Su Ürünleri haberleri sayfasında Su Ürünleri hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 29475 Su Ürünleri haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
TARIM ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, 2023 yılı su ürünleri üretimin verilerinin yeni bir rekorla 1 milyon ton düzeyinde olacağını belirtti. Bakan Yumaklı, “Balıkçılarımıza ve yetiştiricilerimize vermiş olduğumuz desteklerin ve uygulamaya koyduğumuz projelerin meyvelerini almaya devam ediyoruz. Haziran ayında TÜİK açıklayacak; 2023 yılı için Cumhuriyet tarihinin üretim rekorunu kıracağımızı öngörüyoruz” dedi.
#İbrahim YumaklıTarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, su ürünleri ihracatının yıl sonuna kadar 2 milyar dolara yaklaşmasını beklediklerini bildirdi. Yumaklı, 21 Kasım Dünya Balıkçılık Günü dolayısıyla yayımladığı mesajda hafta sonunda yurdu etkisi altına alan fırtına ve sağanaktan etkilenen balıkçılara geçmiş olsun dileğini iletti.
#İbrahim YumaklıTarım ve Orman Bakanlığı'nca 2020'de Marmara Denizi'nde başlatılan koruma çalışmaları olumlu sonuç verdi. Marmara Denizi'nin, nesli tehlike altında olan deniz canlısı pina, kırlangıç balığı, deniz çayırları ve kontrolsüz avlanma tehdidi altında olan kalkan gibi pek çok canlıya yuva olmaya başladığı tespit edildi. 'Marmara Denizi eski haline ulaştı' diyen Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürü Altuğ Atalay, "Akdeniz'de tükenmekte olan pina gibi canlılar, kırlangıç balığı ve deniz çayırlarının hızla geliştiğini, eski canlılığına kavuştuğunu tespit etmek bizleri mutlu ediyor. Bu alanda müsilajın etkisi de kalmadı diyebiliriz." dedi.
#Marmara DeniziüKeban Baraj Gölü’nde iki balıkçının ağına ülkemiz sularında yaşamamasına rağmen Sibirya Mersin balığı takıldı. Üstelik balığın eti 300, havyarının değeri 2 milyon lirayı buluyor. Peki bu tür göle nasıl geldi? Keban Baraj Gölü’ne zarar verebilir mi? Uzmanlar hurriyet.com.tr'ye anlattı.
#Su ÜrünleriDoğu Karadeniz’den yılın ilk 6 ayında yapılan su ürünleri ihracatı yüzde 169 yükseldi. Bölgeden ocak-haziran döneminde 12 ülkeye 8 bin 737 ton su ürünü ihraç edilerek 44 milyon 680 bin dolar gelir sağlandı. En fazla dış satım yapılan ülkeler, Rusya Federasyonu, Vietnam, Japonya, Gürcistan ve Almanya oldu.
#Su Ürünleriİstanbul Fatih'te çok fazla kimsenin bilmediği bir müze var. 1994 yılında kurulan balık müzesinde 450'den fazla balık türü sergileniyor. Sergilenen balıklar arasında 52 yıl önce tutulmuş bir kurbağa ve çizgili hani balığı, 1970'te yakalanmış bir eşkina ve 1973'te tutulmuş bir öksüz balığı bile var.
#İstanbulBalıkçılar, Marmara Denizi’nde tekrar görülmeye başlayan müsilajdan bir hayli dertli. Müsilaj nedeniyle balıkçıların gelirinin yüzde 55 oranında azaldığını ifade eden Su Ürünleri Kooperatifleri Merkez Birliği (Sür-Koop) Başkanı Ramazan Özkaya, iklim değişikliği nedeniyle hamsinin boyunun küçüldüğünü, daha da büyümeyeceğini söyledi.
#Ramazan ÖzkayaBU köşede, "Tarım, gıda ve orman ürünleri ihracatçısının sesi olacağız" diye yazmıştım. "Olmaya devam edeceğiz" diye yine yazayım. Ancak, tarım, gıda ve odun dışı orman ürünleri ihracatında 2024 yılında ait rakamlar, bizlere bu önemli ve stratejik konuyu yeniden düşünmeye zorluyor! Söz konusu sektörlerin ihracatı, 12 aylık dönemde yüzde yüzde 4 artışla 26,4 milyar dolardan, 27,6 milyar dolara yükseldi.
#1Kaçak avcılık ve nadir türlere zarar vermek bir doğa suçu, ağır para cezaları da var. Ancak bunların caydırıcılığı hâlâ bir tartışma konusu. Daha iki hafta önce Burdur’da, nesli tükenme tehlikesiyle karşı karşıya olan bir karakulak öldürüldü. Doğa suçlarının detaylarını Doğa Derneği’nden Şafak Arslan’la konuştuk.
#AstrolojiCumhurbaşkanlığı tarafından yapılan atamalar hakkında karar Resmi Gazete’de yayımlandı. Buna göre; Türk Dil Kurumu Başkanlığı'na Prof. Dr. Osman Mert, Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü'ne Kadir Çokçetin ve Türkiye'nin Nikaragua Büyükelçiliği'ne Nuri Kaya Bakkalbaşı atandı.
#Cumhurbaşkanı ErdoğanCumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, partisinin Adana 8. Olağan İl Kongresi'nde yaptığı konuşmada CHP Genel Başkanı Özgür Özel'e tepki gösterdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Şimdi de çıkmışlar 'savaş ilanı'ndan söz ediyorlar. Bir de 'Biz bilmiyoruz, sen nasıl biliyorsun?' diyorlar. Sayın Özel'e buradan soruyorum; Allah aşkına, sen neyi biliyorsun da bunları bileceksin? Neyi takip ediyorsun da bunları takip edeceksin? Esenyurt'u mu, Beşiktaş Belediyesini mi takip ediyorsun? Oralarda olan şu son gelişmelerden hala haberin yoksa sen artık bu görevi bırak, herhalde birileri de gelip zaten elinden bu görevi alacaklar" ifadelerini kullandı. Erdoğan, "Sayın Özel'e samimi tavsiyem şudur; siz bu işleri bırakın. Siz gidin kart oyunu oynayın. Siz gidin poker masalarında kart dağıtın. Siz gidin kırmızı kartlardan puzzle yapın" diye konuştu.
#Cumhurbaşkanı ErdoğanBugüne kadar yapılan pek çok araştırma denizden soframıza gelen deniz ürünlerinde mikroplastik tehlikesine dikkat çekti. ABD’da yapılan yeni bir araştırma kapsamında 1800'den fazla deniz canlısı incelendi ve örneklerin yüzde 99'unda mikroplastikler bulundu. Peki en çok hangi balık türünde mikroplastik var? Ülkemizde durum ne? Hangi balık türleri daha riskli? Sağlığımızı nasıl etkiliyor?
#MikroplastikAkdeniz'de popülasyonu hızla artan ve içerdiği toksin nedeniyle siyanürden daha tehlikeli olan balon balığı, Antalya kıyılarında yerli türlerin yerini almaya başladı. Amatör balıkçıların kıyıdan oltayla yakaladıktan sonra karaya çıkarılması yasak olmasına rağmen sahillerde bıraktığı balon balığı, çevre kirliliğine neden oldu.
#SahilAntalya'da şehirlerarası otobüs terminaline Ankara'dan gönderilen, teslim alınmayınca otogardaki emanet odasına götürülen koli, x-ray cihazından geçirilirken içerisinde beslenmesi yasak olan 'Rhesus' türü maymun olduğunu fark edildi. Geciktiği için koliyi emanetten almaya giden M.K. hakkında, beslenmesi yasak maymun nedeniyle tutanak hazırlandı. M.K., "Hediye gönderildi. Kutuda ne olduğunu bilmiyordum" dedi.
#AntalyaAntalya'da, zehriyle öldüren, kuvvetli çenesiyle balıkçıların malzemesine zarar veren balon balığının popülasyonunun azaltılması amacıyla desteklenen avcılık faaliyeti kapsamında 2020-2024 yıllarında 88 bin 747 balığın yakalanmasıyla 6 milyon 656 bin 25 yeni bireyin ekosisteme girişi önlendi. Balon balığı avcılarına 5 yılda 747 bin 544 lira destek ödemesi yapıldı.
#AntalyaAB onayladı. Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, kanatlı eti işleme tesislerinden 8'inin Avrupa Birliği'ne (AB) ısıl işlem görmüş kanatlı eti ihracatı yapabileceğini, bunun AB tarafından kabul edildiğini açıkladı.
#Kanatlı ÜrünlerHavaların soğumaya başlamasıyla vatandaşların balığa ilgisi arttı. Bu sene bol olan palamut, tezgâhlardaki yerini çinekop, hamsi, istavrit, tekir, mezgite bıraktı. Ancak lüfer, mevsimi olmasına rağmen azlığıyla dikkat çekti. Hürriyet’e konuşan balıkçılar, lüferin az olduğunu o yüzden fiyatının da yüksek olduğunu söyledi.
#BalıkAkçansa’nın, Marmara Adası Gündoğdu Köyü Kalkındırma ve Güzelleştirme Derneği iş birliğinde hayata geçirdiği ‘Marmara Adaları Yapay Resif Projesi’nde bir yıllık sürenin ardından ilk takip dalışı gerçekleştirilerek izleme raporu hazırlandı. 280 yapay resifin Marmara Denizi tabanına yerleştirildiği projenin ilk bulgularına göre resifler etrafında deniz yaşamı hareketlenmeye başlarken, geçen bir yıllık sürenin sonunda 10’u balık olmak üzere 33 farklı türün tespit edildiği açıklandı.
#T.C. Tarım Ve Orman BakanlığıOrtalama günlük kazancı en yüksek olduğu sektör 3.699 lira ile havayolu taşımacılığı. İkinci sırayı ise 3.444 lira ile petrol ve doğal gaz sektörü alıyor. İstihdamın yüksek olduğu inşaat, ticaret sektörlerinde ise ortalama ücretler günlük 800 liralarda. İllere göre bakıldığında ise en yüksek ücretin ödendiği il Kocaeli.
#Hürriyet İKİzmir Körfezi'ndeki toplu balık ölümleri ve kirliliği araştırmak, çözüm önerileri sunmak amacıyla Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum'un talimatıyla kurulan İzmir Körfezi Bilim Kurulu'nca hazırlanan İzmir Körfezi Acil ve Kısa Vadeli Eylem Planı, yarın açıklanacak.
#Murat KurumTürkiye’de tatlı sularda yaşayan ve halk arasında ‘parmak kopartan’ ya da ‘ayak ısıran’ olarak bilinen su böceği türü, ilk kez sahil kıyısında görüldü. Mersin Üniversitesi'nden Prof. Dr. Deniz Ayas, “Türkiye'de ilk kez Mersin sahillerinde bu tatlı su türünün deniz ortamına adapte olduğunu tespit ettik” dedi.
#Parmak KopartanMeclis, iki aylık aranın ardından yeni yasama yılına yarın başlıyor. Gündemde, Öğretmenlik Meslek Yasası, tüketicinin korunması teklifi, kadının soyadı düzenlemesini de içeren 9’uncu Yargı Paketi öncelikle ele alınacak. Yapay zekâyla ilgili de araştırma komisyonu kurulacak.
#MeclisAntalya'nın Alanya ilçesinde denizde Kızıldeniz'e özgü zehirli dikenleri olan çizgili kedi balığı sürüsü görüntülendi. Bu sürü, Antalya Körfezi'nde ilk kez tespit edilen istilacı bir tür olarak kaydedilirken, görüntüler dalış yapan bir eğitmenin sualtı kamerasıyla çekildi. Akdeniz Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Gökoğlu, "Bu balığın artık Antalya Körfezi'ne girdiğini tespit etmiş olduk" dedi.
#Antalya KörfeziAntalya'nın Alanya ilçesinde denizde Kızıldeniz'e özgü zehirli dikenleri olan çizgili kedi balığı sürüsü görüntülendi. Bu sürü, Antalya Körfezi'nde ilk kez tespit edilen istilacı bir tür olarak kaydedilirken, görüntüler dalış yapan bir eğitmenin sualtı kamerasıyla çekildi. Akdeniz Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Gökoğlu, "Bu balığın artık Antalya Körfezi'ne girdiğini tespit etmiş olduk" dedi.
#İzmir KörfeziTarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Brezilya’nın Mato Grosso eyaletinin başkenti Cuiaba’da düzenlenen G20 Tarım Bakanları zirvesine katıldı. Gazze’deki mevcut durum hakkında konuşan Bakan Yumaklı, “Gazze’de Filistinlilere uygulanan katliam, milyonlarca insanın kabul edilemez bir şekilde gıda ve suya erişimini engelliyor” dedi.
#İbrahim Yumaklı