Dünya Robot Olimpiyatı’nın (WRO) uluslararası finali bu yıl Türkiye’de düzenlendi. First Lego League’i de düzenleyen Bilim Kahramanları Derneği tarafından ilk kez ülkemizde yapılan finale, 90 ülkeden 562 takım ve 3 bin 500 öğrenci katıldı. Yarışma kapsamında, dünyanın sınırlı kaynaklarının verimli ve adil kullanımı üzerine robotik çözüm projeleri geliştirilidi. Üç gün süren ve 30 Kasım’da sonuçlanan finalde Türkiye’den 8 takım yer aldı.
#Dünya Robot Olimpiyatı23 Temmuz - 8 Ağustos 2021 tarihleri arasında, Japonya’nın başkenti Tokyo’da gerçekleşecek, Dünya’nın en büyük spor organizasyonu olan Olimpiyatlar için geri sayım başladı. Tokyo Olimpiyatları hey-ecan dolu müsabakalar kadar, kullanılacak yeni teknolojiler ile de fark yaratmaya aday… Normal şartlar altında geçtiğimiz yıl gerçekleşmesi gereken Olimpiyatlar, Covid-19 salgını nedeniyle bu yıla ertelenmiş ve 2. Dünya Savaşı’ndan bu yana ertelenen tek olimpiyat ünvanını da almıştı…
#Teknolojiİşsiz bırakacak, meslekler tarihe karışacak, dünyayı robotlar yönetecek gibi ürkütücü senaryolara rağmen yapay zekâ tüm hızıyla gelişmeye ve hayatın her alanına girmeye devam ediyor. Sağlık ve Eğitim Vakfı (SEV) tarafından düzenlenen Yapay Zekâ Paneli’ne katılan KoçDigital Genel Müdürü Önder Kaplancık, Microsoft Global Yapay Zekâ Kıdemli Müdürü Didem Ün Ateş ve Kıdemli Avukat Ceylan Necipoğlu ise yapay zekânın elektrik ve internet bulunduğundaki gibi iş alanında büyük değişikliklere önayak olmakla birlikte yepyeni iş alanları doğuracağını söylüyor.
#Yapay ZekaUfuk Tarhan, bir iş avatarı, gelecek tasarımcısı, fütürist. Bundan 10-20-50 yıl sonra bizleri nasıl bir dünyanın beklediğini merak edenler ve yeni dünyaya hazırlanmak isteyenler için bir T-İnsan modeli öneriyor. Bu modeli ve bizleri bekleyen büyük değişimi T-İnsan kitabında anlatan Ufuk Tarhan’la sohbet ettik. Tarhan, “Matrix filmindeki beyne helikopter kullanma becerisinin enseden yüklenme sahnesi gerçek olmak üzere. İnsanların içine çiplerin, çeşitli implantların takıldığı ve robotlara benzediği, robotların insansılaştığı, yapay zekânın her konuda devreye girdiği bir dünyaya doğru vites yükselttiğimiz kesin” diyor.
#İnsanDünya Kupası oynanıyor, on binler tribünde, milyarlar ekran başında izliyor. Bir ayda 64 maç, gazetelerde detaylı yüzlerce haber ve analiz. Bu futboldan sıkıldım artık diyenler için Dünya Kupası’nın alternatifi de var. Üstelik bu kupalara katılmak için öyle süper fizikli sporcu olmaya gerek yok.