Eyüp’te Teke Böceğine Karşı Önlemler Alınıyor

Güncelleme Tarihi:

Eyüp’te Teke Böceğine Karşı Önlemler Alınıyor
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 18, 2015 14:39

Eyüp Belediye Başkanı Remzi Aydın’ın talimatıyla ilçedeki ağaçlar teke böceği başta olmak üzere zararlı haşerata karşı ilaçlandı.
Yapılan araştırmalara göre, tür açısından “Anophoplora spp" teke böceği denen, kemirgenlik özelliği sayesinde ağaçların kök bölgesinde açtığı 9-10 mm deliklerle yeşil alanların düşmanı olarak bilinen türe karşı Eyüp Belediyesi ekipleri önlemlerini artırdı. Daha önce İstanbul Büyükşehir Belediyesinden yapılan açıklamaya göre, Avrupa Yakası Park ve Bahçeler Müdürlüğü Bitki Sağlığı ekiplerince yapılan arazi denetimleri sırasında Abdi İpekçi Spor Salonunun önündeki akçaağaçların kök bölgesinde yaklaşık 9-10 milimetre çapında delikler gözlendi.
Fatih ve Zeytinburnu’ndaki iki kilometrelik yeşil alanlarda önlem alan İstanbul Büyükşehir Belediyesinin ardından Eyüp Belediyesi de teke böceği için harekete geçti. Sahil çevresi, park ve yeşil alanlarda inceleme başlatan belediye ekipleri, sonra ilaçlama aşamasına geçerek yaşanacak olası olumsuz durumlara karşı tedbir almaya başladı. Eyüp Belediye Başkanı Remzi Aydın’ın talimatıyla ilçedeki ağaçlar başta teke böceği olmak üzere zararlı haşerelere karşı ilaçlanıyor.
Gelecek yıllarda İstanbul için ciddi bir tehdit içeren Asya cinsi uzun boynuzlu teke böceği İstanbul’daki yeşil alanların 1’inci sırasında bulunan en tehlikeli zararlı böcek türü olarak belirlendi. Özellikle söğüt, çınar, akçaağaç, at kestanesi, çınar gibi ağaçlarda görülen teke böcekleri için kamu ve özel mülklerde çalışma başlatıldı.
Olgun Asya uzun boynuzlu teke böcekleri 2,5-4 cm’lik gövde genişlikleri ve 10 santime varan anten uzunluğuyla çok büyük böcek olarak biliniyor. Böcekler kanatlı olup uçabilirler ancak gövdelerinin büyüklüğü ve ağırlıkları sebebiyle en fazla 400 metre mesafelere uçabilirler. Dişi böcekler yumurtalarını ağaç gövdesine çiğneyici ağız yapısıyla 10-15 mm çapında yuvarlak veya oval çukur açarak 40-50 yumurta bırakır. 10-15 gün içerisinde larva çıkar ve odunsu dokuya doğru ilerleyerek beslenir. Kışı larva halinde ağaç içerisinde geçirir. Ağaç gövdelerini kemirerek iz bırakırlar. Yumurtadan çıkan larvaların beslenmesi sonucu odun talaşı ve açtığı delikler görülür. Larvalar gövde içerisinde beslenip pupa olup, erginleşerek ağaç kök boğazında delik açarak dışarı çıkar. Çıkış delikleri dairemsi olup 6-14 mm çapındadır. İstila edilen ağaçların derhal kesilmesi ve yongalama makinesinden geçirilmesi önem arz eder. Bu yöntem böceğin etkisizleştirilmesinde yüzde 100 etkilidir.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!