Güncelleme Tarihi:
CHP Mersin Milletvekili Hüseyin Çamak, Mersin ve yöresindeki narenci üreticilerinin sorunlarını meclis gündemine taşıdı.
Geçtiğimiz günlerde Mersin'de narenciye üreticileriyle ve Mersin Ziraat Odası yöneticileriyle görüşe Milletvekili Hüseyin Çamak, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik'in yanıtlaması istemiyle soru önergesi verdi. Çamak önergesinde, Türkiye açısında önemli bir ekonomik girdi olan tarımsal üretimin, hem piyasa koşulları nedeniyle hem de uluslararası krizler sonucu büyük sorunlar yaşadığını kaydetti. Geçtiğimiz sezonda olduğu gibi bu sezonda da arz-talep dengesi ciddi biçimde kriz halinde olduğunu belirten Çamak, "Özellikle Mersin bölgesinde rekolte oldukça yüksek olmasına rağmen üreticilerimiz, düşük fiyat tehlikesi ve pazarlama olanaklarının yetersizliği ile karşı karşıyadır. Önceki sezonlarda 60-70 kuruş civarında seyreden narenciye tarla fiyatları, maliyetler artmasına rağmen, 25-30 kuruş seviyesine gerilemiştir. Tarlada kilosu 25-30 kuruş olan portakal ve mandalina kentlerde, marketlerde kat be kat yüksek fiyatlara satılması ise üretim ve pazarlama süreçlerindeki çarpık işleyişin bir başka boyutunu oluşturmaktadır" dedi.
Çamak, Mersinli üretici ve ihracatçıların özellikle piyasadaki durgunluktan ve daralan pazardan yakındığını ifade ederek, "Bu yıl yüksek ölçekte bir üretim ve hasat beklenmesine rağmen üreticimiz geçen yılın da ağırlığıyla oldukça kaygılı. Narenciye üreticisi emeğinin karşılığını alamamaktadır. Bölgedeki üreticilerimiz sezon başlamadan önce destek oranlarının akılcı ve koruyucu bir biçimde planlanmasını, primlerinin en geç ağustos ayı başında ve ton başına 100 dolar seviyesinin altında olmayacak şekilde açıklanması beklenmektedirler. Destekler, hem üreticiye hem de ihracatçıya yönelik yapılmalı ki üretici ve ihracatçılarımız yeni pazarlar bulabilsinler" diye konuştu.
CHP'li Çamak, önergesinde şu sorulara yanıt istedi:
"Üreticilerin pazarlama sorunlarının çözümü için üreticilerin destek miktarlarını artırmayı düşünüyor musunuz? Üreticilerimizin iç ve dış piyasalarda rekabet gücünü arttırılabilmesi ve maliyetler düşürülmesi için çalışma yapmayı düşünüyor musunuz? Varsa bu yönde yaptığınız çalışmalar nelerdir? Türkiye, önemli turunçgiller ithalatçısı konumunda olan pek çok ülke pazarına ulaşamamaktadır. Mevcut pazarlar daraldığı için yeni pazarlara yönelim konusunda herhangi bir girişiminiz var mıdır? Rusya ve AB ile kesintiye uğrayan ticari ilişkilerimizin canlandırılması yönünde çabalarınız var mıdır? Varsa bunları kamuoyu ile paylaşmayı düşünüyor musunuz? Dış pazar bilgileri (üretim, arz, talep, fiyat) güncel bir biçimde düzenlenerek üreticilere bu konuda yol göstermeyi düşünüyor musunuz? Özellikler turunçgillerde yaygın olan Akdeniz meyve sineği ve kalıntı sorununun çözülmesi noktasında ne gibi eğitsel projeler yürütülmektedir? Narenciye üreticisinin kayba uğramaması için depolama önemli bir etkendir. Soğuk hava depoları sayısının artırılması konusunda girişimleriniz var mıdır? İhracatçılarımızın önemli sorunlarından biri olan, zaman ve maliyet açısından da ciddi sıkıntılar yaratan lisanslı laboratuarların sayısı kaçtır? Bu laboratuarlar yeterli midir?"
MERSİN, (DHA)
FOTOĞRAFLI