Ceren Pekoğlu ‘cam kemik’ hastası olarak doğdu... Muratcan Çiçek’in de hareketlerinde bir sorun olduğu henüz iki aylıkken fark edilse de ancak 1.5 yaşında konabildi spastik engelli tanısı... Annelerinin binbir emekle büyüttüğü iki genç onlar... Ceren’in annesi Ayşe Sarı, hemşire sıfatının yanına engelli bireylere daha fazla yardımcı olabilmek için sosyal hizmet uzmanlığını da ekledi. Muratcan’ın annesi Nilgün Çiçek ise spastik nedir bile bilmezken oğlunun nasıl bir eğitim alması gerektiğini araştırdı, tedavilere götürdü. Muratcan Google’dan burs alan ilk engelli Türk olarak tarihe geçti. Ceren de üniversite bitirdi, memur oldu... Sarı ve Çiçek’le anne oldukları günden bugüne hikâyelerini dinledik.
#Cam KemikAYDIN'ın Efeler ilçesinde yaşayan ve 'beyin felci' olarak bilinen doğuştan 'Serebral palsi' hastası olan Mustafa Erol (39), 4 yıl önce piyasaya çıkardığı 'Herkes Beni Engelli Sanıyo!' isimli hikaye kitabının ardından başka bir engellinin hayatını konu alan ikinci kitabını klavyeyi burnuyla kullanarak yazıyor. Tüm eğitimini dışarıdan tamamlayan Erol, şimdi de doktora yapmaya hazırlanıyor. Koronavirüs salgını nedeniyle evde kalındığı dönemde, engellilerin neler yaşadığını herkesin anladığını düşündüğünü belirten Mustafa Erol, pandemi günlerinde evde yeni kitabı üzerinde çalıştığını söyledi.
#AydınEvde sağlık hizmetleri kapsamında yürütülen evde ağız diş sağlığı uygulaması sayesinde diş temizliğinden dolguya, protezden evde diş röntgeni çekimine dek pek çok tedavi, hastanın hastaneye gitmesine gerek kalmadan yapılabiliyor. 82 yaşındaki Hasan Avcu, bu hizmet sayesinde tam 12 kez hastaneye gitmekten kurtuldu ve yeni dişlerine evinde kavuştu. İstanbul İl Sağlık Müdürü Prof. Dr. Kemal Memişoğlu, "Hasta yakını evde sağlığı arayıp hastasının diş tedavisi olması gerektiğine dair başvuru yaptığında, yatağa bağımlı, yaşlı, spastik engelli farketmiyor; hastaneye gidemeyecek durumdaki her hastamız için bir program dahilinde ilgili ağız diş sağlığı merkezleri ekipleri göndererek tedavilerini evlerinde gerçekleştiriyor." dedi.
#EVDEİZMİT’te engelli olarak dünyaya gelen ve 9 yaşında skolyoz hastalığı teşhisi konulan Sevcan Kabataş (29), tedavi masraflarını karşılamak için yetkililerden yardım bekliyor. Hayatı boyunca hiç yürüyemediğini ifade eden Sevcan Kabataş, “Ağrılarımdan dolayı nefes alamıyorum, su içemiyorum. Artık yürümekten vazgeçtim, rahat uyuyabilmek için yetkililerden yardım istiyorum” dedi.
#HaberHastanede tedavi gördüğü süre boyunca maaşı SGK’ya geçen, ancak ‘hastaneden ayrıldığına dair raporu’ ulaştırmadan maaşını alamadığını söyleyen doğuştan spastik engelli Oğuz Mucurluoğlu, “Kirayı, faturaları, borçları nasıl öder; tedavim için gerekli olan cihazları nasıl alabilirim?” diye soruyor.
#MaaşHavva Çalışkan, her kadın gibi annelik yaşamak istiyordu. Ancak çok fazla talihsizlik yaşadı. İlk çocuğu yaşamadı. Bir oğlu da kazada yaşamını yitirdi. İkizleri dünyaya geldi. Şenay sağlıklı, Ayşen ise spastik engelliydi. Bir hafta sonra sarılık olan Şenay yaşamını yitirdi. Ayşen ise hayata sıkı sıkıya bağlandı. Havva, bundan sonra hayatını engelli kızı Ayşen’e adadı. Kent kent gezerek, ‘Yürüyebilir mi?’ ihtimalini göz önünde bulundurarak, çabaladı. Birçok olumsuzluk ve zorlukla karşılaştı ama bu engelleri kızına olan sevgisi ile aştı. Son olarak dünyaya gelen kızı Arzu’nun okuması için de büyük emek verdi. Bugün iki kızı ve torunları ile hayata sıkı sıkıya bağlı. Yaşadığı zorluk ve sıkıntılara rağmen yılmayan Havva Çalışkan, Mustafakemalpaşa’da Engelsiz Yaşam Merkez tarafından yılın kadını seçildi. Havva Çalışkan, “Benim gibi engelli evladı olan varsa onlara sıkı sıkıya sarılsınlar” diyor.
#BursaOnlar hayata uyum sağlamak için birçok destekçiye ihtiyaç duyuyor. Ama nüfusunun yüzde 12.29’unu engellilerin oluşturduğu ülkemizde bu ürün ya da hizmetlere ulaşmaları hayli zor. Bu yıl 10’uncusu düzenlenen Engelsiz Yaşam Fuarı, işte bu boşluğu dolduruyor. En yenilikçi beşliyi seçtik.
#Engelsiz Yaşam FuarıGelecek hafta tüm okullarda ders zili çalacak. Aileler heyecanlı, koşuşturma içinde. Ama bu yıl çocukları Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş (TEOG) ya da Yükseköğretime Geçiş Sınavı’na (YGS) girecek olanlar kaygılı, şaşkın. Çünkü, dershanelerin kapanmasıyla sınava hazırlık konusunda deneyimsizler. Bazı dershane ve etüt merkezleri el altından velilere hizmet veriyor vermesine de, yasal olmadıkları için her an kapılarına mühür vurulabilir.
#ÖSYMGelecek hafta tüm okullarda ders zili çalacak. Aileler heyecanlı, koşuşturma içinde. Ama bu yıl çocukları Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş (TEOG) ya da Yükseköğretime Geçiş Sınavı’na (YGS) girecek olanlar kaygılı, şaşkın. Çünkü, dershanelerin kapanmasıyla sınava hazırlık konusunda deneyimsizler. Bazı dershane ve etüt merkezleri el altından velilere hizmet veriyor vermesine de, yasal olmadıkları için her an kapılarına mühür vurulabilir.
#Yazarlar‘Kelime Oyunu’ yarışmasında ‘butonun hakkını veren kız’ olarak tanınan spastik engelli Seben Ayşe Dayı, yaşamı boyunca eğitimde önüne çıkan engellere rağmen yüksek lisansını ‘eğitim antropolojisi’ üzerine yapıyor. 28 yaşındaki Dayı için en büyük sorun engeli değil, sokaktaki insanlara engelini anlatmak. Dilenci sanıp eline para tutuşturanlardan, kaybolduğunu düşünüp karakola götürmek isteyenlerden rahatsız. Dayı, insanların ilk tepkilerine kızmıyor, ancak sonrasında anlaşılamamak onu çok yoruyor. Hayatlarının biraz daha kolaylaşabilmesi için yeni Anayasa’da engellilere de söz hakkı verilmesini istiyor.
#Eğitim