Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, soğanda geçen yıl 2,6 milyon ton olan rekolteyi bu yıl 2,8 milyon ton, domateste de geçen yıl 5,5 milyon ton olan rekolteyi 6,1 milyon ton beklediklerini söyledi. Yumaklı, "Bazı sanayicilerimizin ürün alımında problem çıkardığını tespit ettik. Ticaret Bakanlığı'mızla birlikte bunları tespit ettik ve gerekeni yapacağız, yapmaya da devam ediyoruz. Tarım Kredi Kooperatifleri başta olmak üzere ürün alımıyla alakalı salça fabrikalarıyla da iki bakanlık olarak görüştük. Şu an için büyük bir sorun beklemiyoruz; ama çok yakından takip ediyoruz" dedi.
#RekolteTARIM ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, 2024’te 51 tarla bitkisi çeşidinin tescil edilerek Türk tarımına kazandırıldığını belirtti. Yerli tohumculuğun geliştirilmesi için yerli bitki ıslahı ve geliştirme çalışmalarını da sürdürdüklerini vurgulayan Bakan Yumaklı, Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü’nün (TAGEM) çalışmaları hakkında da bilgi verdi.
#İbrahim YumaklıAntalya’da 40 yıl önce yetiştirmek için girişimde bulunulan ve başarısızlıkla sonuçlanan kahve bitkisi, iklim değişikliğiyle yetiştirilebilir hale geldi. 2 yaşındaki fidanların 1 yıl sonra meyve vermesi ve üretici için muz bitkisine alternatif olması hedefleniyor.
#Antalyaİklim değişikliği, nüfus yoğunluğu, salgınlar, teknoloji ve sanayinin etkileri kıtlık riskini de beraberinde getirirken tohumlar günümüzde hayati önem taşıyor. Ben de Türkiye Tohum Gen Bankası’na girip tohumların parmak iziyle girilen özel depo alanına konulmasına kadar yaşanan süreci izledim, toplanan binlerce bitki örneğini gördüm...
#TohumTarım ve Orman Bakanlığı, küresel ısınmayla birlikte oluşabilecek kuraklık için tedbirler alıyor. Bu kapsamda bakanlık bünyesindeki Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü (TAGEM) enstitülerince, kuraklığa dayanaklı 30 ekmeklik buğday, 12 makarnalık buğday ve 19 arpa çeşidi geliştirilerek üreticinin hizmetine sunuldu.
#Tarım Ve Orman BakanlığıSöke, yüksek tarımsal potansiyelinin yanı sıra tarımsal mekanizasyonda da öncü. Bölgenin yenilikçi (inovatif) ve önder firmalarından biri olarak bilinen Altınöz Tarım Makineleri’nin Genel Müdürü Ziya Altınöz, “Geleceğimiz sürdürülebilir ve sağlıklı tarımda” diyor.
#1Tarım ve Orman Bakanlığı Su Yönetimi Genel Müdürlüğü, su kıtlığının nedenlerinden su israfının önlenmesi için seferberlik başlattı. Bu kapsamda ev kadınlarından öğrencilere, çiftçilerden sanayicilere kadar toplumun her kesimini kapsayacak şekilde eğitim ve farkındalık faaliyetleri gerçekleştirilecek. Ayrıca kullanılmış atık sular yeniden değerlendirilecek. Türkiye’de toplam 7,2 milyar metreküp arıtılmış atık su potansiyeli olduğu ve bunun yüzde 44 kadarının yeniden kullanılabileceği tespit edildi.
#SuTarım ve Orman Bakanlığı, son dört yılda Türkiye’ye adaptasyon sağlayan 7 tropik meyve çeşidini tescil ettirdi. Başta kahve olmak üzere, carambola, sapodilla, mamey sapote, black sapote, soursoup, cherimoya ve wampee türlerinin adaptasyon çalışmaları ise devam ediyor.
#PitayaTarım ve Orman Bakanlığı, küresel iklim değişikliğine bağlı oluşabilecek kuraklık için eylem planı hazırladı. Buna göre; az su ile gelişebilecek arpa, buğday çeşitleri gelecek. Kuraklığa dayanıklı nohut, elma, kayısı, çok su tüketen mısıra alternatif olarak ise yulaf çeşitleri yetiştirilecek.
#Tarım Ve Orman BakanlığıTarım ve Orman Bakanlığı, hububatın verim kalitesini düşüren sünenin yapay zeka ile takip edileceğini, Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü’nün (TAGEM) geliştirdiği uzaktan kamera sistemi ve sensörlerle yapılacak izleme sayesinde, sadece ihtiyaç duyulan alanda ilaçlama yapılacağını açıkladı. Böylece maliyetler azalırken, toprağın veriminin de düşmeyeceği ifade edildi.
#TarımTarım ve Orman Bakan Yardımcıları değişti. Görevlerinden alınan isimlerin yerlerine Nihat Pakdil, İbrahim Yumaklı, Veysel Tiryaki ve Ebubekir Gizligider atandı. Bu gelişme ardından Dr. Nihat Pakdil'in biyografisi merak konusu oldu. Peki, Tarım ve Orman Bakanlığı bakan yardımcısı Dr. Nihat Pakdil kimdir?
#Nihat PakdilTarım Orman Bakanlığı Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü'ne bağlı Mersin’in Erdemli ilçesinde bulunan Alata Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü’nde 2012 yılında ‘’Süs Bitkisi Olarak Kullanılan Kamkat’ın (Fortunellamargarita) Mutasyon Islahı Yoluyla Geliştirilmesi’’ projesi hazırlandı. Bu kapsamda tüketim dışında süs bitkisi olarak kullanılması amacı ile kamkatın ıslah çalışması yapıldı. 2012 yılında başlayan kamkat ıslahı enstitü tarafından 3 hedef belirlendi ve geliştirime çalışması yapılarak sona erdi. İlk aşamada yeme kalitesi yüksek, ikinci aşamada reçeli yapılması için uygun çeşit, üçüncü aşamada ise üzerinde meyvesi daha fazla duracak süs bitkisi geliştirildi. Geliştirilen 2 çeşit adayı için ise Tohum Tescil ve Sertifikasyon Merkez Müdürlüğüne başvurularak onay süreci başlatıldı. Öteyandan yetişmiş bir ağacın 20 kilograma kadar ürün verdiği, iç piyasada kilogram fiyatının ise 20-25 TL arasında satılarak ekonomik olarak da ciddi kazanç sağladığı belirtildi.
#KamkatTurunçgiller familyasının en küçüğü olan süs bitkisi olarak da mekanları süsleyen kabuğu ile tüketildiği için tam bir vitamin deposu olan ‘kamkat’ın yeni geliştirilen iki çeşidi tescile gönderildi, İtalyanlar şimdiden talepte bulundu.
#Kamkat