Trabzon’da bahçelerde, fındık ağaçlarının dallarının kurumasına neden olan, 'Drakula' olarak bilinen 'Turunçgil Uzun Antenli Teke Böceği' ile ilgili mücadele sürüyor. Trabzon Ticaret Borsası (TTB) Meclis Üyesi İhsan Miraç Emirzeoğlu, “Zararlının popülasyonu belli bir oranda azaltıldı ancak bölgeden tamamen çıkmadı. Kontrol altına alınması ve tespit edildiği yerde ihbar edilmesi mücadele açısından önemli” dedi.
#TrabzonDünya fındık üretimi ve pazarının büyük kısmını elinde bulunduran Türkiye’nin fındık ambarı Karadeniz Bölgesi’nde hasadı devam eden fındıkta; Drakula olarak bilinen ‘turunçgil uzun antenli teke böceği’ ve dadandığı fındık bahçelerinde yaprakları yiyip, suyunu emdiği bitkilerin kökünü kurutan ‘kahverengi kokarca’ adlı böcek türleriyle ilgili kimyasal ve biyolojik mücadele sürüyor.
#FındıkTRABZON'da dadandığı fındık ağaçlarının dallarının kurumasına neden olan, 'Drakula' olarak bilinen 'Turunçgil Uzun Antenli Teke Böceği'nin hızla yayılmasının önüne geçmek için mücadele sürüyor. Sökülen fındık ağaçlarının yakılarak önlem alınan zararlı istilacı böceğin, kentte 8 bin hektarlık alana kadar yayıldığı tespit edildi.
#FındıkFındıkta uç kurumalarıyla verim ve kalitede yüzde 70 oranında kayıplara neden olan, yaprak ve sürgün gözlerine zarar veren ‘kozalak akarı' için harekete geçildi. Zararlı 'kozalak akarı' toplamaya teşvik için kilo başına üreticilere 10 TL ödeme yapılmaya başlandı.
#Fındıkİstanbul'un ağaçları korkutan bir tehlike ile karşı karşıya kalmış durumda... İstanbul'da akçaağaç, çınar gibi birçok ağaç türü istilacı bir tür olan teke böceği nedeniyle tehlike altında. Eğer erken tespit edilmezse ağaçların kesilmesi gerekiyor. Bu kapsamda yapılan çalışmalar sonucunda İstanbul'da son 2 ayda 180 ağaç kesildi.
#Teke Böceğiİstanbul'da akçaağaç, çınar gibi birçok ağaç türü istilacı bir tür olan teke böceği nedeniyle tehlike altında. Eğer erken tespit edilmezse ağaçların kesilmesi gerekiyor. İBB Park ve Bahçeler Müdürlüğü ekiplerinin Sultangazi’de yaptıkları ağaç kesimleri havadan fotoğraflandı.
#İstanbulİstanbul'un ağaçları korkutan bir tehlike ile karşı karşıya kalmış durumda... İstanbul'da akçaağaç, çınar gibi birçok ağaç türü istilacı bir tür olan teke böceği nedeniyle tehlike altında. Eğer erken tespit edilmezse ağaçların kesilmesi gerekiyor. Bu kapsamda yapılan çalışmalar sonucunda İstanbul'da son 2 ayda 180 ağaç kesildi.
#Teke Böceğiİstanbul'dan Trabzon'a süs bitkileri içerisinde geldiği düşünülen ve dadandığı bazı bahçelerde, fındık ağaçlarının dallarının kurumasına neden olan, 'Drakula' olarak bilinen 'Turunçgil Uzun Antenli Teke Böceği'nin hızla yayılmasının önüne geçilemeyince sökülen fındık ağaçları yakılarak önlem alınıyor. Ulusal Fındık Konseyi (UFK) Başkanı Sebahattin Arslantürk yaptığı açıklamada böceğin son derece tehlikeli olduğunu belirterek "Başka alanlara da sıçraması söz konusu. Önlem alıyoruz" dedi.
#TrabzonTrabzon'da dadandığı bazı bahçelerde, fındık ağaçlarının dallarının kurumasına neden olan, 'Drakula' olarak bilinen 'Turunçgil Uzun Antenli Teke Böceği'nin hızla yayılmasının önüne geçilemeyince sökülen fındık ağaçları yakılarak önlem alınıyor. Fındık ağaçlarından boş kalan araziler ise tarlaya dönüştürülerek, patates, fasulye, mısır ekiliyor. Ulusal Fındık Konseyi (UFK) Başkanı Sebahattin Arslantürk, “Bitkiyi kurutan ve son derece tehlikeli böcek başka alanlara da sıçraması söz konusu. Önlem alıyoruz" dedi.
#Trabzonİstanbul'dan Trabzon'a süs bitkileri içerisinde geldiği düşünülen ve dadandığı bazı bahçelerde, fındık ağaçlarının dallarının kurumasına neden olan, 'Drakula' olarak bilinen 'Turunçgil Uzun Antenli Teke Böceği'nin hızla yayılmasının önüne geçilemeyince sökülen fındık ağaçları yakılarak önlem alınıyor. Ulusal Fındık Konseyi (UFK) Başkanı Sebahattin Arslantürk yaptığı açıklamada böceğin son derece tehlikeli olduğunu belirterek "Başka alanlara da sıçraması söz konusu. Önlem alıyoruz" dedi.
#TrabzonTrabzon’da bahçelerde, fındık ağaçlarının dallarının kurumasına neden olan, 'Drakula' olarak bilinen 'Turunçgil Uzun Antenli Teke Böceği'nin yayıldığı 2 bin 400 dekar alandaki fındık bahçelerinde söküm başlatıldı. İlçede 7 mahalle karantinaya alınırken, köklerinden sökülen fındık ağaçları ise bahçelerde yakılıyor. Maçka Belediye Başkanı Koray Koçhan, böceğin koronavirüsten daha hızlı yayıldığını belirterek, "Mücadele doğru şekilde yapılmazsa fındığın sonu gelebilir” dedi.
#Drakula BöceğiTrabzon’da bahçelerde, fındık ağaçlarının dallarının kurumasına neden olan, 'Drakula' olarak bilinen 'Turunçgil Uzun Antenli Teke Böceği'nin yayıldığı 2 bin 400 dekar alandaki fındık bahçelerinde söküm başlatıldı. İlçede 7 mahalle karantinaya alınırken, köklerinden sökülen fındık ağaçları ise bahçelerde yakılıyor. Maçka Belediye Başkanı Koray Koçhan, böceğin koronavirüsten daha hızlı yayıldığını belirterek, "Mücadele doğru şekilde yapılmazsa fındığın sonu gelebilir” dedi.
#Drakula BöceğiFındık dallarını kurutan ve anavatanı Uzakdoğu olan ‘Drakula’ lakaplı ’Turunçgil Uzun Antenli Böceği' için fındık sezonunun sona ermesiyle birlikte yeniden harekete geçilmeye hazırlanılıyor. KTÜ Orman Fakültesi Öğretim üyesi Prof. Dr. Mahmut Eroğlu, “Bu böceğin kökünü kazıma yönünde bir çalışma yapılması gerekiyor; Hollanda ve Almanya bunu başardı. Şu an İtalya’nın iki temel bölgesinde sorun devam ediyor. İtalyanların çok yoğun çalışmaları var” dedi.
#Turunçgil Uzun Antenli Böceği'Drakula' lakaplı fındık dallarını kurutan 'Turunçgil Uzun Antenli Böceği’nin görülmeye başlandığı Trabzon'un Maçka ilçesi Esiroğlu mahallesindeki Büyükşehir Belediye Fidanlığı'nda ve çevresindeki bahçelerde survey çalışması yapıldı. Zararlı böceğin sesten etkilenerek fındık bahçelerindeki otların arasına gizlendiğini belirleyen ekipler, aşırı ses çıkartan ot biçme makineleri ile bahçelerin ottan temizlenmesini ve temizlenen bahçelerin ilaçlanmasını sağlayacak.
#Turunçgil Uzun Antenli Böceği