Türkiye'nin önemli turizm merkezlerinden Kapadokya’nın gözdesi olarak adlandırılan tarihi ve doğal güzelliklerin buluştuğu Aksaray’daki başta Ihlara Vadisi olmak üzere Selime Katedrali, Sultanhanı Kervansarayı, Somuncu Baba Türbesi ve Müzesi, Öresin Han, Saratlı yeraltı şehirlerini 2021 yılında 1 milyon yerli ve yabancı turist ziyaret etti.
#KapadokyaAnadolu Ajansının Afrika ve kıtadaki ülkeler hakkında yapmış olduğu özel dosya çalışmaları 'Yükselen Afrika' adıyla , Türkiye'de yeni teknolojinin sağladığı imkanlar ve tekniklerle ülkenin dört bir yanından çekilen fotoğraflar ise 'Gökyüzünden Türkiye' adıyla kitapta toplandı.
#Anadolu AjansıYaklaşık 400 bin kişinin ikamet ettiği Aksaray'da MHP milletvekili adayları araştırılmaya devam ediliyor. Türkiye'nin nüfus yoğunluğu sıralamasında 49. sırada yer alan Aksaray, 2018 seçimlerinde TBMM'ye 4 milletvekili adayı çıkaracak. Peki, MHP Aksaray Milletvekili adayları kimlerden oluşuyor? İşte, 2018 MHP Aksaray adayları ve detaylı bilgiler
#AksarayOHAL kapsamında yayımlanan yeni KHK ile Aksaray'ın Sultanhanı ile Artvin'in Hopa ilçesine bağlı Kemalpaşa beldeleri ilçe yapıldı. İki yeni ilçede büyük sevinç var. Sultanhanı'nda konvoy oluşturuldu, kervansaray önünde toplanan kalabalık kurban kesip şükür namazı kıldı. Belediye Başkanı da davul zurnalarla karşılanıp omuzlara alındı.
#Son Dakika‘En İyi 100 Türk Filmi’, ‘En İyi 100 Albüm’, ‘En İyi 100 Türk Romanı’ derken sıra geldi ‘En İyi 100 Mimari Eser’e... Hürriyet Pazar, ‘soruşturma klasikleri’nde yeni bir kapıyı daha aralıyor. 100 kişilik jürimize geniş bir hareket alanı tanıdık ve tanım aralığını, ilk yerleşmelerden biri olarak kabul edilen “Göbeklitepe’den Günümüze” parantezinde tuttuk. Daha önceki soruşturmalarımızda jüri üyelerinden ‘En iyi 10’larını istemiştik, bu kez tanım aralığının genişliğinden dolayı seçkimiz ‘En iyi 20’lik listelerden oluştu. Ve nihayetinde akademisyenlerden, mimarlardan, kültür sanat insanlarından oluşan bir seçici kurul, ‘Türkiye toprakları üzerindeki en iyi 100 mimari eser’i belirledi. İşte jüri üyelerinin madde madde en iyi 20 seçimleri...
#Mimari‘En İyi 100 Türk Filmi’, ‘En İyi 100 Albüm’, ‘En İyi 100 Türk Romanı’ derken sıra geldi ‘En İyi 100 Mimari Eser’e... Hürriyet Pazar, ‘soruşturma klasikleri’nde yeni bir kapıyı daha aralıyor. Mimarlık, tarihsel açıdan uğradığımız bütün duraklardan çok çok daha eski. İnsanın varlığıyla birlikte etrafını inşa etme çabası, dokunuşu upuzun bir sürecin ifadesi. Doğanın fiziksel koşullarından korunma çabası, başını sokacak bir mekân arayışı, sonrasında malzemelerin ve bilimin gelişimi derken basit ihtiyaçlardan ihtişama, işlevsellikten estetiğe, günü kurtarmaktan tarihe tanıklık etmeye onca yapı insanların, toplulukların, ait oldukları coğrafyaların da bir ifade biçimine dönüştü. Üzerinde yaşadığımız Anadolu da sayısız medeniyetin tanığı. Dolayısıyla mimarlık serüveninin de... Bu açıdan ‘En İyi 100 Mimari Eser’ soruşturmamızda 100 kişilik jürimize geniş bir hareket alanı tanıdık ve tanım aralığını, ilk yerleşmelerden biri olarak kabul edilen “Göbeklitepe’den Günümüze” parantezinde tuttuk. Bu parantezin içinde antik çağ, Roma, Selçuklu, Osmanlı ve tabii ki Cumhuriyet dönemi mimarisi vardı. Jüri bu çağların ifadesi olan yapıları (tek ya da çoğul) kendi mimarlık anlayışları ve beğenileri doğrultusunda seçti. Daha önceki soruşturmalarımızda jüri üyelerinden ‘En iyi 10’larını istemiştik, bu kez tanım aralığının genişliğinden dolayı seçkimiz ‘En iyi 20’lik listelerden oluştu. Ve nihayetinde akademisyenlerden, mimarlardan, kültür sanat insanlarından oluşan bir seçici kurul, ‘Türkiye toprakları üzerindeki en iyi 100 mimari eser’i belirledi. Biz de onların seçimlerini sayfalarımıza taşıyarak tarihe özel bir not daha düştük... Kültür hayatımıza ışık tutmasını dilediğimiz bu soruşturmayı da umarız öncekiler gibi beğenirsiniz diyelim... Not: Soruşturmamızda çeşitli nedenlerden dolayı hatıralarımızdan olmasa da fiziksel çevreden silinmiş, yıkılmış, hayatı sona ermiş yapılar yer almadı. 100’lük tablo, varlığını hali hazırda sürdüren yapılardan oluştu.
#Türkiye'deki En İyi 100 Mimari EserSivas'tan Kapadokya ya gezi için öğrenci ve öğretmenleri götüren midibüs Kayseri'nin Bünyan ile Sarıoğlan ilçeleri arasında kaza yaptı. Midibüsün Sultanhanı kervansarayı yakınlarında virajı alamayarak kerpiç bir eve çarpması sonucu meydana gelen kazada öğretmen Abdulmenaf Akmancı yaşamını yitirirken, 15 öğrencinin de yaralandığı bildirildi..
#Öğrenci- Geçmişi 10 bin yıl öncesine uzanan Aksaray'daki tarih ve turistik değerleri, yüzde 17 artışla 1 milyon bin 76 turist ziyaret etti - Kültür ve Turizm Müdürü Doğan: - "Yer altı şehirlerimiz, kervansaraylarımız, peribacalarımız, büyük kaya oyma mekanlarımız ve Hristiyan dünyası için önemli olan kiliselerle 'Kapadokya'da ben de varım' noktasındayız"
- Aksaray'da yaşayan Fatih Coşkun, televizyonda gördüğü ve etkisinde kaldığı Sultanahmet Camisi'nin, gidip gördükten sonra ahşap malzemelerden maketini yaptı - Günde 16 saat çalışarak maketi tamamlayan Coşkun, Türkiye'nin diğer tarihi eserlerinin de maketini yaparak 5 yıl içerisinde sergi açmayı planlıyor
- Türkiye’de üniversite bünyesinde ilk halı restorasyon okulu, "dünyanın halı tamir merkezi" olarak bilinen Aksaray'ın Sultanhanı beldesinde açılacak - Sultanhanı Belediye Başkanı Solak: “Türkiye’de alanında ilk olacak olan Geleneksel Tekstillerin Konservasyonu ve Restorasyonu Bölümü’nden mezun olanlar müze ve saraylarda rahatlıkla iş bulabilecek”
KAYSERİ Valisi Orhan Düzgün, daire müdürleri ile birlikte Bünyan İlçesi’nde incelemelerde bulundu. Sultanhanı Kervansarayı’nda da incelemelerde bulunan Düzgün, etrafta Türk Bayrağı göremeyince korumalarından bayrak istedi ve kervansaray görevlisine vererek, "Bu Türk Bayrağını herkesin göreceği bir yere asarsınız"’ dedi.
#KayseriKarikatür sanatçısı Orhan Coplu'nun,"Carica'toruko" adını verdiği karikatür sergisi, Aksaray'ın Sultanhanı İlçesi'ndeki Sultanhanı Kervansarayı'nda açıldı. Coplu'nun, yeni eserlerinden oluşan sergi,30 Eylül tarihine kadar açık kalacak. Sergide sanatçının, özellikle yurtdışında büyük beğeni toplayan ve Türkiye'yi anlatan 40 çalışması yer alıyor.
- Aksaray'ın dünya çapında halı tamiriyle ünlü Sultanhanı beldesinde, 120 metrekarelik tarihi halının restorasyonu gerçekleştirildi - Abdülhamid Han'ın yaptırdığı, Dolmabahçe Sarayı'nın deposundan çıkan tarihi halının restorasyonu, 10 kişilik bir ekip tarafından 1,5 yılda tamamlandı
Yaz tatilinde uzak yerlere gitme imkanı olmayan Ankaralıların imdadına çevre il ve ilçeler, unutulmaya yüz tutmuş güzellikleriyle koşuyor. Alternatif tatil olanakları arasında Çatalhöyük’te tarihi tanıma, Kapadokya’da balon gezisi ve Porsuk Çayı’nda gondol turu bulunuyor.