Gebeliğin ilk haftalarından itibaren bir embriyonun erkek cinsiyetine farklılaşmasına yol açan testosteron hormonu, doğum sonrasında da birçok fonksiyona sahiptir. Bir erkeğin ergenliğe girmesi ile beraber kanda seviyeleri yükselmeye başlayan testosteron hormonu erkek tipi vücut kıllanması, kas ve kemik gelişimi, cinsel istek ve sertleşme için gereklidir.
#TestesteronHalk dilinde kısırlık olarak adlandırılan bir hastalık olan infertilite, çiftlerin korunmasız ve düzenli bir şekilde ilişkiye girmesine rağmen çocuk sahibi olamaması olarak tanımlanabilir. Bu durum kadın ya da erkeğe bağlı olarak gelişebilir. Sadece kadın ve erkeğe değil her iki tarafa bağlı olarak da meydana gelebilir. Kadınlarda 35 yaş üstü olan kesimde korunmasız bir ilişkiye girme durumu olduğu halde hamilelik meydana gelmiyorsa tedaviye daha erken sürede başlanma ihtimali vardır. Bu durum kadında olabildiği gibi erkekten kaynaklı da olabilir. Nedeni ise pek çok farklı duruma bağlıdır. Peki, kısırlık nedir? Erkeklerde ya da kadınlarda kısırlık neden olur? Kısırlığın nedenleri nelerdir tüm detayları ile derledik.
Polikistik over sendromu (PKOS) doğurganlık çağındaki kadınlarda sık görülen hormonal bir bozukluktur. PKOS olan kadınlarda genelde adet düzensizliği, adet görememe, aşırı tüylenme, sivilcelenme, aşırı kilo alımı gibi sorunlara neden olur. Evli çiftlerde çocuk sahibi olamama gibi problemlere de neden olabilir.
#Polikistik OverÇoğu erkek sertleşme ve bunun sürdürülmesi konusunda sorun yaşayabiliyor. Tatmin edici bir cinsel hayatın olmaması bazı insanların hayatını kabusa çevirebiliyor. Cinsel performanslarıyla ilgili sorunu olan erkekler bir doktorla görüşmekten utanç duyabiliyorlar ve çekinebiliyorlar. Ancak tıpta meydana gelen bilimsel ve teknolojik gelişmeler pek çok cinsel sorunun tedavisini mümkün kılıyor.
#SağlıkPolikistik Over sendromu kadınlarda erkeklik hormonu fazlalığı ve adet düzensizliği ile karakterize ediliyor. Bu rahatsızlık toplumda sık karşılaşılan bir kompleks bozukluk olarak tanımlanıyor. Endokrinoloji ve Metabolizma Uzmanı Dr. Ümit Çınkır, doğurganlık çağındaki kadınlarda en sık görülen endokrinolojik rahatsızlıklardan biri olan Polikistik Over Sendromu (PKOS) hakkında önemli bilgiler verdi.
#Polikistik Over SendromuObezite; kısaca vücuttaki yağ kitlesinin anormal artışı olarak tanımlanabilir. Obezite tüm sistemleri olumsuz etkileyen ve maalesef her geçen gün görülme sıklığı artan fakat özellikle cerrahi yöntemler dahil olmak üzere tedavisi mümkün bir hastalıktır. Op. Dr. Türker Karabuğa kadınlarda obezitenin risklerini, bebek sahibi olmayı nasıl etkilediğini anlatıyor.
#ObeziteYaşadığınız adet düzensizliğinin, bir türlü veremediğiniz kiloların, sürekli artan iştahınızın nedeninin hormonlar olduğunu düşündünüz mü?Günlük hayatta karşılaşılan birçok sorunun arkasında hormonlarda yaşanan dengesizlikler olabilir. Bu, kimi zaman iştah sorunları olarak yansır kimi zamansa depresyon. Ancak önlem alınmadığında çok daha ciddi sağlık sorunlarına yol açar. Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Nurcan Dalan, kadınlarda görülen hormon bozukluklarının nedenlerini anlattı.
#Hormon BozukluğuTüm dünyada en önemli sağlık problemlerinden biri obezite; yanlış beslenme alışkanlıkları, hareketsiz yaşam ve bilgi eksiklikleri nedeniyle ortaya çıkıyor. Ülkemizde de obezite görülme sıklığı bu nedenlerle gün geçtikçe artıyor. Genel Cerrahi Bölümü’nden Op. Dr. Tolgay Akın, obeziteye neden olan 10 risk faktörünü anlattı.
#Obezite BelirtileriGenellikle 30 yaş üstü kadınlarda görülen polikistik over rahatsızlığı, tedavi edilmediği takdirde hipertansiyon, pıhtılaşma bozuklukları, obezite gibi hastalıklara kapı aralayabiliyor. Kadınlarda ergenlik adet kanamalarının başlaması ile başlayan polikistik over sendromu, kadınlar tarafından internette en fazla araştırılan konulardan biri olmaya devam ediyor. Peki, sivilce, yağlı cilt, tüylenmede artış ile kendisini gösteren polikistik over nedir? Polikistik over nasıl anlaşılır? İşte, merak edilenler.
#Polikistik OverPolikistik Over, çoğunlukla 30 yaş üstü kadınlarda görülmektedir. Bu hastalık, hormonal dengeyi bozabilmektedir. Yumurtalıklarda bazı sıkıntılar oluşturan bu rahatsızlık, hipertansiyon, pıhtılaşma bozuklukları, obezite gibi sonuçları doğurabilmektedir. Erkeklik hormonunun baskın bir şekilde artış göstermesi üzerinde adet düzensizliği ve tüylenme ile sonuçlanmaktadır.
#Polikistik OverErkeklerde ‘meme büyümesi’ olarak adlandırılan Jinekomasti, sanıldığının aksine kilo dışında birçok nedenle ortaya çıkabiliyor. Toplumun geneline bakıldığında %65 oranında nedeni tam açıklanamayan jinekomasti vakaları olsa dahi, meme büyümesi yaşayan erkeklerin görünümden önce bazı testleri yaptırıp olası hastalıkları ekarte etmeleri gerekiyor.
#Meme Büyümesi