Güncelleme Tarihi:
HAZİNE ve Maliye Bakanlığı, Ticaret Bakanlığı ile Tarım ve Orman Bakanlığı ekipleri, son dönemde fiyat artışıyla dikkat çeken soğan için denetime çıktı. Bakanlık yetkilleri, önceki gün soğan üretimin önemli merkezlerinden biri olan Polatlı’daki 24 depoya gitti. Denetimlerde 24 depodan sadece 3’ünün satış yaptığı, 21’inin ise 50 bin ton soğanı stokladığı belirlendi. Bunun üzerinde ekipler dün de aynı depolara gitti. Stoklanan soğanların hallere sevkiyatının yeniden başladığı görüldü.
’STOK YAPILMASINA İZİN VERMEYECEĞİZ’
Tarım ve Orman Bakanlığı Ankara İl Müdürü Bülent Korkmaz, Polatlı’nın soğan üretiminin üçte birini karşıladığını söyledi. Polatlı dahil Ankara genelinde her yıl yaklaşık 500 bin ton soğan üretildiğini kaydeden Korkmaz, "Son zamanlarda fiyatlarda meydana gelen artışa bağlı olarak gerek Tarım Bakanlığımız, gerek vergi dairesi başkanlığından gelen ekiplerle beraber Polatlı’da inceleme ve denetim yapıyoruz. Soğan üretimi yapan 40’ın üzerindeki köyümüzde de tüm kamu kurum ve kuruluşları işbirliği içerisinde denetim yapıyor, kesinlikle vatandaşların soğanı ucuz hasat döneminde alıp, depolarda stok yapılmasına izin verilmeyecek" dedi.
’HALLERE SOĞAN SEVKİYATI BAŞLADI’
Polatlı’da dün yapılan denetimlerde bazı depoların kapalı olduğunu belirlediklerini belirten Korkmaz, şöyle konuştu:
"Bu depoların büyük bir kısmının bugün açıldığını gördük. Bugün itibariyle hallere soğan sevkiyatı başladı. Soğandaki fiyatlar düşüş eğilimine başladı. 1-2 gün öncesine göre 20-30 kuruş civarında fiyatlarda bir düşme var. Bu ürünlerin maliyetlerini takip ediyoruz. Tarla fiyatları, üreticinin elinden çıkış fiyatını. Bunun depolara geliş fiyatlarını da bakanlık olarak takip ediyoruz. Soğanın olması gereken fiyatın üzerinde bir fiyatta olduğunu biliyoruz. Bunu yapan belli tüccarlar özellikle soğanı depolayıp, fiyatı yükseltme çabası içerisindeler. Tüm kamu kurum ve kuruluşları işbirliği içerisinde bununla gerekli mücadeleyi veriyoruz, vermeye devam edeceğiz. Denetimler dün olduğu gibi bugünde tüm köylerde devam ediyor."
’TAMAMEN BİR MANİPÜLASYON’
Korkmaz, soğanda hastalık döneminde yüzde 15 civarında bir kayıp oluştuğunu bildirerek, "Ancak kesinlikle hastalık sebebiyle fiyatların bu kadar yükseltilmesi tamamen bir manipülasyon. Bunu yapan özellikle belli tüccarlar var. Fiyatların bu kadar yükselmesi tamamen yaz döneminde ürünü toplayıp depolarda stok yapan ve manipülasyona yol açan kişilerdir" dedi.
ALACA'DA DA DENETİM
Soğan fiyatlarına ilişkin spekülatif hareketlerin oluşması üzerine Çorum'un Alaca ilçesindeki soğan depolarına yönelik denetimler yapıldı.
Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak'ın talimatı üzerine, Çorum Vergi Dairesi Müdürlüğü ekipleri, soğan üretiminin yapıldığı Alaca ilçesindeki depolara yönelik denetim çalışması başlattı.
İlçenin büyük soğan üreticisi konumundaki kişilere ait depolarda denetimde bulunan ekipler tarafından stoklardaki ürün miktarları belirlendi. Depo denetimlerinde, hasat döneminden itibaren soğanın alış ve satış fiyatları ile spekülatif fiyat gelişmelerinin yaşandığı son dönemdeki alış ve satış fiyatları incelendi. Evrak denetimleri de yapılarak, tutanak tutuldu.
Vergi Dairesi Müdürü İsrafil Sezgin'in de katıldığı denetim sonuçları, vergi incelemeleri için veri teşkil edecek, gerekli bilgiler Ticaret Bakanlığı ile de paylaşılacak.
Sezgin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Çorum'un tüm ilçelerinde denetimlerin aralıksız sürdürüleceğini belirterek, soğan fiyatlarına ilişkin spekülatif hareketlerin önlenmesi için gerekli yaptırımların uygulanacağını söyledi.
"BUNDAN SONRA STOKLARIN YAPILDIĞI DEPOLARI BASACAĞIZ"
Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, bugünki 'Muhtarlar Buluşması'nda stokçulara yönelik şu açıklamayı yapmıştı:
Kara kuvvetlerimizde, donanmamızla, özel kuvvetlerimizle, jandarmamızla, istihbaratımızla, ilaç ve tıbbi cihaz sanayimizle, otomotiv, bilişim, gıda, tüm sektörlerimizde ülkemizi tasarımcı ve üretici konumuna taşımak zorundayız.
Bu bir mecburiyettir. İşte dün söyledim, bakın dedim stok yapıyorsunuz, sebze, meyve stokluyorsunuz. Bundan sonra aldığımız ihbarlar sebebiyle stokların yapıldığı depoları basacağız. Kimse benim vatandaşıma halkıma, pahalı ürün yedirme hakkına sahip değildir. Ondan sonra da ne diyorlar? Hastalıklı, çürüktü. Sen çürüttün be...