tarihi yapı haberleri sayfasında tarihi yapı hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 11342 tarihi yapı haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
İstanbul'da tarihi yapılarda güçlendirme çalışmaları sürüyor. Fatih'te bulunan Tarihi Atik Mustafa Paşa Camii'nde, 2021 yılında başlayan çalışmalar devam ediyor. Halk arasında 'Hazreti Cabir Cami' adıyla bilinen tarihi yapı, Kristos Pantepoptes Kilisesi olarak 1059'da inşa edilmiş, Sadrazam Koca Mustafa Paşa tarafından ise camiye dönüştürülmüştü. Mayıs ayı sonunda tamamlanması beklenen çalışmalarla ilgili bilgi veren Yüksek İnşaat Mühendisi Alper Koyutürk, "Tarihi yapılarımızda geleneksel bir metot kullanıyoruz. Dolu demirlerle yapılan bir gergi sistemiyle, paslanmaz çelik malzeme kullanarak duvarları birbirine bağlamış oluyoruz. Bu gergi sistemiyle yapının dört duvarını da birbirine bağlayarak, beraber çalışmasını sağlıyoruz. Bu şekilde depremden gelen yükleri beraber karşılayan duvarlar, göçmemiş oluyor" dedi.
#İstanbulİstanbul Şişli'de, erken Cumhuriyet dönemine ait olduğu tespit edilen ve tarihi bina olduğunun tescillenmesi için çalışmalar yapılan binanın izinsiz olarak kepçeyle yıkımı tepki çekti. Bir inşaat firmasınca kentsel dönüşüm kapsamında yıkılan binanın inşaat sahası mühürlendi. İstanbul Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Mahir Polat, izinsiz yıkma karşı sorumlular hakkında suç duyurusunda bulunacaklarını duyurdu.
#İstanbulDünya Hava Kirliliği Raporu'nda Türkiye, 106 ülke arasında 46'ncı sırada yer aldı. Fazla nüfus, trafiğe çıkan araç sayısındaki artış ve sanayi tesislerinin yanlış konumlanmasının hava kirliliğini artırarak tarihi yapıları tahrip ettiğini söyleyen uzmanlar, bu durumun eserlerde kabuklanma, çiçeklenme ve zayıflamalara neden olduğu uyarısında bulundu. Dr. Fatma Sedes, "Haliç kıyısı, Fener ve Balat civarındaki yapılar, Karaköy Bankalar Caddesi'ndeki bazı iş hanları tehdit altında" dedi.
#İstanbulMuğla'nın Datça ilçesinde, Antik Roma dönemine ait limanın giriş koridoru olduğu tahmin edilen 1500 yıllık tonoz yapıda kazı ve temizlik çalışmaları başladı. İncelemede tarihi yapının define avcıları tarafından delik deşik edildiği ortaya çıktı.
#Muğlaİstanbul'da Fatih'e bağlı Draman semtinde semtinde oto lastikçi dükkanının bahçesindeki 700 yıllık tarihi şapel içler acısı halde. Halen önemli bir kısmı sağlam olan ve 1300'lü yıllarda yapıldığı değerlendirilen tarihi şapel, dükkan işletmecisi tarafından lastikleri muhafaza etmek için kullanılıyor.
#İstanbulTüm zamanların en iyi mimarı “Koca Sinan” olarak adlandırılan Mimar Sinan’ın Yalova’daki tek eseri olan Rüstempaşa Camisi inşa edildiği 17. yüzyıldan günümüze kadar ayakta kalmayı başardı. Halen ibadete açık olan cami özellikle tarih düşkünlerinin de ilgisini çekmeyi sürdürüyor.
#SeyahatUNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi'nde 16'ncı sırada yerini alan Ani Ören Yeri'ndeki tarihi yapıtların duvarlarına bazı ziyaretçiler tebeşirlerle yazı yazıp, şekiller çizdi. Bazılarının da taşları kesici aletlerle kazıyarak, kendisinin veya sevdiklerinin isimlerini yazdıkları görüldü.
#KarsKanuni Sultan Süleyman’ın kızı Mihrimah Sultan adına Mimar Sinan tarafından 1548 yılında inşa edilen Üsküdar’daki Mihrimah Sultan Camii’nin külliyesinin bacalarına monte edilen klimalar büyük tepki topladı. İstanbul İl Kültür ve Turizm Müdürü Coşkun Yılmaz tarafından önce tarihi yapıya monte edilen klimaların kaldırılacağı açıklaması yapıldı. Ardından Üsküdar Kaymakamı Murat Sefa Demiryürek, Twitter hesabından yaptığı paylaşımla klimaların kaldırıldığını açıkladı.
#KlimaCorona Virüs salgınına karşı alınan tedbirleri ve yasakları fırsat bilen defineciler Şile'de bulunan tarihi bir yapıyı yok etti. Bizans döneminden kalan ve su sarnıcı olduğu tahmin edilen tarihi yapıyı tahrip eden definecilerin 5 metre uzunluğunda tünel kazdığı ortaya çıktı.
#Coronavirüsİstanbul’un tarihi simgelerinden Bozdoğan Kemeri’nin restoresi sırasında tarihi buluntulara ulaşıldı. 6 adet sütun, Fatih dönemine ait sikkeler, gözyaşı damlaları gibi tarihi buluntulara ulaşılan yüzlerce yıllık tarihi kemerde devam eden restorasyon ise havadan görüntülendi.
#Bozdoğan KemeriDevlet Su İşleri (DSİ) tarafından yapımı tamamlanan ve Güneydoğu Anadolu Projesi'nin (GAP) vizyonu olan Ilısu Barajı ve HES projesinden etkilenen Batman'ın Hasankeyf ilçesindeki tarihi eserlerden, 4 bin 600 ton ağırlığındaki Eyyubi Camisi'nin 2 bin 500 tonluk son bölümünün taşınmasına başlandı.
#HasankeyfLimak Filarmoni Orkestrası, sanat direktörü Murat Karahan solistliğinde Barselona’nın simge yapılarından Palau de la Música Catalana’da (Katalan Müzik Sarayı) bugün sahne alacak. İtalyan şef Francesco Ivan Ciampa’nın yönetimindeki orkestra, ‘Akdeniz’in Büyülü Melodileri’ni seslendirecek.
#Limak Filarmoni OrkestrasıEyüpsultan'da Sadrazam Öküzcü Mehmet Paşa tarafından 1600'lü yılların başında inşa ettirilen tarihi yapı kendi haline terk edilince alüminyum doğrama ve oto lastik dükkanı oldu. Yapıya monte edilmiş tabelaların belediye ekipleri tarafından söküldüğü tarihi binadaki esnaflar isyan ederken, turizme değil de lastik sektörüne kazandırılan yapı havadan görüntülendi.
#İstanbulHaliç’te Rixos Otel’in de yer aldığı Tersane İstanbul projesinin yüzde 65’ini tamamladıklarını söyleyen Rixos Hotel Yönetim Kurulu Başkanı Fettah Tamince, “Alanda 27 tarihi yapı var. Depreme göre bazılarını çelik halatlarla astık. 750 milyon dolara biter diyorduk, 1.3 milyar doları aşacak gibi görünüyor” dedi.
#Tersane İstanbulElazığ'da bulunan Harput Kalesi'nde yapılan kazılarda, Selçuklu dönemine ait sanatkar isminin yazılı olduğu kitabe ile sırlı seramik üretiminin varlığı kanıtlandı. UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi'nde yer alan 5 bin yıllık kalede, tarihi ve kültürel zenginliklere ışık tutan önemli buluntular gün yüzüne çıkarıldı.
#Harput KalesiElazığ'da bulunan Harput Kalesinde yapılan kazılarda, Selçuklu dönemine ait sanatkar isminin yazılı olduğu kitabe ile sırlı seramik üretiminin varlığı kanıtlandı. UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi'nde yer alan 5 bin yıllık kalede, tarihi ve kültürel zenginliklere ışık tutan önemli buluntular gün yüzüne çıkarıldı.
#Harput KalesiAvrupa ülkeleri Romanya, Avusturya, Polonya, Çekya, Macaristan ve Slovakya'da şiddetli yağışların neden olduğu sellerde hayatını kaybedenlerin sayısı 20'ye yükseldi.Polonya'da hükümet, sellerden en çok etkilenen güney bölgelerde "doğal afet" durumu ilan etti. Macaristan, Polonya ve Çekya'da vatandaşlar da selle mücadele çalışmalarına gönüllü katıldı, binlerce kişi tahliye edildi.
#AvrupaKayseri'nin Yeşilhisar ilçesinde, 2011 yılında afet bölgesi ilan edilip boşaltılan Başköy Mahallesi'ndeki, Osmanlı döneminde 1800’lü yıllarda Rumlar tarafından inşa edilen ve o dönem karakol olarak kullanılan tarihi ilkokulda, defineciler kaçak kazı yaptı. Definecilerin mahalleye büyük zarar verdiğini söyleyen muhtar Yusuf Tunçer (62), "Evler yıkılacak hale getirilmiş. Direklerin olduğu yerler oyulmuş, bu şekilde tahribat var. 2011'de kaya düşmesi sonucu boşaltılan bu tarihi köye kolluk güçlerimizin daha çok gelmesi veya kamera sistemi takılması veya bakanlıktan görevli tayin edilerek bu köyün tarihinin korunmasını istiyorum. Yoksa bu köyde büyük bir tarih yok oluyor" dedi.
#KayseriKayseri'nin Yeşilhisar ilçesinde, 2011 yılında afet bölgesi ilan edilip boşaltılan Başköy Mahallesi'ndeki, Osmanlı döneminde 1800’lü yıllarda Rumlar tarafından inşa edilen ve o dönem karakol olarak kullanılan tarihi ilkokulda, defineciler kaçak kazı yaptı. Definecilerin mahalleye büyük zarar verdiğini söyleyen muhtar Yusuf Tunçer (62), "Evler yıkılacak hale getirilmiş. Direklerin olduğu yerler oyulmuş, bu şekilde tahribat var. 2011'de kaya düşmesi sonucu boşaltılan bu tarihi köye kolluk güçlerimizin daha çok gelmesi veya kamera sistemi takılması veya bakanlıktan görevli tayin edilerek bu köyün tarihinin korunmasını istiyorum. Yoksa bu köyde büyük bir tarih yok oluyor" dedi.
#Yeşilhisarİstanbul’a turist olarak gidecekseniz, görülecekler listenizin ilk sıralarına Prens Adaları’nı yazın. Vapurla kolayca ulaşılabilen ve en çok ziyaret edilen Büyükada, Heybeliada, Kınalıada ve Burgazada kentte yaşayanlara da ‘bir tatlı huzur’ yakalama ve çok uzaklaşmadan tatil yapabilme fırsatı sunuyor. Yaz boyu ziyaretçilerini morsalkımlar, mimozalar ve begonvillerle karşılayan adalardan önerilerimiz var.
#Uygar TAYLAN200 bin kişiyi evsiz bırakan, binlerce insanın hayatını kaybettiği, yaralandığı 17 Ağustos 1999 Gölcük depreminin üzerinden 25 yıl geçti. O dönem depremin yaralarını sarmaya uğraşırken bir yandan da olası İstanbul depremi konuşulmaya başladı. Resmi kurumlar projeler hazırlıyor, çalıştaylar düzenleniyor. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, İstanbul Büyükşehir Belediyesi, ilçe belediyeleri kentsel dönüşüme odaklandı; kamu binaları, köprüler, viyadükler güçlendiriliyor. Vatandaş riskli binasını yenilesin diye mali destek kampanyaları yapılıyor. Ama dönüşüm, olması gereken hızda değil. “İstanbul depreme hazır mı, neler yapıldı, yapılmalı” diye işin uzmanlarına, yetkililere sorduk.
#Necla BayraktarMarmara depreminin ardından 25 yıl geçerken, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin 2019’da başlattığı ‘Bina Tespiti Projesi’ne bugüne kadar 162 bin başvuru oldu. 35 bin binada inceleme yapıldı. 79 bin binada ise bina maliklerinin izin vermemesi nedeniyle inceleme yapılamadı.
#İstanbul Büyükşehir BelediyesiHatay'da 6 Şubat depremlerinde hasar alan tarihi yapılıyor yeniden yükseliyor. Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, CNN TÜRK Özel Haberler Şefi Fulya Öztürk'e Hatay'da yenilenen tarihi yapılarla ilgili son durumu ve Hatay'da düzenlenecek festivalin ne zaman yapılacağıyla ilgili açıklamalarda bulundu. Bakan Ersoy, "Kültür Yolu Festivali'ni buraya getirmek istiyorsak bu rotaların hepsini ayağa kaldırmamız gerekiyor. Hızlı bir şekilde hedeflediğimiz planları yerine getireceğiz, ayağa kaldıracağız. Baktık plana uygun gidiyoruz. 2025 Kültür Yolu Festivali'ni buraya getirmiş oluruz" dedi.
#HatayHatay'da 6 Şubat depremlerinde hasar alan tarihi yapılıyor yeniden yükseliyor. Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, CNN TÜRK Özel Haberler Şefi Fulya Öztürk'e Hatay'da yenilenen tarihi yapılarla ilgili son durumu ve Hatay'da düzenlenecek festivalin ne zaman yapılacağıyla ilgili açıklamalarda bulundu. Bakan Ersoy, "Kültür Yolu Festivali'ni buraya getirmek istiyorsak bu rotaların hepsini ayağa kaldırmamız gerekiyor. Hızlı bir şekilde hedeflediğimiz planları yerine getireceğiz, ayağa kaldıracağız. Baktık plana uygun gidiyoruz. 2025 Kültür Yolu Festivali'ni buraya getirmiş oluruz" dedi.
#HatayKırşehir'in Mucur ilçesinde yaklaşık 1700 yıllık tarihi Mucur Yeraltı Şehri, çökme riskine karşı Kültür ve Turizm Bakanlığı, Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü tarafından geçici süreyle ziyaretçilerin kullanımına kapatıldı. Mucur Yeraltı Şehri, onarıldıktan sonra yeniden ziyarete açılacak.
#KırşehirGürültünün eksik olmadığı büyük şehirleri arkanızda bırakıp sakinliği, mimarileri ve hikâyeleriyle ilgi uyandıran köylere doğru yola çıkmaya ne dersiniz? İlkbaharla birlikte ayrı bir güzelliğe bürünen köylerde keşfe çıkmanın şimdi tam zamanı… İşte 6 şehirden birbirinden harika 8 köy…
#SeyahatYapı Kredi çalışma saatleri vatandaşların en çok kullandığı bankalardan biri olarak araştırmalar arasında yer alıyor. Yapı Kredi Bankası işlemleri planlamak isteyen vatandaşlar, 'Yapı Kredi Bankası saat kaçta açılıyor, kaçta kapanıyor?' gibi sorulara internet üzerinden yanıt arıyor. Ayrıca Yapı Kredi öğle arası da merak ediliyor. Peki, Yapı Kredi Bankası saat kaçta açılıyor, kaçta kapanıyor, kaça kadar açık? İşte, Yapı Kredi Bankası çalışma saatleri 2024...
#Çalışma SaatleriBazı şehirleri çoğunlukla sadece ucundan görürüz. Varacağımız başka şehirler için hep geçilen yerlerdir bu şehirler. Manisa, Balıkesir ve Gebze hatta İzmit ilk aklıma gelenler. Bir de Afyon var. 2005’te değişen adıyla Afyonkarahisar. Afyon’a son iki yıldır 3 kez gittim. Geçmek için değil bizzat gezmek, kalmak içindi bu seyahatler. İtiraf edeyim 3’ünde de çok şaşırdım. Afyon’un içinde, derinliklerinden o kadar çok görülecek, denenecek şey var ki. Mutfağı, lezzetleri, mermeri, çarşısı, müzesi... Gez gez, ye ye bitmiyor Afyon.
#Afyonkarahisar.Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat’taki iki büyük depremde yıkılarak binlerce insana mezar olan yapılara yönelik, aralarında Isias Otel, Ebrar Sitesi ve Rönesans Rezidans’ın da bulunduğu 500’e yakın binadan alınan örnekler incelenerek hazırlanan rapor, ilgili Cumhuriyet başsavcılıklarına iletildi. Adıyaman’da Isias Otel için hazırladıkları rapordan bilgi veren Prof. Dr. Ahmet Can Altunışık, 'Isias Otel’de karot değerleri ilgili tarihteki yönetmeliği sağlamıyor. Resmine baktığınız zaman görüyorsunuz, bir kovanın içerisine kum doldurup ters çevirmişsiniz gibi. Ebrar Sitesi imalat aşamasında etriye sıklaştırması, çiroz ve kancalar uygulanırken projeye uyulmamış.' dedi. Prof. Dr. Altunışık, Rönesans Rezidans'ta kullanılan malzemelerin de problemli olduğunu belirtti.
#HATAYBirleşmiş Milletler Dünya Turizm Örgütü Genel Kurulu kapsamında 2023 yılının ‘En İyi Turizm Köyü’ ödülleri verildi. Mimari harikası evleri ve tarihi atmosferiyle huzurlu bir ortam sunan İzmir’in şirin adresi Şirince, 60 ülkeden 260'ın üzerinde köy arasından ‘En İyi Turizm Köyü’ ağına seçildi. Peki Türkiye’nin diğer ‘turizm köyleri’ nereler? İşte 7 şehirden keşfedilmeyi bekleyen 8 ‘turizm köyü’…
#Rota32 yıldır Türkiye’de yaşayan Japon yüksek mimar ve yüksek mühendis Yoshinori Moriwaki ‘Kâşif’ isimli deprem eğitim TIR’ıyla deprem bölgesindeki 12 ili keşfe çıktı. Yapı sektöründeki firmalara seminer veren Moriwaki’nin ilk durağı Hatay’dı. Seminer sonrasında görüştüğümüz biliminsanı Hatay’ı denizden gelecek yeni bir depreme karşı uyardı ve Türkiye’de depreme hazırlanmak için neler yapılması gerektiğini anlattı.
#Deprem