Güncelleme Tarihi:
AKSARAY (AA) - ÖZKAN BEYER - 10 bin yıllık geçmişe sahip tarih ve kültür kenti Aksaray'daki 8 ören yeri, bir önceki yıla oranla yüzde 17 artışla 1 milyon bin 76 yerli ve yabancı turist tarafından ziyaret edildi.
Aksaray, 56 yıl sonra 1989'da tekrar il statüsüne kavuşmasıyla vilayetlik özlemini giderse de birçok alanda geri kaldı. Yaklaşık 26 yıl boyunca yapılan tanıtımlarla ön plana çıkarılan Aksaray, valilik, belediye ve kültür müdürlüğünün başarılı çalışmalarıyla adeta yeniden dirildi.
Kentin en önemli ören yeri Ihlara Vadisi, bu süre zarfında yürüyüş yolları, trekking alanları, çevre düzenlenmesi ve kiliselerin restorasyonuyla ziyaretçi sayısını katlarken, Aksaray'daki kervansaraylar, yer altı şehirleri ve müzesinin de turizme kazandırılmasıyla ziyaretçi sayısını her geçen yıl arttırdı.
Yapılan düzenlemelerle geçen yıl, Ihlara Vadisi'ne 438 bin 903, dünyanın en büyük kervansarayı Sultanhanı Kervansarayı'na 276 bin 178, Saratlı Yeraltı Şehri'ne 176 bin 820 bin ziyaretçi geldi. Tepesi Delikhan olarak bilinen Öresin Han'a 75 bin 128, Manastır Vadisi'ne 14 bin 819, yeni açılan Gaziemir yerlatı Şehri'ne 10 bin 78, Aksaray Müzesi'ne 9 bin 150 olmak üzere kent 1 milyon bin 76 turist tarafından ziyaret edildi. Kapadokya bölgesinde en çok ziyaret edilen illerden biri olan Aksaray, ziyaretçi sayısını her geçen yıl arttırmayı hedefliyor.
Kültür ve Turizm Müdürü Mustafa Doğan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye turizmi açısından Kapadokya'nın çok önemli bir bölge olduğunu söyledi.
Türkiye'de özellikle Antalya ve İstanbul'dan sonra Kapadokya bölgesinin ziyaretçi sayısıyla ciddi bir yol kat ettiğini belirten Doğan, "Kapadokya turizmi açısından da Aksaray'daki Ihlara Vadisi, çok özel bir yere sahiptir. Bugün bölgeye gelen pek çok turist, Ihlara Vadisi'ni tercih ediyor. Aynı zamanda Antalya-Kayseri hattındaki en gözde kervansaraylar, Aksaray sınırlarında yer alıyor. Bu muhteşem kervansaraylarıyla Aksaray, bölgede en çok ziyaret edilen illerin başında geliyor" şeklinde konuştu.
Doğan, "1989 yılında vilayet olan Aksaray, son yıllardaki atılımlarıyla beraber, bütün sektör ve alanlarda ciddi mesafeler kat etti. Aynı zamanda Kapadokya içerisinde 'Kapadokya'nın kapısı' konumunda bir vilayettir. Nevşehir ile beraber Kapadokya'da en çok ziyaret edilen il konumunda. Kapadokya'ya gelen birçok turist, Aksaray'daki ören yerlerini ziyaret ediyor" dedi.
- Çatalhöyük'ten daha eski
Aksaray'ın geçen yıl yaklaşık 853 bin yerli ve yabancı turist tarafından ziyaret edildiğini hatırlatan Doğan, şunları anlattı:
"Aksaray'a gelen ziyaretçi sayısı 1 milyona ulaştı. Özellikle Aksaray'da en fazla ziyaret edilen yerler arasında Ihlara Vadisi, Saratlı Yeraltı Şehri, Sultanhanı Kervansarayı, Örensin Han, Selime Katedrali ve Manastır Vadisi geliyor. Aşıklıhöyük, Kapadokya bölgesinin Orta Anadolu'nun en eski köy yerleşimidir. Buranın 2015 yılında turizme açılmasına yönelik çalışmalarımız bitmek üzere. Aşıklıhöyük'ün de turizme açılmasıyla, Aksaray'da turistler yeni bir ören yerini daha ziyaret edecekler. Aşıklıhöyük, Anadolu için çok özel bir yer sahiptir. Çünkü Konya Çatalhöyük'ten dahi daha eski bir yerleşkedir"
Doğan, sözlerini söyle tamamladı:
"Son yıllarda Aksaray'da konaklama noktasında güzel yatırımlar yapıldı. Bu yatırımlarla beraber daha çok turistin Aksaray'da vakit geçirmesini sağlayacağız. Aksaray yakın bir zamanda, Kapadokya ve ülke turizmi içerisinde en öncelikli illerden biri olacaktır. Biz, bu sebeple yer altı şehirlerimiz, kervansaraylarımız, peribacalarımız, büyük kaya oyma mekanlarımız ve Hristiyan dünyası için önemli olan kiliselerle 'Kapadokya'da ben de varım' noktasındayız."