Dünyada ve ülkemizde kuş türlerinin popülasyonunda ciddi bir azalma yaşanıyor. 200’den fazla türün soyunun kritik seviyede tehlike altında. En son Birleşik Krallık Ekoloji ve Hidroloji Merkezi'nin (UKCEH) yaptığı bir araştırmaya göre, modern insanlık tarihi boyunca her dokuz kuş türünden birinin neslinin tükendiği açıklandı. Peki ülkemizde tehlike altında olan türler hangileri? Bu türlerin nesli tamamen tükenirse nasıl sorunlar ortaya çıkabilir? Nasıl önlemler almak gerekiyor? Kuş bilimci Öğr. Gör. Ergün Bacak ile tüm bu sorulara cevap aradık.
#Kuş TürleriYıllardır dünyanın dört bir yanındaki uzmanların koruma merkezlerinde nesillerinin tükenmemesi için uğraştığı dev pandalarla ilgili sevindiren gelişmeyi Çin duyurdu. Dev pandaların 'tehlike altındaki tür' sınıflandırmasından çıkarıldığı açıklandı.
#ÇinAntalya'da falezlerin 3 bin 400 metresi Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılan bir proje ile ışıklandırılacak. Proje sosyal medyada bilim insanları ve doğaseverlerin tepkisine yol açtı, çok sayıda takipçi 'pavyon gibi' benzetmesinde bulundu. Sualtı Araştırmalar Derneği Akdeniz Foku Araştırma Grubu koordinatörü Cem Orkun Kıraç, 'Ama bu proje onaylandıktan ve temeli atıldıktan sonra görüş almanın hiçbir anlamı yok. Biz bunu şaşkınlıkla karşılıyoruz. Çözümsüz bırakılması amacımız yok ama proje tipi yanlıştır. Orası bir yaban, hayvanların sığındığı yer.' dedi.
#AntalyaAntalya'da falezlerin 3 bin 400 metresi Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılan bir proje ile ışıklandırılacak. Proje sosyal medyada bilim insanları ve doğaseverlerin tepkisine yol açtı, çok sayıda takipçi 'pavyon gibi' benzetmesinde bulundu. Sualtı Araştırmalar Derneği Akdeniz Foku Araştırma Grubu koordinatörü Cem Orkun Kıraç, 'Ama bu proje onaylandıktan ve temeli atıldıktan sonra görüş almanın hiçbir anlamı yok. Biz bunu şaşkınlıkla karşılıyoruz. Çözümsüz bırakılması amacımız yok ama proje tipi yanlıştır. Orası bir yaban, hayvanların sığındığı yer.' dedi.
#AntalyaUluslararası Doğa Koruma Birliği'nin (IUCN) Akdeniz'deki köpek balıkları ve vatozlara yönelik araştırmasında 4'ü Kızıldeniz'den göç ettiği belirlenen toplam 77 tür tespit edildi. 20 türün kırmızı listede kritik düzeyde tehlike altında, 11'inin de neslinin tehlike altında olduğu açıklandı.
#Antalya- WWF (Dünya Doğayı Koruma Vakfı) ve Londra Zooloji Derneği, 1998’den beri iki yılda bir ‘Yaşayan Gezegen Raporu’ yayımlayarak küresel biyolojik çeşitliliğin güncel durumunu ortaya koyuyor. Raporun ilk basımından 20 yıl sonraki özel sayısına göre hem Dünya hem Türkiye açısından haberler kötü.
#Gazetehaberleriİzmir’de beş küçük kardeşin anneleri yokken evlerindeki yangında ölümü yürekleri yakarken, ‘çocuk koruma sistemi’ de sorgulandı. En çok sorulan ise neden koruma altına alınmadıkları oldu. Akıllardaki soruları çocuk hakları uzmanı Prof. Dr. Tarık Tuncay’a sordum. İdeal çocuk koruma sistemi nasıl olmalı? Kötü koşullardaki çocuklar annenin itirazına rağmen korumaya alınabilir miydi?
#İzmirAntalya'nın Serik ilçesi açıklarında nesli azalan türler arasında yer alan ve halk arasında 'insan yüzlü' olarak bilinen sapan balığı, amatör balıkçının oltasına takıldı. Balığın büyüklüğünü görence şaşıran amatör balıkçı, popülasyonu azalan balığı zarar vermeden denize bıraktı.
#AntalyaAntalya'nın Serik ilçesi açıklarında nesli azalan türler arasında yer alan ve halk arasında 'insan yüzlü' olarak bilinen sapan balığı, amatör balıkçının oltasına takıldı. Balığın büyüklüğünü görünce şaşıran amatör balıkçı, popülasyonu azalan balığı zarar vermeden denize bıraktı.
#AntalyaHayatımızı kolaylaştırıyor ama yanlış kullanımı ciddi sağlık sorunlarına davetiye çıkarıyor. Evet mutfaklarımızdaki teflon tavalarımız 'teflon gribi' olarak bilinen ‘polimer duman ateşi’ hastalığına neden oluyor. Ani olarak titreme, yüksek ateş, baş ağrısı, kas ve eklem ağrısı, öksürük veve grip benzeri semptomlarla kendini gösteren bu hastalık ile ilgili tüm detayları uzmanına sorduk...
#TeflonHepimizin mutfağında bulunan yapışmaz tava ve tencereler hayatımızı kolaylaştırsa da yanlış kullanımı ciddi sağlık sorunlarına davetiye çıkarıyor. Bunlardan biri de 'teflon gribi' olarak bilinen ‘polimer duman ateşi’...Teflon tava ve tencerelerin fazla ısıtılmasıyla ortaya çıkan dumanın solunmasından 4-8 saat sonra ani olarak titreme, yüksek ateş, baş ağrısı, kas ve eklem ağrısı, öksürük veve grip benzeri semptomlarla kendini gösteren bu hastalık ve korunma yolları ile ilgili tüm detaylar haberimizde...
#Teflon TavaÜlkemizden çok uzak coğrafyalarda yaşayan 30 metreye varabilen boylarıyla dev gibi ağaçlar baobablar. 1000 yıl yaşayabildikleri ve hem insanlara hem de hayvanlara çok faydalı oldukları için ormanın anası ya da hayat ağacı olarak adlandırılıyorlar. Ancak bilim insanları uzun yıllardır bu ağaçların kökeni konusunda anlaşamıyorlardı. Sonunda bu gizem çözüldü.
#Baobab AğacıTekirdağ'ın Çorlu ilçesinde 25 kişinin hayatını kaybettiği tren kazası davasında 9 sanığın 8 yıl 4 ay ile 17 yıl 6 ay arasında değişen hapis cezaları alması, 4 sanığın da beraatine ilişkin mahkemenin gerekçeli kararı açıklandı. Gerekçeli kararda, "Mahkememiz her bir sanığın cezai sorumluluğunu ayrı ayrı değerlendirmiş ve kusurlu olduğu sübuta eren sanıklar yönünden kanunun belirlediği alt ve üst sınırlar arasında uygun bir cezaya hükmetmiştir" denildi.
#Tekirdağ4 çocuğu sucu dükkânında uzun yıllar boyunca istismar ettiği iddia edilen Metin Şenay’ın davası 7 Mayıs’ta görülecek. İddianamesi hayli karışık ve suç listesi de kabarık. Failin son mağduru 12 yaşındaki çocuğun ve ailesinin vekâletini alan UCİM Derneği’nin avukatlarından Yeşim Aydın Sağra’yla davanın detaylarını, dernekte bu tür vaka mağdurlarına psikolojik destek sağlayan psikolog Begümhan Seven’le de çocuklarımızı nasıl koruyacağımızı, bir çocuğun istismara uğradığını nasıl fark edebileceğimizi konuştuk.
#İstismarİstanbul’da kaçakçılık polisi, kaçak hayvan müzesi açtığı belirlenen iş insanı Ali Haydar Üstay'ın iki farklı adresine operasyon düzenledi. Operasyonda şoke eden detaylar ortaya çıktı. Ali Haydar Üstay'ın Türkiye'deki son Anadolu kaplanını da Hakkari'de vurup öldürdüğü, derisini de sergilediği iddia edildi. Üstay'ın kutup ayısını avlamak için Kanada'da 2 ay kaldığı, çizgili geyik için 2 hafta ağaçta kaldığı öğrenildi.
#Ali Haydar ÜstayTarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, “2023’te çeşitli nedenlerle yaralanan 11 bin 284 yaban hayvanını tedavi edip tekrar doğal yaşam alanlarına bıraktık. İlki 2010 yılında tesis edilen Yaban Hayvanı Kurtarma ve Rehabilitasyon Merkezi sayımızın artırılması için var gücümüzle çalışıyoruz” dedi.
#EkonomianasayfaErzincan'ın İliç ilçesinde yaşanan heyelan sonrası toprak altında kalan 9 maden işçisi için ara kurtarma çalışmaları sürüyor. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar son durumu aktarırken, 'Heyelan riski devam ediyor. Halk sağlığına zarar vermeyecek şekilde ölçümler sürüyor.' dedi. İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya ise 'Sabırlı ve Mangal açık ocağındaki faaliyetlere ara veriyoruz.' ifadelerini kullandı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan da olayda ihmal ve kusuru olan kim varsa hukuk önünde hesabını vereceğini vurguladı. Bakan Özhaseki ise olay sonrası bölgeye ilk anda sağlık sebepleri ile gelemediğini belirtirken, '8 saat süren bir operasyon geçirdim. Her gün topraktan numune alacağız, havadaki çalışmaları sürdüreceğiz.' dedi.
#Erzincanİsrail’in Gazze’deki Hamas hedeflerine yönelik aralıksız saldırıları iki ayı aşkın bir süredir devam ederken, Hamas’tan dikkat çeken bir çıkış geldi. Grubun üst düzey yöneticilerinden Ebu Merzuk, savaşı bitirmek için “İsrail’i tanıyabileceklerini” söyledi.
#İsrailDünya Doğayı Koruma Vakfı’ndan çok farklı bir yılbaşı hediyesi seçeneği geldi. Vakıf, ‘Yeni yılın ilk hediyesi doğa için olsun’ diyerek bağışçıları nesli tehlike altındaki panda, yunus, kaplan, deniz kaplumbağası, kutup ayısı, koala gibi hayvanları evlat edinmeye çağırdı.
#Dünya Doğayı Koruma VakfıSiçuan eyaletinin merkezi Çengdu kentindeki Dev Panda Üreme ve Yetiştirme Merkezi’nde çalışanların bir numaralı hedefi ‘Çin’in ulusal hazinesi’ olarak görülen pandaların soyunun kuşaklar boyu devamını sağlamak. Çünkü sayılarındaki yavaş artış nedeniyle pandalar artık nesli tükenmekte olan bir tür değil, ‘savunmasız’ olarak değerlendiriliyor. Merkezi gezerken farklı yaşlarda pandalar görmek, günlük rutinlerini izlemek bizi çok mutlu ediyor.
#PandaBirçok dinin doğduğu, günümüzde farklı dinlere mensup Filistin ve İsrail halklarının yaşadığı, ‘kutsal’ saydığı topraklarda çatışmalar, gerginlikler bitmiyor. Bölgenin tarihini, çokkültürlü yaşamını daha iyi anlamak için 10 film ve 10 kitaplık bir seçki hazırladık...
#Filistin