Tuz konusu son zamanlarda epey tartışmalı bir hale geldi. Bir yanda “rafine tuz kullanın” diyenler, diğer yanda “doğal tuzlar daha sağlıklıdır” diyenler var. Peki tuzumuzu neye göre seçeceğiz? Sağlık durumumuza göre mi yemeğe göre mi? Hangi yemekte hangi tuzun kullanılması daha uygun? Son dönemlerde oldukça popüler olan koşer tuzunun faydaları nelerdir? Deniz tuzu, kaya tuzu, Himalaya tuzunun farkları nelerdir? Diyetlerde hangi tuzu kullanmak gerekir? Tansiyon hastaları için en iyi tuz hangisi? Tüm bu soruların yanıtını konunun uzmanlarından dinledik. İşte 10 sorunda t
#TuzSiz hangi yemeğe hangisini kullanıyorsunuz? Tuzunuzu neye göre seçiyorsunuz? Her yıl yeni bir tuz ismi duydukça sizin de aklınız karışıyor mu? Sofra tuzu, Himalaya tuzu, kaya tuzu, koşer tuzu, limon tuzu, iyotlu iyotsuz tuz… Hangisi daha faydalı? Hangisini hangi yemekte kullanalım? Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Hale Ünal Aksu ve Diyetisyen Berna Arslan ile konuştuk.
#TuzNeredeyse kullanmayan yok denecek kadar az. Ya tableti, ya kremi, ya sıvısı, ya aşısı bir şekilde hayatımızda. Yaşlanma etkilerini geciktirecek, kırışıklıklarımızı giderecek, eklemlerimizi güçlendirecek diye kolajenlere hücum ediliyor. Peki gerçekten kolajenler iddia edildiği gibi bu etkilere sahip mi?
#Sağlıkİshal, vücudun dengesini bozan ve günlük hayatı olumsuz etkileyen bir rahatsızlık. Genel olarak da birkaç gün içinde kendiliğinden geçen bir durumdur. Faka birkaç günden fazla sürerse farklı sorunların habercisi olabilir. Tedavi sürecinde de dikkat edilmesi birkaç nokta vardır. Peki ishal nasıl geçer? İshale ne iyi gelir? İşte ishal nedenleri ve yetişkinlerde ishale iyi gelen yiyecekler...
#İshale Ne İyi Gelir?Koronavirüs pandemisi ile beraber bağışıklık sistemi ve beslenmenin de önemi arttı. Bu dönemde sadece hijyen ve mesafenin değil güçlü bir bağışıklık sisteminin de koronavirüsten korunmada önemli etken olduğunu söyleyen, Dr. Öğr. Üyesi Gonca Güzel Ünal “Güçlü bir bağışıklık sistemi için yeterli ve dengeli protein alımı önemli” dedi.
#COVID-19Koronavirüs pandemisi ile beraber bağışıklık sistemi ve beslenmenin de önemi arttı. Bu dönemde sadece hijyen ve mesafenin değil güçlü bir bağışıklık sisteminin de koronavirüsten korunmada önemli etken olduğunu söyleyen, Dr. Öğr. Üyesi Gonca Güzel Ünal “Güçlü bir bağışıklık sistemi için yeterli ve dengeli protein alımı önemli” dedi.
#Dr. Öğr. Üyesi Gonca Güzel ÜnalGeçen hafta gittiğim Kastamonu’da yeni bir ekşi ile tanıştım: Kızamık bitkisinin meyvelerinden elde edilen muhteşem bir şeydi. Bu çok özel tatla da ‘kara çorba’ sayesinde tanıştım. Düğünlerde, bayramlarda içilen bir şölen çorbası. Karalığı, içine konan kızamık ekşisinin koyu renginden kaynaklanıyor.
#KastamonuKolonoskopi kolay uygulanabilen, acısı sızısı olmayan bir inceleme yöntemi. Bağırsaklarınızın içi “kolonoskop” adı verilen ve ucunda ışık yayan bir kamera bulunan aletle neredeyse milim milim taranıyor. Eğer varsa polipler yakalanıp temizleniyor ya da erken dönemde bir kanser söz konusuysa teşhis anında konulabiliyor.
#Osman MüftüoğluPişirme konusu çok ama çok önemli. Önemli ama sağlığına çok önem verenlerimiz bile bu konuda bilgi fakiri. Gıda güvenliği ve pişirme konusuna ciddi şekilde kafa patlatan Prof. Dr. Nezih Hekim’le pişirme konusunda uzunca bir görüşme yaptım. Nezih Hoca’nın anlattıklarının özeti şunlar...