Türkiye, Fırat Kalkanı Harekâtı sonrasında bölgede büyük bir eğitim seferberliği başlattı. Beş bölgede okula devam eden öğrenci sayısı 2016’da 8 bin civarındayken, bu rakam bugün 97 bin 680’e yükseldi. Öğretmenler 270 okulda yeniden ders işliyor. Peki bu nasıl oldu? Bölge halkı Türk eğitimcileri nasıl karşıladı? Daha önce çatışma bölgesine girmemiş öğretmenler neler hissetti? Suriye’de Azez’e gittik. Hem Türk hem Suriyeli öğretmenlerin tecrübelerini dinledik.
#GazetehaberleriDışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, "Şimdi siyasi bir çözüm için, Suriye'de kalıcı bir çözüm için çaba sarf ediyoruz. İnşallah Fırat'ın doğusundaki teröristleri de o bölgeden temizleyeceğiz, ya temizleyeceğiz ya temizleyeceğiz, bunun başka alternatifi veya seçeneği yoktur" dedi.
#Çavuşoğluİstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nün aldığı karar doğrultusunda, Suriyeli çocuklar için Avcılar’da açılan iki Geçici Eğitim Merkezi (GEM) kapatılırken, buralardaki çocuklar çeşitli okullara dağıtıldı. Suriyeli çocukların yoğun olduğu okullarda ücretleri Birleşmiş Milletler’e bağlı UNICEF’ten karşılanmak üzere Suriyeli rehber öğretmenler görev yapacak.
#Milli Eğitim BakanlığıEğitim Bir-Sen ve Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, "Her Suriyeli çocuğa kaliteli eğitim sunmak için, başta Milli Eğitim Bakanlığı’nın üst düzey yöneticileri olmak üzere, il/ilçe ve okul yöneticileri ile öğretmenlere, Suriyeli çocuklarla ilgili işlemlerle ilgilenen diğer kamu görevlileri ve sivil toplum örgütleri üzerine düşen görevi yerine getirmeli. Uluslararası toplumun da Suriyeli çocukların eğitimi için daha fazla destek sağlaması gerektiği görülen bir gerçek, uluslar arası toplum elini taşın altına koymak durumunda" dedi. Yalçın ayrıca, Türkiye’deki Suriyeli çocukların yarıya yakınının okul dışında olduğunu belirti.
#Suriyeli Çocukİçişleri Bakanlığı, 433 Geçici Eğitim Merkezi’nde çalışan Suriyeli öğretmenlere çağrı yaparak Türk vatandaşlığı için evraklarını teslim etmelerini istedi. İncelemelerin ardından kimlik verilecek ilk grup öğretmenler olacak. Süreç, doktor, mühendis gibi ‘beyaz yakalılar’la devam edecek.
#SuriyeliMilli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, Türkiye'de eğitim çağında bulunan 850 bin Suriyeli’den 483 binine bu imkanın sağlandığını belirterek, "Önümüzdeki dönemde de Suriyelilerin tamamını kendi eğitim sistemimize alacağız. Kendi evlatlarımıza hangi eğitimi veriyorsak onlara da o eğitimi vereceğiz" ifadesini kullandı.
#İsmet YılmazMilli Eğitim Bakanlığı (MEB), Suriyeli çocuklar için oluşturulan Geçici Eğitim Merkezleri’ndeki (GEM) Suriyeli öğretmenleri eğitime aldı. Farklı üniversitelerden, yurtdışı eğitim tecrübesi olan 46 akademisyenin verdiği eğitimlerde mülteci öğretmenlere mesleğin incelikleri anlatıldı.
#MEBMilli Eğitim Bakanlığınca geçici eğitim merkezlerindeki eğitim kalitesinin artırılması, burada görev yapan Suriyeli öğretmenlerin pedagojik bilgi ve becerilerinin geliştirilmesi amacıyla Antalya'da 500 Suriyeli öğretmene yönelik eğitici eğitimi veriliyor. 2 Ocak'ta başlayan eğitici eğitimleri, 13 Ocak'a kadar sürecek.
#Suriyeli ÖğretmenÜlkelerindeki içsavaştan kaçıp Türkiye’ye sığınan Suriyeli çocukların halen yüzde 70’e yakını, eğitim alamıyor. Bu neredeyse 1 milyon çocuk demek ve uzmanlar da ‘kayıp kuşaklar’ uyarısında bulunuyor. Peki ‘şanslı’ Suriyeli çocuklar eğitime nasıl erişiyor? Nasıl okullarda, hangi müfredatla eğitim görüyorlar?
#SuriyeÖğretmenler Günü, Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından özel bir etkinlik ile kutlanacak. Milli Eğitim Bakanlığınca (MEB), 24 Kasım Öğretmenler Günü dolayısıyla tüm illerden davet edilen ve aralarında 15 Temmuz'da şehit olanların yakınlarıyla gazilerin de bulunduğu 329 öğretmen, sosyal ve kültürel etkinliklerden hazırlanan bir programla Ankara'da ağırlanacak.
#24 Kasım Öğretmenler Günü