Rize’den sonra Türkiye'nin en fazla yağış alan ikinci şehri olan Muğla, son dönemde kuraklık ve su kıtlığıyla savaşıyor. Şehirde 2017 yılında 34, 2020 yılında 46, 2021 yılında ise 88 olmak üzere toplam 168 kuyu tamamen kurudu. Özellikle şehrin en popüler adresi olan Bodrum, bu durumdan en ağır yara alan yer. Bodrum’un içme suyunu karşılayan iki barajdan biri kurudu diğeri ise alarm veriyor. Peki Türkiye’nin incisi Bodrum, artık susuz mu kalacak? Uzmanlar hurriyet.com.tr'ye anlattı.
#KuraklıkİTÜ İnşaat Fakültesi Çevre Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. İzzet Öztürk, su potansiyeli değişiminin, havzalar özelinde değerlendirildiğinde en kayda değer su açığının Doğu Akdeniz ve Konya kapalı havzalarında gözlendiğini belirtti.
#İklimGümüşhane’deki doğa harikası 12 bin yıllık Dipsiz Göl’ün, Roma lejyonunun definesini aramak için kurutulmasının ardından, Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü harekete geçti. Resmi Gazete’de yayımlanan yeni yönetmeliğe göre, bundan böyle su kaynaklarının tahsisi, kiralanması, ruhsatlandırılması gibi işlemlerde DSİ’nin görüşüne başvurulacak. DSİ görüşü alınmamış suların kullanılması halinde gerekli tedbirler yine DSİ alacak.
#GazetehaberleriAydınlı sebze, meyve, tahıl, pamuk ve narenciye üreticileri, aşırı sıcakların ardından gelen kuraklık yüzünden perişan oldu. Vali Mustafa Malay ve DSİ 21’inci Bölge Müdürü Halil İbrahim İndap’ın da sulama suyu sıkıntısı yaşandığını açıklamaları üreticileri daha da umutsuzluğa itti.
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, İstanbul-Budapeşte parkurunda faaliyet gösterecek ihracat treninin 4 gün sürecek seyahatinde toplam bin 549 kilometre yol kat edeceğini belirterek, “Ülkemizin uluslararası yük taşımacılığı yapan ilk özel demiryolu tren işletmecisi Pasifik Eurasia bundan sonra; aylık 60, yıllık 600 trenle, 22 bin tıra eşdeğer 600 milyon avro değerinde 750 bin ton ihracat yükü taşımayı planlıyor.” dedi.
#Yük TreniUlaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, “Raylı sistemler tek başına düşündüğümüz zaman şu salondaki bütün katılan herkese söylüyorum. Devlet Demir Yolları’nın yaptığı işler olsun, belediyelerin yaptığı raylı sistemler olsun, bunun para kazananı var mı bilmiyorum. Bak zarar ediyor. Ama ülke için hep kardır. Onu da net söylüyorum. Yani bakın Marmaray dahil zarar ediyor. Niye? Ucuz taşıma adına. Ama ülke için karıdır. Niye, akaryakıttan tasarruf ediyoruz” diye konuştu.
#Abdulkadir UraloğluTüm Türkiye’nin hararetle tartıştığı sokak hayvanları sorununu çözen şehirler de var. Bunlardan biri de Çorum. Bu konunun siyaset üstü olduğunu, iktidar ve muhalefetin kavgasız gürültüsüz, konuşarak çözmeleri gerektiğini söyleyen Çorum Belediye Başkanı Dr. Halil İbrahim Aşgın, nasıl başardıklarını Hürriyet’e anlattı:
#Çorumİçişleri Bakanlığı, TBMM’de yaptığı sunumda kadına yönelik şiddetin haritasını çizen önemli rakamları paylaştı. Buna göre, 2024’ün ilk 6 ayında 166 kadın cinayete kurban gitti. 2023 yılında işlenen 309 kadın cinayetinin ise yüzde 43’ü aile içi tartışma ve geçimsizlik, yüzde 31’i kıskançlık kaynaklı oldu.
#TBMMTurizm sektörü nitelikli eleman bulma konusunda sıkıntılar yaşıyor. Personel sorunu yabancı ülkelerden istihdam edilerek çözülmeye çalışılıyor. İstihdamın yanında artan kiralardan dolayı personelin barınma ihtiyacı da çözüm bekleyen konular arasında. Sektör temsilcileri için lojman ihtiyacı gündemde olurken, bazı oteller de konut kiralama yoluna gidiyor.
#TurizmKıyılar tamamen işgal edilmiş. Yanına şezlongunu veya uzanacağı hasırı alıp gitse bile yayılacağı yer bulamayanlar var ve bulan da terk etmesi için ikaz ediliyor. Kıyı canavarları türemiş. Hepsinin cesaret aldığı da yetkililerin göz yumduğu kaçak otel kıyıları. Bu konuda Sayın Bakan Mehmet Özhaseki’den etraflı kararlar ve çözümler bekliyoruz.
#Mehmet ÖzhasekiTBMM Hayvan Haklarını Araştırma Komisyonu Başkanı eski AK Parti Tekirdağ Milletvekili Mustafa Yel’in, o tarihte hazırladığı komisyon raporunda sokak hayvanları popülasyonunun azaltılmasına yönelik “uyutulma” önerisine şiddetle karşı çıktığı ortaya çıktı.
#Mustafa YelSüheyl Batum, başkanlığa neden aday olduğunu ve projelerini Hürriyet’e anlattı. Galatasaray Başkan Adayı Süheyl Batum, "Futbolda hukuk yok. Hukukun olmadığı yerde üç tane güç vardır: Ya paranın ya mafyanın ya da siyasetin gücü. Galatasaray’ı layık olduğu yere taşıyıp küresel aktör yapacağız. Hem takımı hem de ekonomisiyle küresel güç olacak. Kötü niyetli hakemler var. Galatasaray bunları UEFA’ya, FİFA’ya bildirmiyor. Seçilirsek biz mutlaka söyleyeceğiz." dedi.
#Galatasaray