Yazar Hakan İşcen’in yeni şiir kitabı “Keşke Yaşamak da Bulaşıcı Olsa” raflardaki yerini aldı. Simurg Art Yayınları tarafından, “Karantina Günlükleri” alt başlığıyla okurlara sunulan eser, İşcen’in koronavirüs pandemisi nedeniyle ev hapsinde geçirdiği 90 günde yazdığı şiirlerden oluşuyor. İşcen’le pandemi sürecinde hayatını kaybeden tüm sağlık emekçilerine ithaf ettiği kitabını konuştuk.
#Keşke Yaşamak Da Bulaşıcı OlsaKültür ve Turizm Bakanlığı tarafından yayımlanan, önemli yazarları merceğine alan kitapları çok önemli buluyorum. Okurun söz konusu yazara farklı açılardan yaklaşmasını sağlıyorlar. Yakup Çelik-Fatih Sakallı imzalı ‘Halit Ziya Uşaklıgil’ kitabında önemli isimlerin incelemeleri var.
#Doğan HızlanBuzdokuz, ‘mevcut dünyanın sonunu getiren madde’. Bu, derginin Eylül-Ekim 2020 tarihli 1. sayısında yazıyor. ‘Şiirin, bilinen dünyanın dışında simgesel bir alanda ortaya çıktığına işaret ediyor’ ve şiir, ‘herkesin peşinden koştuğu bu dünyadan kopuyor’. Bu kopuş, özgürlük... Buzdokuz şiir, teori, eleştiri, 5 oldu. Varlığı bile iç açıcı. İnsan böyle çalışmaları gördükçe şiire imanı artıyor.
#Osman ErkanGitarist, besteci ve yorumcu Ortaçgil "Ben ürettiğim şeylerde tekrar olmamasına gayret ediyorum birazcık. Yoksa bütün müzik piyasası benden bir tane daha 'Benimle Oynar mısın?' yapmamı istedi. Aynısını yapsam tekrarlamış olacaktım kendimi" dedi.
#Bülent OrtaçgilEdebiyat, sanat ve felsefe dergisi Pathos dördüncü sayısında açılışı yirminci yüzyıl Latin Amerika şiiri dosyasıyla yapıyor ve Jose Marti'den Pablo Neruda'ya Latin şairlerin izini sürüyor. Dergi kapağına da taşıdığı çağdaş Rus kültürünün efsaneleşmiş figürü Vladimir Visotski üzerine geniş çalışmaya yer veriyor.
#PathosSanat yönetmenliğini opera sanatçısı bariton Caner Akgün’ün, müzik direktörlüğünü ve orkestra şefliğini ise genç kuşağın en önemli isimlerinden Cemi’i Can Deliorman’ın gerçekleştirdiği Gedik Sanat, yenilikçi ve idealist bir programla 2019-2020 sanat sezonuna start veriyor.
#Gedik SanatYaklaşık 750 bin ziyaretçi sayısıyla geçen yıl rekor kıran Uluslararası İstanbul Kitap Fuarı’nın 37’ncisi yarın TÜYAP Büyükçekmece’de başlıyor. ‘Hayatı Edebiyatla Kuşatmak’ temasıyla 18 Kasım’a kadar yüzlerce imza günü ve etkinliğe ev sahipliği yapacak fuarın bu yılki onur yazarı, Türk edebiyatının büyük ismi Selim İleri olacak.
#37. İstanbul Kitap FuarıTarık Günersel, farklı türlerde yazıyor ama aslında hepsi bir metnin parçaları gibi. Şiirlerini ‘İzdüşümler’de bir araya getiren Günersel’in yapıtlarında dikkatimizi çeken, güçlü biçimde ortaya koyduğu epik yan. Bir tür ‘destan’, çağın destanı. ‘İzdüşümler’, 4 bin yıl önceden Hammurabi’nin iletisiyle başlıyor.
#İzdüşümlerYerli ve milli... Kimse kusura bakmasın... Fıtrat... Sıkıntı yok... Manidar... Algı operasyonu... Tanıl Bora’nın yeni kitabı ‘Zamanın Kelimeleri’, ‘yeni Türkiye’nin siyasi dilini, bu dilin bize aslında ne anlattığını mercek altına alan bir çalışma. Kitap kısa sürede ikinci baskısını yaptı. Bora ile meclis kürsüsünden, miting meydanlarından çıkıp günlük hayatımıza karışan bu yeni dili konuştuk.
#Tanıl BoraTürk şiirinin usta ismi Fazıl Hüsnü Dağlarca’nın adını ve şiirini yaşatmak için Beşiktaş Belediye Başkanlığı tarafından, PEN Yazarlar Derneği ve Türkiye Yazarlar Sendikası’nın desteği ile bu yıl 3’üncüsü gerçekleştirilen Dağlarca Şiir Ödülü, iki şair arasında paylaştırıldı.
#Turgay FişekçiTÜRK şiirinin usta ismi Fazıl Hüsnü Dağlarca’nın adını ve şiirini yaşatmak için Beşiktaş Belediye Başkanlığı tarafından, PEN Yazarlar Derneği ve Türkiye Yazarlar Sendikası’nın desteği ile bu yıl 3’üncüsü gerçekleştirilen Dağlarca Şiir Ödülü, iki şair arasında paylaştırıldı.
#Fazıl Hüsnü DağlarcaEDEBÎ zenginliklere sahip genç yazarları keşfetmeyi amaçlayan ve Kitapçılar Federasyonu, Avrupa Yazarlar Konseyi ve Yayıncılar Federasyonu tarafından organize edilen ‘Avrupa Birliği Edebiyat Ödülü’, bu yıl seçilen 12 ülkeden genç yazarları ödüllendirdi.
#Sine Ergün