Değişen talepler, artan fiyatlar, kredi imkânlarının sınırlı olması gayrimenkul sektöründe dengeleri değiştirdi. Toplam satış içinde uzun yıllar lider konumda olan konut, yerini arsa-tarlaya kaptırdı. Pandemide ilginin azaldığı ofislerde doluluklar yeniden artmaya başladı. Ancak ofis ve işyeri gibi ticari gayrimenkuller, profesyonellere hitap ettiği için bireysel yatırımcı açısından zorlu alan olarak görülmeye devam ediliyor. İşte uzman görüşleriyle konut, arsa ve ticari gayrimenkul piyasasında yaşananlar...
#GayrimenkulPandemide kalabalıklardan kaçış için güvenli liman görünen ‘tiny house’ tipi evlere ilgi, salgının gündemden düşmesiyle azalmıştı. Kahramanmaraş depremlerinin ardından özellikle İstanbul’da beklenen büyük deprem nedeniyle yeniden ‘küçük ev’ konseptine ilgi arttı. Satış firmalarının showroom’ları dolup taşıyor. Talebin 10 kat arttığı belirtiliyor. İşte tiny house piyasası hakkında bilmeniz gerekenler...
#Tiny HouseÇANAKKALE'nin Kuzey Ege Denizi'ndeki turizm cenneti Bozcaada ilçesinin ana karadan uzak olması ve koronavirüs döneminde daha güvenli bir liman olarak görülmesi nedeniyle, adadaki ev, bağ ve tarla fiyatları yükseldi. Emlakçılar, şu anda adada bağ evi fiyatlarının 2 milyon liradan başlayıp, yeri ve büyüklüğüne göre 2 milyon dolara kadar çıktığını söyledi.
#BozcaadaÇanakkale’nin Kuzey Ege Denizi’ndeki turizm cenneti Bozcaada ilçesinin ana karadan uzak olması ve koronavirüs döneminde daha güvenli bir liman olarak görülmesi nedeniyle, adadaki ev, bağ ve tarla fiyatları yükseldi. Emlakçılar, şu anda adada bağ evi fiyatlarının 2 milyon liradan başlayıp, yeri ve büyüklüğüne göre 2 milyon dolara kadar çıktığını söyledi.
#BozcaadaÇANAKKALE Boğazı’na inşa edilen 1915 Çanakkale Köprüsü ile otoyol projesi, Avrupa ve Asya kıtalarını birbirine bağlayacak ve kenti daha ulaşılabilir hale getirecek. İstanbul, İzmir ve Bursa üçgeninde kalan Çanakkale, köprü ile birlikte büyük kentlere ulaşılabilirliğin kolaylaşmasıyla önemli bir cazibe merkezi haline geldi. Buna paralel olarak bölgedeki tarla ve konut fiyatlarında büyük artış yaşandı. Özellikle köprünün Asya ayağının bulunduğu Lapseki ilçesi ve Avrupa ayağının bulunduğu Gelibolu ilçesi çevresinde arsa ve tarla fiyatları yüzde 100’ün üzerinde bir artış gösterdi.
#1915 Çanakkale KöprüsüANKARA’da 3 bakanlıktanÿyetkilileri,ÿ art arda 2 gün Polatlı’daki 24 soğan deposuna denetim yaptı. İlk denetimdeÿ21 depoda stoklandığı tespit edilen 50 bin ton soğanın, hallere sevkiyatının yeniden başladığı bildirildi. Benzer bir haber de Çorum'un Alaca ilçesinden geldi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, bugün yapılan 'Muhtarlar Buluşması' toplantısında " Bundan sonra aldığımız ihbarlar sebebiyle stokların yapıldığı depoları basacağız" demişti.
#Tarım Ve Orman BakanlığıEdirne ile Kırklareli arasında yapımı süren duble yol nedeniyle 'Kamulaştırma' yapılan arazilerin sahiplerine dönüm başına 17- 21 bin lira arasında ödeme yapılırken, anlaşmazlık nedeniyle mahkemeye gidenler dönüm başına 21- 35 bin lira arasında devletten istimlak bedeli aldı. Yola yakın arazileri olanlar için 'piyango' niteliğindeki kamulaştırma sayesinde, köylüler tarım arazilerini yüksek fiyatlardan sattı.
#EdirneTürkiye’de yapılan ya da yapımı devam eden mega projeler, çevresindeki arsa ve konut fiyatlarını da etkiliyor. Köprü, otoyol, havalimanı, tünel ve tüp geçit gibi projeler ulaşım sorunlarına alternatifler sunarken geçtikleri yerleri de ihya ediyor. Türkiye’de yapılan mega projelerin arsa ve konut fiyatlarını etkilerini TSKB Gayrimenkul Değerleme’den Özel Projeler Departmanı Yönetici Yardımcısı Ece Kadıoğlu ile inceledik. Bu projelere komşu tarlaların metrekaresi 4 yılda 5 liradan 150 liraya tırmanırken, evlerin fiyatları da 2 yılda yüzde 60’ı aşan oranda yükseldi.
#İstanbul ProjeleriGıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Çelik, et fiyatlarına yönelik önemli açıklama yaptı. Çelik, "Her şeye rağmen bugün maliyeti belli bir kıymayı 40-45 liraya satma yoluna giderseniz, bu haksız kazanç karşısında bizim susmamız veya beklememiz söz konusu olmaz" diye konuştu.
#Gıda Tarım Ve Hayvancılık BakanlığıTARIM ve hayvancılık sektörüne yatırım yapma kararı alan işadamlarının sayısı giderek artıyor. Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Başkanı Şemsi Bayraktar, “İşadamlarının kendi uzmanlığı olmamasına rağmen tarım alanında yatırımı seçmesi, sektörü stratejik görmesinden kaynaklanıyor” dedi.
Yozgat'ın Sorgun ilçesinde dünyanın en değerli madenleri arasında bulunduğu belirtilen Uranyum'un ardından 1 milyon ton manganez rezervi bulundu. 29 bin dönüm alanda bulunan 1 milyon ton manganez rezervi gün yüzüne çıkartılıyor. Köy Muhtarı ve aynı zamanda madenci olan Faik Daşgın, "yapılan çalışmalar sonucu bugüne kadar 500 ton manganez çıkartıldığını belirterek, 29 bin dönüm alan içerisinde 1 milyon tonun üzerinde manganez madeni tespit ettik. 500 tonun üzerinde mangenezin yer altından çıkarttık. Zenginleştirme tesisi kurup, yerin altından çıkarttığımız manganezi, yapacağımız bu tesiste işlemeyi düşünüyoruz. Ayrıca 30-40 kişiye istihdam sağlamış olacağız" dedi. Araştırma çalışmalarına başladıktan sonra tarla fiyatlarının iki kat yükseldiğini belirten Daşgın, "Bulunduğumuz köy ve çevre köylerde tarla fiyatları dönümü 500 TL iken 1 milyon ton manganez bulunmasıyla birlikte çevrede tarla fiyatları tavan yaptı. şuanda tarla fiyatları dönüm başına 2 bin TL'ye kadar yükseldi" dedi.
#HtvhaberSilivri’nin köyleriyle birlikte 125 bini bulan nüfusu, cezaevinin hizmete girmesiyle 9 bin arttı. Bu da ekonomik canlılığı beraberinde getirdi. Silivri Otogarı’ndan Silivri Ceza İnfaz Kurumları Kampüsü’ne yolcu taşıyan 20 minibüs, günün her saati hınca hınç dolu.
Başbakan Tayyip Erdoğan'ın 2 yıl önce, "İstanbul'un yeni yerleşim merkezi" olarak işaret ettiği Çatalca'nın köylerinde tarla fiyatları bile adeta fırlamıştı. Üçüncü havalimanının yapımına başlanacağı ve üçüncü köprü için sona yaklaşıldığı haberleri de gözleri yeniden Gaziosmanpaşa, Çatalca ve Sarıyer'in köylerine çevirdi. Son açıklamadaki "Havalimanı Karadeniz tarafında olacak" sözleri, adeta köylerdeki tarla sahiplerini bile heyecanlandırdı.
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, CNN Türk ekranlarında Hafta Sonu programında Hakan Çelik'in sorularını yanıtladı. Yılmaz "Politikalarımız kararlı şekilde uygulandı. Özellikle uluslararası kuruluşların not artışları, CDS'lerdeki gerilemeler farklı noktada olduğumuzu gösteriyor. Politikalar gündelik değişecek şeyler değil. Sonuç almaya başladık. Programımız çalışıyor. Risklerimiz azalıyor. Dezenflasyon sürecine girmiş durumdayız. 3 ayda 23.5 puanlık düşüş var enflasyonda" dedi.
#Cevdet YılmazTarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, "AK Parti hükümetlerinden önce sadece 2 milyara yakın destek verilirken bugün tarımsal destek, 100 milyar liraya ulaşmış vaziyette. Kaç kat arttığını siz hesap edin. Biz destekledik, çiftçimiz, üreticimiz üretti." dedi.
#Tarım Ve Orman BakanıTürkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Başkanı Erhan Çetinkaya, Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) hesaplamalarında enflasyon sepetindeki madde fiyatlarının neden açıklanmadığı, diğer kuruluşlarca yayımlanan endeksler ile farklılıklar, fiyat artışlarına etki eden faktörler gibi konulara ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
#TÜİK