tarihi kalıntılar haberleri sayfasında tarihi kalıntılar hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 1101 tarihi kalıntılar haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
Arkeolojik çalışmalarda insan atıkları, hayvanlara ait kalıntılar, hatta dışkıları, bulundukları döneme ve günlük yaşamlarına dair önemli ipuçları veriyor. Ayrıca bu biyolojik kalıntılar yüzyıllar boyunca doğada kalabiliyor. İşte son çalışmalarda kazılarda bulunan 6 arkeolojik hazine…
#Arkeolojik Kazılarda Bulunan EserlerÇanakkale'nin Ezine ilçesinde denize yakın bir bölgedeki Alexandria Troas Antik Kenti'nde devam eden kazılarda, toprak altında olabilecek kalıntıların yerleri, boyutları, uzunlukları ve yayılım alanlarının tespiti için "jeoradar" sistemi kullanılıyor.
#SeyahatKADIKÖY'de Haydarpaşa Garı’nın istasyon bölgesinde başlatılan ve 1 yılını geride bırakan arkeolojik kazılar, tarihe ışık tutuyor. Kazılar kapsamında 5. yüzyıla ait olduğu belirtilen kilise kalıntıları, toplu mezarlar, mimari kalıntılar ile yaklaşık 6 bine yakın sikke bulundu. Devam eden kazı çalışmaları hakkında DHA'ya bilgi veren İstanbul Arkeoloji Müzesi Müdürü Rahmi Asal, "Kadıköy hep yazılarda, tarihçilerin bahsettiği antik kaynakların aktarımları ile arkeolojisi ve tarihi ile biliniyordu. Bu yaptığımız işle Kadıköy gerçekten arkeolojisi ve tarihi ile yeniden gündeme oturdu ve gün ışığına çıktı diyebiliriz” dedi.
#HaydarpaşaKırıkkale'de Japon arkeolog Doç. Dr. Kimiyoshi Matsumura ve ekibi tarafından yürütülen kazı çalışmalarında gün yüzüne çıkarılan Hitit İmparatorluğu dönemindeki kraliyet ailesinin kullandığı çivi yazılı mührün üzerinde, "Bunu bozan ölecektir" ifadesi dikkat çekiyor. Matsumura, 'Hattuşa'dan kral ve kraliçe buraya bir şeyler göndermiş. Bu da bu şehrin Hattuşa ile kraliyet ailesi arasında yoğun ilişkiler içinde olduğunu gösteriyor.' ifadelerini kullandı.
#ArkeolojiDünya üzerinde eşsiz doğal güzellikler ve insanlık tarihine ışık tutan özel mekânlar, UNESCO tarafından 'Dünya Mirası Listesi’ne alınıyor. Ülkemiz de bu prestijli listeye pek çok eser ve yapıyla katkı sağlamış durumda. Biz de bu hafta uzmanlarımıza 'Ülkemizde mutlaka ziyaret edilmesi gereken UNESCO Dünya Mirası Listesi'ndeki yerler hangileri?' diye sorduk. 10 şehirden birbirinden büyüleyici 10 adresi önerdiler.
#RotaKara kışın yüzünü iyice gösterdiği şu günler, yazın aşırı sıcaktan gezmekte zorlanılan Ege ve Akdeniz’i keşfe çıkmak için en doğru zaman… Üstelik bu yıl kış güneşi arayan Avrupalı turistlerin yeni popüler adresi Türkiye oldu. Biz de bu hafta uzmanlarımıza ‘Türkiye’de kışın ılıman olan yerler nereler?’ diye sorduk. 4 şehirden birbirinden güzel 10 adresi önerdiler.
#RotaTokat'a yıkılıp yerine yapacak olan yeni okulun temel kazısında, tarihi hamama ait kalıntılar bulundu. Tokat Valisi Numan Hatipooğlu, "Burada eski bir hamam kalıntısı var. Bu hamam kalıntısını tamamen ortaya çıkaracağız. Açık hava müzesi haline getireceğiz’’ dedi.
#TokatTokat'a yıkılıp yerine yapacak olan yeni okulun temel kazısında, tarihi hamama ait kalıntılar bulundu. Tokat Valisi Numan Hatipooğlu, "Burada eski bir hamam kalıntısı var. Bu hamam kalıntısını tamamen ortaya çıkaracağız. Açık hava müzesi haline getireceğiz’’ dedi.
#Tokatİstanbul'da yağışsız geçen günlerin ardından barajlardaki doluluk oranı yüzde 25'in altına düştü. Bugün itibariyle barajların doluluk oranı yüzde 24.97 olarak ölçüldü. Kuraklıktan en fazla etkilenen barajlardan biride Büyükçekmece barajı oldu. Barajdaki doluluk oranı yüzde 4.83 olarak ölçülürken, göl adeta çöle döndü. Daha önce metrelerce suyun olduğu barajda şimdi kamyonetlerle bile rahatlıkla ilerlemek mümkün hale geldi. Baraj gölünü besleyen dereler de tamamen kururken, üzerine kurulu köprülerin altındaki sular çekildi, tarihi kalıntılar ortaya çıktı.
#İstanbulİstanbul'da yağışsız geçen günlerin ardından barajlardaki doluluk oranı yüzde 25'in altına düştü. Bugün itibariyle barajların doluluk oranı yüzde 24.97 olarak ölçüldü. Kuraklıktan en fazla etkilenen barajlardan biri de Büyükçekmece barajı oldu. Barajdaki doluluk oranı yüzde 4.83 olarak ölçülürken, göl adeta çöle döndü. Daha önce metrelerce suyun olduğu barajda şimdi kamyonetlerle bile rahatlıkla ilerlemek mümkün hale geldi. Baraj gölünü besleyen dereler de tamamen kururken, üzerine kurulu köprülerin altındaki sular çekildi, tarihi kalıntılar ortaya çıktı.
#İstanbulİstanbul'da yağışsız geçen günlerin ardından barajlardaki doluluk oranı yüzde 25'in altına düştü. Bugün itibariyle barajların doluluk oranı yüzde 24.97 olarak ölçüldü. Kuraklıktan en fazla etkilenen barajlardan biri de Büyükçekmece barajı oldu. Barajdaki doluluk oranı yüzde 4.83 olarak ölçülürken, göl adeta çöle döndü. Daha önce metrelerce suyun olduğu barajda şimdi kamyonetlerle bile rahatlıkla ilerlemek mümkün hale geldi. Baraj gölünü besleyen dereler de tamamen kururken, üzerine kurulu köprülerin altındaki sular çekildi, tarihi kalıntılar ortaya çıktı.
#İstanbulTarihçi, Hürriyet yazarı İlber Ortaylı’ya depremde binlerce insanı enkaz altında yaşamını yitiren şehirlerin kültürel olarak neler kaybedebileceğini ve bunun telafisinin mümkün olup olmadığını sorduk. Özellikle Antakya’yı anlattı: “Ahaliyi yeniden memleketine çekersek, ilgilenmelerini sağlarsak kültürü koruruz. Varşova nasıl yeniden kuruldu? Varşovalılar oradaydı ve şehirleriyle ilgilendiler. Onların bilgilerine müracaat edildi. Almanlar depremden beter yıkmıştı şehri. Bizde de böyle olmalı. Böylece insanlar yeniden bağlanır, bu iş böyledir.”
#İlber OrtaylıHem kentsel kıyı set alanı hem de arkeolojik açıdan büyük öneme sahip Athena Tapınağı, antik zamanları uzanan önemli tarihi yapılar arasında yer almaktadır. Peki, Athena Tapınağı nerede? Athena Tapınağı tarihi hakkında bilgi, özellikleri, hikayesi ve ziyaret saatleri (2023) hakkında merak edilenleri hazırladık.
#Athena TapınağıÜlkemizde hem tarihi hem de dokusu ile oldukça önem arz eden birçok tarihi antik kent bulunmaktadır. Phaselis antik Kenti bu önemli yerlerden birisidir. Özellikle birçok kişi tarafından merak edilmektedir. Peki Phaselis Antik Kenti nerede? Phaselis Antik Kenti tarihi, efsanesi, giriş ücreti ve ziyaret saatleri nelerdir? Sizlere Phaselis Antik Kenti hakkında merak edilen tüm bilgileri detaylıca derledik.
#SeyahatGünümüzde Hierapolis Antik Kenti her yıl pek çok sayıda yerli ya da yabancı turist tarafından her yaştan ziyaret edilen oldukça önemli olan tarihi kalıntılar arasında yer almaktadır. Bu görkemli Hierapolis Antik Kenti'ni sizler için detaylı bir şekilde araştırdık ve Hierapolis Antik Kenti hakkında bilgi, Hierapolis Antik Kenti nerededir ve nasıl gidilir? Hierapolis Antik Kenti tarihi? Hierapolis Antik Kenti ziyaret saatleri? Hierapolis Antik Kenti giriş ücreti gibi konuları sizler için detaylı olarak derledik.
#SeyahatAntik çağların en önemli yerleşim alanlarından biri olan Kibyra, ticaret yollarının merkezi noktasında konumlanarak Likya, Karya, Psidya ve Frigya bölgelerinin kesiştiği alanlarda dikkatleri üzerine çekmeyi başarmıştır. Kibyra Antik Kenti nerede? Kibyra Antik Kenti hakkında bilgi, tarihi, efsanesi, giriş ücreti ve ziyaret saatleri (2023) hakkında bilgileri sizler için derledik.
#KbyraVan Gölü'nde su seviyesinin düşmesi ile birlikte ilk kez ortaya çıkan 11 basamaklı Urartu limanı, definecilerin hedefi oldu. Yaklaşık 2 bin 700 yıl önce Urartuların, tekne ve gemilerle kaleye malzeme taşınması amacıyla taşları oyarak inşa ettiği 3 metre genişliğindeki liman ve çevresindeki 5 dönümlük alan, adeta köstebek yuvasına döndü. Limanı görüntülemek için bölgeye gelen doğa fotoğrafçısı Ferzende Coşar, kalıntıların ortaya çıkmasının kendilerini heyecanlandırdığını, ancak definecilerin çevreye verdiği zararı görünce de büyük üzüntü yaşadıklarını söyledi.
#Van GölüVan Gölü'nde su seviyesinin düşmesi ile birlikte ilk kez ortaya çıkan 11 basamaklı Urartu limanı, definecilerin hedefi oldu. Yaklaşık 2 bin 700 yıl önce Urartuların, tekne ve gemilerle kaleye malzeme taşınması amacıyla taşları oyarak inşa ettiği 3 metre genişliğindeki liman ve çevresindeki 5 dönümlük alan, adeta köstebek yuvasına döndü. Limanı görüntülemek için bölgeye gelen doğa fotoğrafçısı Ferzende Coşar, kalıntıların ortaya çıkmasının kendilerini heyecanlandırdığını, ancak definecilerin çevreye verdiği zararı görünce de büyük üzüntü yaşadıklarını söyledi.
#Van GölüYaz aylarının yoğun turist kalabalığının atlatıldığı ve güzel havaların son demlerinin yaşandığı günlerdeyiz. Uzmanlarımıza ‘Tam da şu sıralar deniz, kum ve güneşin tadının çıkarılacağı yerler nereler?’ diye sorduk. Çadır atılacak adreslerden tutun da saklı koylara kadar birbirinden güzel 15 adresi önerdiler.
#RotaTrabzon'un Akçaabat ilçesinde denize hakim noktada bulunan ve 13'üncü yüzyılda İmparator 2'nci Alexios tarafından yaptırıldığı bilinen Akçakale Kalesi'nde başlatılan kazılar kapsamında dalgıçlar, deniz altında kalıntılar da arıyor. Kazılarda karada tek nefli kilise gün yüzüne çıkarılırken, deniz altında ise kaleye ait çeşitli tarihi kalıntılara ulaşıldı. İlçe Belediye Başkanı Osman Nuri Ekim, "Roma, Bizans ve Osmanlı dönemine ait buluntular tespit ediyoruz" dedi.
#TrabzonTrabzon'un Akçaabat ilçesinde denize hakim noktada bulunan ve 13'üncü yüzyılda İmparator 2'nci Alexios tarafından yaptırıldığı bilinen Akçakale Kalesi'nde başlatılan kazılar kapsamında dalgıçlar, deniz altında kalıntılar da arıyor. Kazılarda karada tek nefli kilise gün yüzüne çıkarılırken, deniz altında ise kaleye ait çeşitli tarihi kalıntılara ulaşıldı. İlçe Belediye Başkanı Osman Nuri Ekim, "Roma, Bizans ve Osmanlı dönemine ait buluntular tespit ediyoruz" dedi.
#TrabzonCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatıyla, Mimar Sinan’ın ustalık eserim dediği Selimiye Camii’nin çevresinde bulunan meydanda gerçekleştirilen düzenleme projesinde sona yaklaşıldı. Selimiye’nin gölgesindeki meydan, Ramazan Bayramı’nda hizmete açılacak.
#Recep Tayyip ErdoğanCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatıyla, Mimar Sinan’ın ustalık eserim dediği Selimiye Camii’nin çevresinde bulunan meydanda gerçekleştirilen düzenleme projesinde sona yaklaşıldı. Selimiye’nin gölgesindeki meydan, Ramazan Bayramı’nda hizmete açılacak.
#Cumhurbaşkanı ErdoğanÜlkemizde birçok tarihi kütüphane bulunmaktadır. Celcus kütüphanesi de bundan bir tanesidir. Celcus kütüphanesi ile ilgili birçok araştırma yapmaktadır. Celcus kütüphanesi son yıllarda birçok kişi tarafından ziyaret edilen bir tarihi kütüphane olmuştur. Arama motorlarında Celcus kütüphanesi ile ilgili trend aramalar da artmıştır. Peki Celcus kütüphanesi nerede? Celcus kütüphanesi hangi uygarlığa aittir? Celcus kütüphanesi tarihi nedir? Celcus kütüphanesi hikayesi ve heykelleri ile ilgili bilgiler nelerdir? İşte Celcus kütüphanesi ile ilgili tüm detaylar.
Ankara şehrinde bulunan Etnografya Müzesi Türkiye'nin en önemli müzeleri içerisinde yer almaktadır. Bu müze hakkında bilgi almak isteyen pek çok kişi ise internet üzerinden araştırma gerçekleştiriyor. Peki, Etnografya müzesi nedir ve neden kurulmuştur? Etnografya müzesi önemi üzerine tüm detayları derledik.
#Etnografya MüzesiKoronavirüsle mücadele kapsamında kademeli normalleşme sürecine geçilmesinin ardından ilk cumartesi günü Pamukkale'de ziyaretçiler yoğunluk oluşturdu. Yabancı turistlerin yanı sıra yerli ziyaretçiler de doğa harikası 'Beyaz Cennet'e yoğun ilgi gösterdi.
#UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi