dair bilgi almak adına araştırma yapan vatandaşlar, konu hakkında sağlıklı bilgi edinmek istiyor. Peki, Tetanoz nedir? Tetanoz belirtileri neler?
#Tetanoz Nedir?Kuş palazı ya da diğer bir adıyla Difteri, Corynebacterium diphtheriae adlı mikroorganizmanın boğaz, burun, göz ve deriye yerleşmesiyle ortaya çıkan ciddi sonuçlara, ölümlere yol açabilen bir hastalıktır. Kişiler hastalığı geçirseler bile vücut tam koruyucu cevap oluşturmadığı için tekrar hastalanma riskleri mevcuttur. Bu nedenle sadece sağlıklı kişilerin değil hastaların da hastalık sonrasında aşılanmaları mutlaka gerekmektedir.
#Kuş PalazıBulaşıcı hastalıkların toplumda yayılmasını etkileyen faktörlerden birisi, fiziksel çevre. Çocuklarımız ev ortamı, okul, okul dışı sosyal faaliyet alanları ve toplu ulaşım araçları gibi fiziksel çevreyi oluşturan faktörler ile her gün etkileşim içinde. Fiziksel çevre içinde mikroplar ile karşılaşılması sosyal, davranışsal ve ekolojik faktörlerin yanı sıra genetik yatkınlığın da etkisiyle enfeksiyon hastalığı ile sonuçlanabiliyor.
#Çocuk HastalıklarıKadınların yarısından fazlası meme ağrısından şikayet ediyor. Zaman zaman tedirgin eden, kötü haberci gibi algılanan meme ağrısı, her zaman hastalık belirtisi değil elbette. Meme ağrılarının yüzde 70’i adet öncesi dönemde başlıyor, kanamayla birlikte de sona eriyor. Ancak küçük bir ihtimal de olsa bazen kanserin habercisi olabiliyor.
#HaberlerTam kışın gribinden, soğuk algınlıklarından, baharın alerjilerinden kurtulduk derken uzmanlar bu kez de yaz enfeksiyonlarına karşı uyarıyor. Biz de, bu güzel günleri sorunsuz geçirmek isteyenleri düşündük ve onlar için yaz mevsimini çok seven enfeksiyonları ve alınması gereken önlemleri derledik...