Ankara Şehir Hastanesi Acil Tıp Kliniği İdari ve Eğitim Sorumlusu Prof. Dr. Hakan Oğuztürk, kronik rahatsızlığı olan kişilerde çift maskenin sorun olabileceğini söyledi. Prof. Dr. Oğuztürk, "Kalp hastalarında, kronik akciğer hastalığı olanlar, astım, bronşit gibi dediğimiz problemlerde akciğer maalesef tam olarak işlev görememekte ve vücudun diğer organlarına oksijen naklinde gerekli olan hiyerarşiyi sağlayamamakta. Bu anlamda altta yatan zaten bir oksijen problemiyle karakterize olan bir kişide tekrar 2 maske takıp oksijen alımını da sıkıntıya sokacak nefes darlığı ve solunum sıkıntısıyla karakterize bir süreç kesinlikle daha ciddi sorunların ortaya çıkmasına sebebiyet verecektir’’ dedi.
#MaskeOrtopedi ve Travmatoloji Uzmanı Prof. Dr. Osman Tuğrul Eren, "Zıplamak gibi her türlü fiziksel aktivite, bağışıklık sistemindeki T hücreleri ile yararlı sitokinlerin kandaki sayısını artırarak, bağışıklık sistemine pozitif katkı sağlıyor" dedi.
#Bağışıklık GüçlendirmeANKARA’da Doç. Dr. Fatih Karaaslan, "Son zamanlarda yayımlanmış ciddi akademik yayınlar gösteriyor ki Covid-19 virüsü kapalı ortamlarda yaklaşık 3 saat kadar canlılığını, aktivitesini koruyabiliyor. Dolayısıyla ’birtakım yan etkiler olabilir’ inancının tam aksine kapalı alanda spor yapılıyorsa mutlaka maske kullanılmasını tavsiye ediyorum" dedi.
#AnkaraPandemi döneminde hayatımızın bir parçası olan maskelerimiz spor yaparken bilinçsiz kullanılırsa sağlığımıza zarar verebilir. Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Öner Dikensoy “Sporun her türünde mutlaka maske takmak doğru bir yaklaşım değil. Tek başına koşuyorsanız ya da yürüyorsanız maske takmanız gerekmez. Özellikle aşırı efor harcanan ve uzun süreli yapılan sporlarda cerrahi maske ya da N95 tipi maske takmak tehlikeli” diyor. Antrenör, Spor Eğitmeni Esranur Kaplan ise sosyal mesafenin geniş olduğu ya da kalabalıktan uzak yerlerde spor yapılması önerisinde bulunarak, “Uzun süredir spor yapmıyorsanız ve pandemi döneminde hareketlerinizi arttıracaksanız önce uzman bir hekimden sağlık onayı almalısınız” diyor.
#MaskeSalgınla birlikte maske hayatımızın en önemli aksesuarı oldu. Toplu taşımadan alışveriş merkezlerine kadar tüm kalabalık alanlarda kendimizi salgından maske ile korumaya çalışıyoruz. Koşu ve yürüyüşün yanı sıra birçok zorlayıcı sporu da maske takarak yaptığımızı ve fark etmeden hayatımızı riske attığımızı söyleyen Göğüs Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Özgür Karacan, maske kullanımı ile ilgili uyarılarda bulundu.
#KoronavirüsCoronavirüs (COVID 19) pandemisi tüm dünyayı tehdit etmeye devam ederken, yaz aylarında sıcakların artması ile hastalığın nasıl bir seyir izleyeceği ise henüz bilinmiyor. Her ne kadar nezleye yol açan mevsimsel coronavirüslerin sıcak havalarda hastalık yapmadıkları biliniyor olsa da, 2003 yılında Uzakdoğu’da yaşanan SARS salgınının hız kesmesinde yazın artan sıcakların bir etkisi olmadığı, salgının bugün aldığımız koruma tedbirlerine benzer önlemler sayesinde etkisizleştiği de bilinen bir gerçek. <br><br>Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Öner Dikensoy, yaz mevsiminde coronavirüse (Covid-19) karşı almamız gereken 8 kuralı anlattı, önemli öneriler ve uyarılarda bulundu.
#CoronavirüsYeni normalleşme sürecinde servislerde, spor salonlarında ve sosyete pazarlarında salgına karşı alınan kurallara yeni düzenlemeler geldi. Buna göre, işçi servislerine biniş en arka sıradan başlayacak ve çapraz şekilde devam edecek. Spor salonlarında, yüksek efor gerektiren sporlar yapılırken maske zorunluluğunda değişikliğe gidildi. Sağlık Bakanlığı tarafından yayınlanan rehberde ayrıca pazarlara ilişkin düzenlemeler de dikkat çekti.
#GüncellemeNormalleşme süreci ile birlikte spor salonları da yeniden açılmaya başladı. Yüksek metrekareye sahip salonların kira ve giderlerinin de fazla olduğunu söyleyen salon işletmecileri ise “2 aydır kapalıydık. Yeni dönemde randevu ve sosyal mesafe şartı ile çalışmayı planlıyoruz. Günde 1500 yerine 150 kişi ile çalışacağız. Artan maliyetler ücretlere de yansıyacak” dedi.
#Spor SalonuFizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Nural Aydın, "Dirençli spor yaparken maske takılırsa, soluduğunuz havanın bir miktarını geri soluyacağınızdan kandaki karbondioksit düzeyi artacaktır. Bu sebeple akciğer problemlerine, akciğerde sönmelere, kalp krizlerine ve hatta ani ölümlere kadar bunun sonu uzayabilir" dedi.
#Ankaraİlk kez sinemaya gittiğinde, izlediği filmin büyüsüne kapıldı ve hayatı değişti. Ekranda kendine önemli bir yer edindi. Bu arada evlendi ve iki çocuk sahibi oldu. 18 Ekim’de vizyona girecek ‘Gelin Takımı’ filminin başrollerinde de onun adını görüyoruz. Seda Bakan’la buluşuyoruz, evliliğini, çocuklarını, hayatını, takıntılarını ve yaşadığı önyargıları konuşuyoruz: “Bu bir iş, evimin kapısını kapattıktan sonra olanlar beni çok ilgilendirmiyor.”
#Seda BakanCat-eye (kedi gözü) modellerden pilot gözlüklerine, maskeyi andıran tasarımlardan renkli cam ve çerçevelere, her zevke uygun güneş gözlüğü var. Seçim yaparken güneşten korumasının yanı sıra tarzımıza olan katkısını da elbette göz önünde bulundurmak gerek.
#Neslişah AygörenDört çocuğunun annesi Kim Kardashian’dan olaylı ayrılığı dillerden düşmeyen ünlü rapçi bu boşanmadan kısa bir süre sonra eski karısına ikizi kadar benzeyen bir başka kadınla ortaya çıkmıştı. O günlerde kimsenin tanımadığı bu kadın şimdilerde dillerden düşmüyor…
#Kanye WestVücudumuzdaki morlukların neden oluştuğunu anlayamadığımız, “Her halde bir yere çarptım” ya da “Hiçbir yere çarpmadım bu morluklar nereden çıktı?” diye düşündüğümüz zamanlar olmuştur. Ne var ki önemsemediğimiz bu durumlar, ciddi hastalıkların da habercisi olabilir. Tıpkı Hannah Newman-Smith’in morluklarının sebebinin APLASTİK ANEMİ olması gibi...
#MorlukGünlük yaşantımızda vücudumuzda zaman zaman morluklara rastlarız. Bunlar bazen fark etmeden elimizi kolumuzu bir yerlere çarptığımızda olur, bazen de hiçbir yere çarpmasak da oluşabilir. Anlam veremediğimiz morluklar için ‘Neden oldu acaba? Bir yere çarptım da farkında mı değilim?’ diye düşünürüz. Peki o sebebini bilmediğimiz morlukların bir hastalık belirtisi olabileceğini biliyor muydunuz? Hangi morlukları dikkate almalıyız? Hastalık belirtilerini çarpmaya bağlı morluklardan nasıl ayırt edebiliriz? Uzmanlara sorduk...
#SağlıkSurvivor'la çıkış yapan Aleyna Kalaycıoğlu, hurriyet.com.tr'de Ferit Ömeroğlu'nun konuğu oldu. Yarışmaya dair adanın yarısı ile anlaşamadığını söyleyen Kalaycıoğlu, "İlişki konusunda gamsız olduğunu düşünüyor musun?" sorusuna "İlişki de değil ama sonrasında evet bence herkes ilişki sonrası gamsız olmalı" yanıtını verdi.
#Aleyna KalaycıoğluDjokovic'in Avustralya Açık'ta mücadele edip etmeyeceği belirsizliğini koruyor. Pazartesi günü mahkemenin vize iptali kararını iptal etmesinin ardından Avustralya'ya giren ve Avustralya Açık yerleşkesinde çalışmalarına başlayan Djokovic'in ülkeye girişteki formda bulunan 'Son 14 gün içerisinde başka ülkeye seyahat ettiniz mi?' sorusuna 'Hayır' kutucuğunun işaretlemesi, Sırp raketi zor duruma sokabilir. Öte yandan Avustralya Açık, mahkeme kararı sonrasında Djokovic'i 1 numaralı seribaşı olarak duyurdu. Peki Djokovic, Avustralya Açık'a katılabilecek mi? Yalan beyanat sebebiyle yapılacak soruşturmanın sonu neye varabilir? İşte soruları ve cevaplarıyla Djokovic ile Avustralya arasında yaşananlar...
#Novak DjokovicCOVID-19 vakalarında gözlenen düşüş ve kısıtlamaların gevşetilmesiyle kendimizi pırıl pırıl parlayan güneşin altına atmak için sabırsızlanıyoruz. Ama dışarıda gezerken, bronzlaşırken, cildimiz güneşten zarar gördüyse mutlaka yapmamız gerekenler var. Bu hafta ‘güneşle dostluğumuzu pekiştirecek ipuçları’nı yazdım.
#PandemiAkdeniz Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Özlenen Özkan, Hürriyet’in düzenlediği Sağlık Turizmi Zirvesi’nde değerlendirmelerde bulundu. Özkan, “Sağlık turizmi ucuz yapılmamalı, bence sağlık turizminin önündeki en büyük tehlike ucuz yapmaya çalışmak. Antalya’da 5 yıl önce 3, 4, 5 klinik bunu yaparken, şimdi 100 klinik bunu yapıyor. Rakamlara baktığınızda eskiden hizmet 10 lira iken şu an 3 liraya düştü” diye konuştu.
#Sağlık Turizmi ZirvesiGüney Afrika'da Covid vaka sayıları 200’lerden bir anda 10 binlere kadar çıktı. Vefat edenlerin sayısı da her geçen gün artıyor. Omicron artık yavaş yavaş baskın varyant olma yolunda hızla ilerliyor. Peki ülkedeki Türkler neler yaşıyor? İşte Güney Afrika’daki son durum…
#Koronavirüs