A.A.
Oluşturulma Tarihi: Haziran 28, 2008 11:48
Türkiye'nin en büyük kervansarayına sahip Aksaray'ın Sultanhanı beldesinin, halı restorasyonu ile Türkiye'ye döviz girdisi sağladığı bildirildi.
Aksaray'ın merkeze bağlı Sultanhanı beldesinin Belediye Başkanı Seyit Temel, Sultanhanı'ndaki kervansaray ve halı restorasyonunu tanıtmak amacıyla bu yıl Sultanhanı Turizm ve Halı Festivali'nin dördüncüsünü gerçekleştirdiklerini söyledi.
Sultanhanı'nın Anadolu Selçuklu Sultanı I. Alaaddin Keykubat tarafından 1229 yılında İpek Yolu üzerindeki ticareti geliştirmek amacıyla yaptırıldığını belirten Temel, “Sultanhanı, ticaretin yanında İpek Yolu üzerindeki güvenliğin ve ticaret kervanlarının emniyetinin sağlanmasında da çok önemli bir kale görevi görmüştür. Aynı zamanda Sultanhanı, Selçukluların başkenti Konya'nın da korumasını yapmıştır” dedi.
Sultanhanı'nın Türkiye'nin en büyük kervansarayı olduğunu belirten Temel, şunları kaydetti:
“Sultanhanı, İpek Yolu üzerindeki en büyük ve en güzel kervansaraydır. 5 bin metrekarelik bir alanda kurulmuş olan Sultanhanı, yazlık ve kışlık bölümlerinden oluşmakta ve yazlık bölümün ortasında bir köşk mescidi vardır. Hanın taş işçiliği bir şaheser olarak kabul edilmektedir. Han giriş kapısı ak mermerden yapılmıştır. Türkiye'de kapısı mermer olan tek handır. Eserde, Anadolu Selçuklu devri mimarisinin oymacılık, desen, yazı ve süsleme sanatının en güzel şaheserleri görülebilir. Türk yapı geleneğine göre kapısı doğuya bakan Sultanhanı'na eskiden gelen kervanlara, 3 gün süresince konaklama ve yeme-içme hizmetleri Sultanhanı Vakfı tarafından karşılanıyordu.”
Sultanhanı'nda nüfusun önemli bir kısmının geçimini halı tamirinden sağladığını belirten Temel, ABD, Almanya, İngiltere başta olmak üzere birçok ülkeden binlerce halının onarım için Sultanhanı'na getirildiğini söyledi.
Sultanhanı'nın dünyanın halı restorasyon merkezi olarak ünlendiğini kaydeden Temel, şöyle devam etti:
“Geçmişte halı dokumasıyla ünlü Sultanhanı, artık halı restorasyonu ile ünlü. Eskimiş, deforme olmuş binlerce halı onarımdan geçtikten sonra tamir edilen kısmının neresi olduğu anlaşılamıyor. Üretimdeki kalite, tamirde de ortaya çıkınca dünya çapında ün yaptık. Sultanhanı, kervansarayı ve halı restorasyonu ile Türkiye'ye önemli miktarda döviz girdisi sağlıyor. Günde ortalama 700 kişi kervansarayı ziyaret ediyor. Turistlerin bir kısmı da hanı dışardan görüp gidiyor. Çoğunluğunu yabancı turistler oluşturuyor.”