Halkı zehirleyen ve kalitesiz ürünler satan firmalar bakanlık tarafından ifşa ediliyor. Tarım ve Orman Bakanlığı, taklit-tağşiş yapılan ve sağlığı tehlikeye düşürebilecek gıdalar listesini güncellemeye devam ediyor. Bakanlık, "guvenilirgida.tarimorman.gov.tr" adresindeki bilgilere ekleme yaptı. Listeye yapılan eklemeye göre, çiğ börek harcına kanatlı eti ve sakatat (taşlık) katıldığı, zeytinyağına düşük kaliteli zeytinyağı karıştırıldığı tespit edilirken, parça ette tek tırnaklı eti, kaşar peyniri ve ayranda mantar önleyici madde natamisin bulundu. İşte Tarım ve Orman Bakanlığı taklit ve tağşiş yapan ürünler listesi!
#Taklit Veya Tağşiş Yapılan GıdalarTarım ve Orman Bakanlığı, yaptığı laboratuvar testleri sonucunda ürünlerinde taklit ve tağşiş tespit edilen üreticileri ifşa etmeye devam ediyor. Açıklanan yeni listede yine kıyma başta olmak üzere etlerde tek tırnaklı eti kullanılırken, peynirde süt çıkmaması ve et dönerde dil eti çıkması dikkat çekti. Peki döner ve peynirdeki bu durum sağlığımızı nasıl etkiliyor? İki üründe de sahtekârlık olduğu kokusundan ve görüntüsünden anlaşılır mı? Nelere dikkat etmeliyiz? Uzmanlarla mercek altına aldık.
#SağlıkSon günlerde gıda güvenliğiyle ilgili çıkan haberler sonrası gündemde yer alan tek tırnaklı hayvan eti ve at etinin haram olup olmadığı merak ediliyor. Tek tırnaklı hayvanların ne olduğu ve atın da tek tırnaklı hayvan olup olmadığı da araştırılıyor. Peki, at eti haram mı? At tek tırnaklı hayvan mı? Merak edenler için ayrıntıları haberimizde derledik. İşte detaylar...
#AtTağşiş ürün ne demek sorusu son günlerde çıkan olayların ardından merak edildi. Herkesin ilgisini çeken sağlığı tehlikeye atan ve taklit-tağşiş yapılan ürünlere her geçen gün yenisi ekleniyor. Tarım ve Orman Bakanlığı, taklit ve tağşiş yapanları açıklamaya devam ediyor. Peki, Tağşiş nedir, ne demek?
#Tağşiş ÜrünTek tırnaklı etiyle ilgili Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından yayınlanan listenin ardından tek tırnaklı hayvanların hangileri olduğu ve domuzun tek tırnaklı hayvan olup olmadığı merak ediliyor. Merak edenler için tek tırnaklı hayvanların listesini ve domuzun tek tırnaklı olup olmadığını haberimizde derledik. Peki, domuz tek tırnaklı mı? İşte tek tırnaklı hayvanlarla ilgili merak edilen detaylar...
#Tek TınraklıTarım ve Orman Bakanlığı, yaptığı laboratuvar testleri sonucunda ürünlerinde taklit ve tağşiş tespit edilen üreticileri ifşa etmeye başladı. Özellikle et ürünlerinde domuz ve tek tırnaklı hayvan eti tespit edilmesi tepkilere neden olurken, pul biber gibi baharatlarda gıda boyası kullanılması ve zeytinyağlarına bitkisel yağ karıştırılması dikkat çekti. Liste her gün güncellenirken son yapılan beş testte, Antep fıstığı yerine ay çekirdeği, dana köfte yerine deri dokusu, lahmacun içinde ise tavuk taşlığı bulundu. Peki bu ürünler tadından, kokusundan ve görüntüsünden anlaşılır mı? Sağlığımızı nasıl etkiliyorlar? Tüketici nelere dikkat etmeli? Uzmanlarla mercek altına aldık.
#SağlıkTarım Bakanlığı yeni taklit ve tağşiş listesini 4 Ekim Cuma günü yayınladı. Listede yer alan ürünlerin ardından tek tırnaklı eti gündemde yer almaya başladı. Anlık ve sürekli olarak güncellenecek olan; Tarım Orman Bakanlığı taklit-tağşiş yapılan gıdalar ile sağlığımızı tehlikeye düşürebilecek gıdalar yayınlandı. Kamuoyu duyurunsa, "Ülkemizde gıda güvenilirliğinin sağlanması, gıdalarda taklit ve tağşişin önlenmesi, kişilerin sağlığının ve tüketici menfaatlerinin korunması ile sektörde haksız rekabetin engellenmesi amacıyla gıda ve gıda ile temas eden madde ve malzemelerin üretim, işleme ve dağıtımının tüm aşamalarında resmi kontrol faaliyetleri Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından titizlikle yürütülmektedir." açıklamalarına yer verildi. İşte güvenilir gıda Tarım Orman Bakanlığı taklit-tağşiş yapılan gıdalar ile sağlığımızı tehlikeye düşürebilecek gıdalar listesi!
#TağşişTek tırnaklı eti, tek tırnaklı hayvanlardan elde edilen et anlamına gelir. Tek tırnaklı hayvanlar, adından da anlaşılacağı üzere, ayaklarının uç kısmında yalnızca bir tırnak bulunan hayvanlardır. Bu hayvanlar, evcil veya yabani olarak farklı coğrafyalarda yaşayan türleri içerir. İşte, tek tırnaklı hayvanlar hakkında detaylı bilgiler
#Tek TırnaklıAdana'da polisleri durdukları hafif ticari aracın içerisinden 1.5 ton at ve eşek eti olduğu tahmin edilen tek tırnaklı hayvan eti ele geçirirken, kasap olduğunu öne süren Nurettin S. savunmasında, "Etler bana ait, ben kendim kestim. Akrabalarıma dağıtacaktım" dediği öğrenildi.
#AdanaAdana'da sulama kanalında kesilmiş halde at ve eşek eti kalıntıları ile kemiklerinin bulunması tedirginliğe neden olurken, uzmanlar uyarıda bulundu. Adana Veteriner Hekimler Odası Başkanı Nihat Köse, "Vatandaşlar, veteriner hekim tarafından denetlenmiş ve mühürlenmiş eti almalılar" derken; Adana Kasaplar Odası Başkanı Saruhan Yağmur ise "Et kendini belli eder. At eti sulu olur. Pişirdiğinizde suyu mangalı söndürür" diye konuştu.
#At EtiAdana'da sulama kanalında kesilmiş halde at ve eşek eti kalıntıları ile kemiklerinin bulunması tedirginliğe neden olurken, uzmanlar uyarıda bulundu. Adana Veteriner Hekimler Odası Başkanı Nihat Köse, "Vatandaşlar, veteriner hekim tarafından denetlenmiş ve mühürlenmiş eti almalılar" derken; Adana Kasaplar Odası Başkanı Saruhan Yağmur ise "Et kendini belli eder. At eti sulu olur. Pişirdiğinizde suyu mangalı söndürür" diye konuştu.
#At EtiYemek yemek, insanoğlunun yaşamını devam ettirebilmesi için ihtiyaç duyduğu en önemli olgudur. Yemek ile ilgili alışkanlıklar toplumdan topluma farklılıklar göstermektedir. Bu tür alışkanlıklar o toplumun kültürel bir parçasıdır. Toplumun yaşam şekli, o toplumun beslenme kültürünü yansıtmaktadır. Yaşam şeklinin değişmesi, beslenme alışkanlıklarının ve kültürünün değişmesinde önemli bir etkendir. Türk Mutfak kültürü denildiğinde, Türkiye toprakları üzerinde yaşayan insanların tüketmiş olduğu yiyecek ve içecekler ile bunların hazırlanmasında, pişirilmesinde ve saklanmasında kullanılan araç gereç ve teknikler anlaşılmalıdır. Türk Mutfak kültürü, dünyanın en önemli mutfakları arasında yer almaktadır.
#MutfakKurban bayramıyla birlikte akıllarda takılan en önemli soru; Dana mı? Kuzu mu? sorusudur. Her ikisi de dini ritüellere göre uygun olduğuna göre Kurban Bayramı’nda kesilecek hayvanın cinsini ne belirliyor? Ekonomik tercihler, damak tadı, sağlık gibi sebeplerle keseceğimiz kurbanın dana veya kuzu olmasını bizler belirliyoruz.
#Bursaİstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin (İBB), Hatay'ın Dörtyol Belediyesi’ne hibe ettiği 99 atın kaybolmasıyla ilgili soruşturma devam ederken, yeni iddialar ortaya atıldı. Atları sahiplenmek isteyen ve çiftliği A.E. ile işleten C.C.'nin daha önce bir emlak ofisinde beraber çalıştığı Belediye Başkanı Fadıl Keskin'in çocuklarından yardım istediği öne sürüldü. Keskin'e sunulan listede 50 at sahipleneceklerini öne süren A.E. ve C.C.'nin çiftliğin kapasitesini göz önünde bulundurunca başkanın 100 atı fazla bulup, karşı çıkabileceğini düşündükleri için bu yolu kullandıkları da kaydedildi.
#Haberİstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin Hatay Dörtyol Belediyesi’ne hibe ettiği 99 atın kaybolduğu iddialarıyla ilgili yeni bir gelişme yaşandı. Atların Adana'ya getirilip, ahırı olan bir evde çiplerinin çıkartıldıktan sonra Y.K. tarafından tanesi ortalama 2 bin dolara Irak'a gönderildiği öne sürüldü. İddialar üzerine daha önce tek tırnaklı hayvanların kesilip satılmasından suç kaydı bulunan Y.K.'nın evi ve ahırında inceleme yapıldı, suç unsuruna rastlanmadı. Atların hala nerede oldukları bilinmiyor.
#Hatayİstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin Hatay Dörtyol Belediyesi’ne hibe ettiği 99 atın kaybolduğu iddialarıyla ilgili yeni bir gelişme yaşandı. Atların Adana'ya getirilip, ahırı olan bir evde çiplerinin çıkartıldıktan sonra Y.K. tarafından tanesi ortalama 2 bin dolara Irak'a gönderildiği öne sürüldü. İddialar üzerine daha önce tek tırnaklı hayvanların kesilip satılmasından suç kaydı bulunan Y.K.'nın evi ve ahırında inceleme yapıldı, suç unsuruna rastlanmadı. Atların hala nerede oldukları bilinmiyor.
#HatayTürkiye’de en çok tüketilen ürünler arasında yer alan et ve tavuk dönerde hileciliğin önüne geçilemiyor. Tavuk dönerlerde ‘yağlı deri’ kısım karıştırılırken, 100 gram diye tüketiciye 50 gram döner sunuluyor. Et dönerde de ürünlere domuz eti karıştırılabiliyor. Uzmanlar bu hilelerin tadarak anlaşılamayacağı konusunda ise tüketicileri uyarıyor.
#GazetehaberleriEt ve tavuk dönerde hile ya da tağşiş yapan işletmeler tüketicinin hem sağlığına hem de cebine zarar veriyor. Bazı tavuk döner işletmeleri 100 gram fiyatına 50 gram verip, içeriğinde de tavuk derisi kullanıyor. Et dönerde ise hileci işletmeler et dönerin içine kıyma, kırıntı et, sakatat hatta tek tırnaklı eti koyabiliyor. Üstelik bunları tadımla anlamak mümkün değil.
#Tavuk Döner