Tam adı Abdul Mecid Bin Mahmud olan Sultan Abdülmecit, 25 Nisan 1823 tarihinde İstanbul'da doğdu. Babası II. Mahmut, annesi Bezmialem Valide Sultan'dır. En yenilikçi padişahlardan biri olan Sultan Abdülmecit, yönetim ve eğitim alanında birçok reform yapmıştır. Sultan Abdülmecid kimdir, hüküm sürdüğü dönemde hangi olaylar gerçekleşti? Sizin için ayrıntılı bir şekilde araştırdık.
#Sultan Abdülmecid Kimdir?Adile Sultan'ın hayatı, televizyonlarda yer alan programlar ile gündemde yer almaya devam ediyor. Özellikle Adile Sultan Kasrı ile Adile Sultan'ın kim olduğu araştırmalarda yer alıyor. Yaptığı hayır ve iyiliklerle tanınan Adile Sultan, İkinci Mahmud, Abdülmecid, Abdülaziz, Beşinci Murad ve Sultan İkinci Abdülhamid dönemlerini görmüştür. Hanedanı içinde divan sahibi tek kadın şair olarak tanınan Adile Sultan’ın, Kandilli’nin imarına katkıda bulunduğu, yoksullara yardım ettiği ve özellikle eğitim konularına ilgi duyduğu bilinmektedir. Peki, Adile Sultan kimdir? Hangi dönemde yaşadı? İşte Adile Sultan 'ın hayatı ile ilgili bilgiler
#Adile SultanOsmanlı'nın gerileme ve çöküş dönemlerinde yer alan bazı padişahlar vardır. O padişahlardan birisi de Sultan Abdülaziz'dir. Sultan Abdülaziz dönemi en çok tartışılan dönemlerden birisidir. Tarihçilerin Osmanlı imparatorluğunda dönemini sorguladığı bu dönemde Osmanlı imparatorluğu hem siyasi hem de ekonomik olaylar yaşamıştır. Sultan Abdülaziz Osmanlı padişahlarından birisi olup aynı zamanda İslam halifesidir. Bundan dolayı Sultan Abdülaziz'in Osmanlı tarihinde hem de İslam tarihine önemi yadsınamaz bir gerçektir. Sultan Abdülaziz internette de en çok araştırılan padişahlardan birisidir. Peki, Sultan Abdülaziz kimdir? Sultan Abdülaziz döneminde hangi olaylar yaşanmıştır? Sultan Abdülaziz nasıl tahta geçmiştir? Sultan Abdülaziz'in hayatı nasıldır? İşte Sultan Abdülaziz'e dair bütün detaylar.
#Sultan Abdülaziz Kimdir?Sultan Abdülhamit Osmanlı döneminin belki de en çok şartışılan padişahlarından birisidir. Sultan Abdülhamit’i kimi çevrelerce Ulu Hakan, kimi çevreler ise Kızıl Sultan olarak adlandırılmaktadır. Döneminde Osmanlı toprakları kayba uğramış olsa da bu dönem ayrıca tartışılmaktadır. Sultan Abdülhamit Osmanlı devletinin çöküş sürecinde padişahlık yapmış bir kişidir. Günümüzde sultan Abdülhamit han dönemi hala daha tartışılmakta ve yorumlanmaktadır. Bu dönemde Osmanlı imparatorluğu büyük karmaşalar içerisindeydi. Osmanlı imparatorluğu 1. dünya savaşına girmeden önce tahttan indirilmişti. Peki, II. Abdülhamid kimdir? Sultan 2. Abdülhamit döneminde hangi siyasi gelişmeler ve olaylar yaşanmıştır? 2. Abdülhamid'in hayatı nasıldır? İşte II. Abdülhamid dönemine dair bütün merak edilen bilgiler.
#II. Abdülhamid Kimdir?Sultan II. Abdülhamid Han'ın hayatı son dönemlere damga vuran Payitaht Abdülhamid dizisiyle beraber yeniden gündeme geldi. Tarihi olaylardan esinlenerek ekranlara gelen dizide II. Abdülhamid Han'ın hayatı ve tahtta kaldığı yıllarda yaşanan siyasi olaylar anlatılıyor. Osmanlı Devleti'nin 34. padişahı ve çöküş sürecindeki devlette mutlak hakimiyet sağlayan padişah olan Sultan Abdülhamid, tahtta olduğu dönemde bir çok proje gerçekleştirmiştir. Peki, Sultan Abdülhamid kimdir ne zaman öldü? İşte, II. Abdülhamid Han'ın hayatı ve tahtta kaldığı yıllarla ilgili ayrıntılar.
#Sultan Abdülhamid Ne Zaman Tahttan İndirildiGerçek adı Büyük Mecidiye Camii olan Ortaköy Camii, tarihi açıdan oldukça önemli camilerin başında yer alıyor. Ortaköy Camisi hakkında detaylı bilgilere, nasıl gidileceğine, nerede olduğuna ve caminin tarihine detaylıca göz atalım.
#Ortaköy CamiDolmabahçe Camii, yapıldığı dönemi yansıtması bakımından önemli bir yere sahiptir. İstanbul’da birçok cami Mimar Sinan ve öğrencileri tarafından yapılmışken bu cami yabancı bir mimar tarafından yapılmıştır. Dolmabahçe Camii hakkında detaylı bilgiyi sizler için derledik.
#Dolmabahçe CamiiSultan Abdülhamid Han’ın hayatının son 13 yılını anlatan Payitaht Abdülhamid dizisiyle beraber, Abdülhamid kimdir ve ne zaman öldü soruları izleyenler tarafından araştırılmaya başlandı. Özellikle sevilen dizinin son bölümünde yaşanan gelişmeler sonrası Osmanlı İmparatorluğu’nun 34. padişahı olan Abdülhamid Han’ın hayatına yönelik detaylı bilgiler merak konusu oldu. İşte, tahtta olduğu dönemde bir çok proje gerçekleştiren Sultan Abdülhamid'in tarihi bilgiler çerçevesinde hayatı.
#Sultan Abdülhamid KimdirGeçen hafta Üsküp’te Makedonya Türk Demokratik Partisi’nin davetiyle Türk Dil Bayramı’na katıldım. Zira 4 Aralık 1944 Türkler için dil bayramı olarak kabul edilmiştir. Bu şüphesiz ki Tito’nun Yugoslavya’sında Makedonya’daki Türk azınlığa verilen eğitim ve kültürel faaliyetleri Türk dilinde yapmak hakkıdır ve sanıyorum Makedonya Türkleri arasında Tito’ya halen duyulan sempatide bunun payı vardır.
#Yazarİstanbul Modern’in tekstilin yaşamın farklı yönleriyle ne kadar ilişkili olduğunu gösteren 'İplikten Çözülenler' sergisinin ilk etkinliğine sanat tarihçisi Ömer Faruk Şerifoğlu konuk olacak. Şerifoğlu, 18 Nisan Perşembe günü saat 18.00’deki söyleşide kaybolmaya yüz tutmuş yazmacılığı 'güzel ve faydalı' düşüncesiyle ele alan Bedri Rahmi Eyüboğlu’nun sanat pratiğini izleyicilerle paylaşacak.
#İstanbul Modernİlk Türk bandosu olan Mûsikâ-i Hümâyûn'un gelişmesinde en büyük katkı sağlayan İtalyan asıllı Giuseppe Donizetti, Osmanlı Padişahı II. Mahmut için de bir marş bestelemişti. Söz konusu bu marşın adının ne olduğunu merak eden çok sayıda vatandaş, bilgi almak adına internette sorgulamalarına hız verdi. Peki, Donizetti Paşa'nın II. Mahmut için bestelediği marşın adı ne?
#Donizetti PaşaKalbimin Sultanı dizisinin oyuncularının kim olduğu birçok dizisever tarafından araştırılmaya devam ediliyor. Dizinin oyuncu kadrosunda birbirinden renkli ve deneyimli isimler dikkat çekiyor. Peki, Kalbimin Sultanı dizisinin oyuncuları kimdir?
#Kalbimin SultanıMescid-i Aksa baskılarına eklenen son halka tansiyonu doruğa çıkardı. Dinler Tarihi Profesörü Ömer Faruk Harman’a göre, Filistin sorunu bitmeden, İsrail bu huyundan vazgeçmeden, Filistinlilerin insanca yaşama hakları verilmeden Ortadoğu’da huzur olmayacaktır. Çünkü kan ve gözyaşı üzerine huzur ve mutluluk kurulamaz.
#Mescid-İ Aksaİstanbul'da kuru yuk gemisi Kanlıca'da 42 numaralı Ethem Pertev yalısına çarptı. Olay anında yalının içinde olan Etel Baler ve ailesi şok yaşadı. Saat 13.01'de meydana gelen kazada can kaybı yaşanmadı. Hurriyet.com.tr'nin kazadan hemen sonra ulaştığı Baler, "Çok üzgünüm polise ifade veriyorum" dedi.
#Gemi KazasıALİ Özcan, CHP’lilerin yakından tanıdığı bir isimdir. Hani “40 yıllık CHP’li” denir ya, tam da o türden, 1975’ten beri parti üyesi. Birleşme döneminde, 1994-1995’te SHP ve CHP İstanbul İl Başkanlığı, 1999-2000’de CHP PM üyeliği yaptı. Son genel seçimlerde CHP Elazığ Milletvekili adayı oldu.
Ankara Devlet Opera ve Balesi, tahtta 93 gün gibi kısa bir süre kalan Padişah V. Murad’ın hayatını iki perdelik bale halinde sahneye aktardı. Deli diye tahtan indirilip Çırağan Sarayı’nda 28 yıl tutsak hayatı yaşayan ve bu sürede besteler yapan V. Murat’ın bale gösterisinin ilki yarın gece İstanbul Çırağan Sarayı’nda. Bale gösterisinin dünya prömiyeri de 3 Mayıs’ta Ankara’da
Nâzım Hikmet’in Polonyalı kökeni bilinir ama Sırp kökeni bilinmez. Büyükdedesi Ömer Lütfi Latas, Ortodoks Sırp’tır. Müslüman olunca Osmanlı ordusunda Rumeli Müşirliği’ne kadar yükselmiştir. Bosna’nın ıslahatında görevlendirilmiştir. Nobel ödüllü yazar İvo Andriç “Ömer Paşa”nın Saraybosna günlerini romanlaştırmıştır. Peki Kusturica ailesi, astığı astık kestiği kestik Ömer Paşa’dan korkup mu Müslüman olmuştur? Tarih sayfalarını geriye doğru çevirdikçe bakın ne tür gerçeklerle yüzleşiyorsunuz...