Güncelleme Tarihi:
Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürlüğü verilerine göre; 1950’de 89.7 ton olan üretim, 2022’de rekor kırarak 850 bin tona ulaştı. Aynı yıl 335 bin 3 tonluk avcılık üretiminin yüzde 90.1’i denizlerden, geri kalanı iç sulardan sağlandı. Deniz avcılığının 254 bin 535 tonu deniz balıklarından, 47 bin 212 tonu kabuklu ve diğer su ürünlerinden sağlandı.
43.7 BİN TON İHRAÇ EDİLDİ
2002’de 61 bin ton olan su ürünleri yetiştiriciliği üretimi yüzde 2022’de 515 bin tona ulaştı. Su ürünleri ihracat miktarının yüzde 71.4’lük bölümü alabalık, Türk somonu, çipura, levrek ve mavi yüzgeçli orkinos türlerinden sağlandı. 2022’de 103 farklı ülkeye yapılan ihracattan 1 milyar 652 milyon 15 bin 834 dolar değer elde edildi. Rusya 296.8 milyon dolar ile birinci sırada yer alırken, İtalya 179.1 milyon dolar, İngiltere 158.5 milyon dolar, Hollanda 137.4 milyon dolar ve Yunanistan 111.5 milyon dolar ile ilk 5’te yer aldı.103 ülkeye ihraç edilen Türk somonu 312.2 milyon dolarlık gelirle en fazla getiri sağlayan su ürünü oldu.