Salgın hastalıklar, virüsler, genetiği bozulmuş gıdalar ve ileri yaş gebelikler nedeniyle genetik hastalıklar da her geçen gün artıyor. Kadın Hastalıkları, Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Op. Dr. Ümit Zeteroğlu, tüp bebek tedavisinde genetik hastalıklarda arındırılmış sağlıklı hamileliklerin elde edilmesi için uygulanan genetik tarama yöntemi PGT’nin hangi durumlarda, nasıl ve kimlere uygulandığını yanıtladı.
#HamileTekrarlayan tüp bebek başarısızlığı, ileri kadın yaşı veya tekrarlayan düşüklerin olduğu vakalarda başarı şansını artırmak adına bazı yöntem ve teknikler kullanılır. Bunlardan biri de embriyoya uygulanan genetik tarama yöntemidir.
#EmbriyoBİLSEM sınavı ve başvuru tarihleri 2024 2025 MEB başvuru kılavuzu ile belli oldu. Özel yetenekli öğrencilerin katılım sağlayacağı Bilim ve Sanat Merkezleri (BİLSEM) sınavında süreç başladı. Takvime göre BİLSEM bireysel değerlendirme uygulamaları 14 Nisan- 27 Haziran 2025 tarihleri arasında gerçekleşecek. Bir öğrenci en fazla iki yetenek alanından aday gösterilebilecektir. 2025 yılında düzenlenecek olan BİLSEM sınavı için başvuruları sonrası öğrenciler, grup tarama ve bireysel değerlendirme aşamalarına katılacak. Peki, BİLSEM sınavı 2024 2025 ne zaman yapılacak? BİLSEM başvuruları ne zaman, nasıl yapılır? İşte, o konu hakkında ayrıntılar.
#BİLSEM Sınav Takvimi 2024 2025Bir kolorektal kanser cerrahı olan Dr. James Read, “Bağırsak kanserini önlemek için yapılabilecek şeyler var, hem de fazlasıyla” dedi ve riski azaltmak için yapılması gereken beş temel şeyi anlattı.
#Kolorektal KanserArtık cep telefonları hayatımızın ayrılmaz bir parçası…Gözümüz sürekli telefonlarımızın ekranında…Çoğumuz bütün gün oturarak çalışıyoruz. Gün içerisinde sürekli eğilip aşağı doğru telefona ya da bilgisayar ekranlarına bakıyoruz. Telefonla konuşurken konuşurken boynumuzu bir yana eğmekten dolayı omurgaya ve omuzlarımıza binen yük artıyor. İşte bu yüzden bir çoğumuzun boyun ağrıları var.
#Tekno BoyunEvde, sokakta, toplu taşımada her yerde yanımızda… Yemek yerken, çalışırken, araba kullanırken hatta yürürken bile gözümüz onda. Ama bir türlü elimizden düşüremediğimiz akıllı telefonlarımız 'Text neck', 'Tech neck' gibi çeşitli adlarla anılan tekno boyun hastalığına neden oluyor. Bu rahatsızlıktan yakınan pek çok kişi çare olarak botoksa yöneliyor. 'Traptox' adı verilen bu işlem ne kadar işe yarıyor? İsteyen herkes yaptırabiliyor mu? Ne kadar etkili? Acılı bir işlem mi? Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Profesör Doktor Halil Koyuncu ile konuştuk.
#Tekno BoyunBağırsak kanseri son yıllarda gündemin ilk sıralarına yerleşti. Çok sayıda araştırma, hastalığın giderek daha fazla genç insanı etkilediğini ortaya koyuyor. Erken başlangıçlı vakaların artması, insanların hastalığın ilk etapta ortaya çıkmasını engellemek için yapabilecekleri bir şey olup olmadığını sorgulamalarına yol açtı.
#Kolorektal KanserElektrik süpürgesi çalışırken, televizyonun sesi odayı kaplamışken bebeğiniz mışıl mışıl uyumaya devam ediyor, baş ucunda ilgisini çekmek için yaptığınız hareketlere tepki vermiyor, 18 aylık olduğunda hala tek bir kelime söylemiyor! Bu ve benzeri durumlar bebeğinizde/çocuğunuzda doğumsal işitme kaybı sorununun sinyalleri olabilir. Dr. Odyolog Emel Uğur, dünya genelinde her 1000 bebekten 3’ünün işitme kaybı sorunu ile dünyaya geldiğini belirterek doğumsal işitme kaybı hakkında bilinmesi gerekenleri anlattı, önemli uyarılar ve önerilerde bulundu.
#İşitme KaybıTürkiye ülkesinde televizyon kanallarının yayınları Türksat 4A uydusu üzerinden yapılmaktadır. Uydunun frekans ayarlarının otomatik olarak yapılması için Türksat 4A arama frekans bilgilerine ihtiyaç vardır. Bu frekans ayarları yapıldığında Türksat 4A frekans listesi içerisinde bulunan tüm kanallar televizyona yüklenecektir. İşte 2022 senesinin yeni uydusu olan Türksat 4A frekans ayarlarının nasıl yapıldığına dair merak edilen tüm detaylar.
İstanbul’da son bir ayda iki bina kendi kendine çöktü. 1.5 milyon riskli, 600 bin çok riskli konut bulunan İstanbul’da yüzlerce binanın depreme dahi gerek kalmadan yıkılabileceği uyarısı yapılıyor. Eski binalarda yaşayan yüzbinlerce hane tedirgin... Peki hangi yapılar için risk tespiti gerekli, bu işlem nasıl yapılır ve dönüşüm süreci nasıl başlar? İşte tüm bilinmesi gerekenler...
#İstanbulTürkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) İliç Maden Kazası Araştırma Komisyonu, Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (TÜRK- İŞ), Hak İşçi Sendikaları Konfederasyonu (HAK- İŞ) ve Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) yetkililerini dinledi.
#TBMMTürkiye’de yaklaşık 5 milyondan fazla insan nadir görülen bir hastalık ile mücadele ediyor. Nadir hastalıkların bilinen en temel sebeplerinden biri akraba evliliği. Bu nedenle Türkiye, ne yazık ki nadir hastalık cenneti olarak değerlendiriliyor. Nadir hastalığa sahip birinin doğru teşhisi alması ise yaklaşık 7 yıl sürüyor. Her yıl Şubat ayı “Nadir Hastalıklar Farkındalık Ayı” olarak kabul edilirken Şubat ayının son gününde de Nadir Hastalıklar Günü olarak birçok etkinlik düzenleniyor.
#Araştırmacı İlaç Firmaları DerneğiBİLSEM sınavı ve başvuru tarihleri 2024 MEB başvuru kılavuzu ile belli oldu. Özel yetenekli öğrencilerin katılım sağlayacağı Bilim ve Sanat Merkezleri (BİLSEM) sınavında öğrencilerin yetenek alanlarına göre aday gösterilme işlemleri 8-19 Ocak 2024 arasında gerçekleştirilecek. Bir öğrenci en fazla iki yetenek alanından aday gösterilebilecek. 2024 yılında düzenlenecek olan BİLSEM sınavı için başvuruları sonrası öğrenciler, grup tarama ve bireysel değerlendirme aşamalarına katılacak. Peki, BİLSEM sınavı 2024 ne zaman yapılacak? BİLSEM başvuruları ne zaman nasıl yapılır? İşte, o konular hakkında ayrıntılı bilgiler.
#BİLSEM SınavıDünyada 10 binde 1, Türkiye’de ise 6 binde 1 görülüyor! SMA, son yıllarda en çok karşılaştığımız hastalık. Tedavisi çok zor olan SMA, gebelik öncesi yaptırılacak test ile önlenebilir bir hastalık oluyor. Üstelik bu testi Sağlık Bakanlığı yeni evlenen, bebek isteyen ve hatta bebek bekleyen çiftlere ücretsiz olarak yapıyor. Bu test için nereye başvurmak gerekiyor? Sonuçlar ne zaman çıkıyor? SMA taşıyıcısı çiftler için çözüm yolları neler? İşte SMA hastalığı ve testi hakkında merak edilen tüm sorular ve cevapları...
#SMADünyada 10 binde 1, Türkiye’de ise 6 binde 1 görülüyor! SMA, son yıllarda en çok karşılaştığımız hastalık. Tedavisi çok zor olan SMA, gebelik öncesi yaptırılacak test ile önlenebilir bir hastalık oluyor. Üstelik bu testi Sağlık Bakanlığı yeni evlenen, bebek isteyen ve hatta bebek bekleyen çiftlere ücretsiz olarak yapıyor. Bu test için nereye başvurmak gerekiyor? Sonuçlar ne zaman çıkıyor? SMA taşıyıcısı çiftler için çözüm yolları neler? İşte SMA hastalığı ve testi hakkında merak edilen tüm sorular ve cevapları...
#SMATRT 1 frekans ayarı, Türkiye ile Japonya arasında oynanacak hazırlık maçını canlı izlemek isteyenler tarafından araştırılıyor. TRT 1 frekans ve uydu ayarı güncel olmayan izleyiciler karşılaşmayı takip edemeyecek. Türkiye ile Japonya arasında Belçika’nın Genk şehrinde oynanacak müsabaka bugün (12 Eylül) saat 15.20’de başlayacak. TRT 1 frekans ayarı uydu alıcısının “Kurulum” veya “Ayarlar” menüsünden otomatik gerçekleştirebiliyor. Otomatik tarama ile beraber güncel kanal bilgileri uydu alıcısına eklenebiliyor. Peki TRT 1 frekans ayarı nasıl yapılır? İşte, TRT 1 frekans ve uydu ayarı yapma yöntemi…
#TRT1 Frekans Ayarıİçişleri Bakanı Süleyman Soylu, canlı yayında gündeme dair soruları yanıtladı. Bakan Soylu, "554 bin Suriyeli ülkesine gönüllü döndü. Onurlu dönüş için çalışıyoruz. Türkiye’de şu anda 3 milyon 381 bin Suriyeli var. Azalıyor, daha da azalacak" ifadelerini kullandı.
#Secim2023Yaşanan deprem felaketi sonrasında birçok kişi evinin ne kadar güvenli olduğunu öğrenmek için risk tespiti yaptırmaya başladı. Yapılan incelemeler sonrası ‘riskli yapı’ çıkan evlerde tahliye ve yıkım kaçınılmaz. İşte bu karar sadece ev sahiplerini değil kiracıları da etkiliyor. Kiralık ev bulmanın zor olduğu, fiyat artışının durmadığı piyasada kiracıları da zorlu bir süreç bekliyor. Peki evi riskli çıkan kiracılar ne zaman taşınacak, devletten taşınma ve kredi desteği alacak mı, yenilenen evlerde yeniden kiracı olabilecek mi? Kentsel dönüşümde kiracı hak ve sorumluluklarını tüm yönleriyle ele aldık. Avukat Çiğdem Kezer sorularımıza şu yanıtları verdi:
#Kentsel DönüşümİSTANBUL Yenileniyor Güçlendirme Projesi Tanıtım Toplantısı'nda konuşan İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, "İstanbul'da yaşayacağımız böylesi depreme hazırlıksız yakalandığımız anda ne yazık ki ekonomik anlamda bir diz çökme süreci yaşayabiliriz. Milletimize bunu yaşatmayacağız. Bu bir milli güvenlik sorunu haline gelebilir. Bir an önce yola çıkmak zorundayız" dedi.
#İSTANBULDepremde ilk kural riski azaltmak. İstanbul’da 1 milyon 200 bin konut var ve bunların yüzde 70’i depreme dayanıksız. Depremde çökeceği öngörülen yaklaşık 90 bin bina ya yıkılıp yeniden yapılacak ya da güçlendirilecek. Peki vatandaşın işi nasıl kolaylaştırılacak?
#Olası İstanbul DepremiDeprem uzmanları İstanbul depreminin yaklaştığı ve acil önlem alınması uyarısı yaparken, binalarına dayanıklılık testi yaptırmak isteyenlerin sayısı patladı. 6306 Sayılı Kanun kapsamı dışında Kat Mülkiyeti Hukuku kuralları içinde depreme dayanıklılık testi ve güçlendirmenin nasıl yapılacağına ilişkin gelen çok sayıdaki soruyu İstanbul Barosu avukatı Mustafa Şeref Kısacık yanıtladı.
#Binada GüçlendirmeKahramanmaraş depremlerinde binlerce bina yıkıldı, on binlercesi hasar aldı. Uzmanlara göre böylesi büyük bir acıyı tekrar yaşamamak için bir deprem ülkesinde olduğumuzu kabul edip gerekli önlemleri almalıyız. İlk adım, yaşadığımız binanın depreme dayanıklı olup olmadığını öğrenmek...
#DepremSesimi duyan var mı... Acıyı, umudu, çaresizliği bir arada hissettiren bu cümle günlerdir kulağımızda çınlıyor. 85 milyon deprem bölgesine yardım için seferber olurken, bir yandan da ülkenin yapı stokunun ne durumda olduğu tartışılıyor. Uzmanlar, geçmiş afetlerde olduğu gibi “Deprem değil bina öldürür” diyor. Bugünlerde deprem bölgesindeki o binalarda yoğun bir çalışma var. Havadan ve karadan kalan yapılar için risk tespiti yapılıyor. Diğer illerde ise vatandaş tedirgin. Çünkü uzmanlar başta İstanbul olmak üzere birçok il için uyarıyor. Deprem senaryoları konuşuldukça akıllara şu soru geliyor: ‘Benim binam ayakta kalır mı?’ Bu sorunun yanıtı ve sonrasındaki süreçler için rehber hazırladık.
#DepremKahramanmaraş’ta yaşanan depremin ardından İstanbul’da yaşayan vatandaşlar, binaların sağlamlık durumunu araştırıyor. İstanbul Büyükşehir Belediyesi, “Hızlı Bina Tarama Yöntemi” ile binaların risk durumunu sorgulamalayabilmeleri için internet üzerinden başvuruları almaya başladı. Vatandaşlar, yaşadıkları ilçe, mahalle, sokak, cadde gibi bilgileri doldurarak inceleme başvurusunda bulunabiliyor. Bina incelemesinde herhangi bir ücret talep edilmiyor. Sonuçlar ise internet üzerinden erişime açılıyor. Peki İBB bina tespiti projesi başvurusu nereden, nasıl yapılır? İşte, adım adım bina hasarı tespit etme yöntemi
#İBB Bina Tespiti Projesi NedirTRT frekans ayarı ve uydu bilgileri gündemde yer almayı sürdürüyor. Dünya Kupası maçları canlı izleme ekranı ile TRT frekans ve uydu ayarı nasıl yapılır, sorusu Dünya Kupası karşılaşmaları devam ederken merak konusu oldu. Dünya Kupası maçlarını izlemek için frekans ayarlaması yapması gereken izleyenler bu bilgileri nasıl güncelleyeceklerini merak ediyorlar. TRT1 frekans ayarları ve uydu kanal bilgileri gündemde yer almayı sürdürüyor. Dünya Kupası maçlarının naklen yayınlandığı TRT 1, TRT Spor ve TRT 4 K frekans ayarı nasıl yapılır sorusu, karşılaşmaları canlı takip etmek isteyen spor severlerin takip ettiği konular arasında yer alıyor. Bilindiği üzere yerel frekans bilgileri ile seyredilebilen maçlar için uydu ile karşılaşmaları izleyen spor severlerin bir dizi ayar gerçekleştirmesi gerekiyor. TRT1 uydu bilgileri ve hangi kanalda yer aldığı televizyonların markalarına göre değişebiliyor. Peki TRT frekans ayarı nasıl yapılıyor? İşte adım adım görseller ile frekans ayar ekranı
#Trt 1TRT frekans ve uydu ayarı nasıl yapılır, sorusu Dünya Kupası karşılaşmaları devam ederken gündemde yer almayı sürdürüyor. Dünya Kupası maçlarını izlemek için frekans ayarlaması yapması gereken izleyenler bu bilgileri nasıl güncelleyeceklerini merak ediyorlar. TRT1 frekans ayarları ve uydu kanal bilgileri gündemde yer almayı sürdürüyor. Dünya Kupası maçlarının naklen yayınlandığı TRT 1, TRT Spor ve TRT 4 K frekans ayarı nasıl yapılır sorusu, karşılaşmaları canlı takip etmek isteyen spor severlerin takip ettiği konular arasında yer alıyor. Bilindiği üzere yerel frekans bilgileri ile seyredilebilen maçlar için uydu ile karşılaşmaları izleyen spor severlerin bir dizi ayar gerçekleştirmesi gerekiyor. TRT1 uydu bilgileri ve hangi kanalda yer aldığı televizyonların markalarına göre değişebiliyor. Peki TRT frekans ayarı nasıl yapılıyor? İşte adım adım görseller ile frekans ayar ekranı
#Trt 1