Son yıllarda Akdeniz Mutfağını, Uzak Doğu'nun uzun ve sağlıklı yaşam sırlarını, muhtelif tohumların, otların, ağaçların, baharatların yararlarını yeniden keşfetmeye başladık. Keşfettiğimiz en değerli ürünlerden biri de soya fasulyesi oldu. Asya ülkelerinde pirinç kadar değerli olan soya, 5000 yıl kadar önce Doğu Asya ovalarında fark edilmiş. Ondan sonra da neredeyse kutsal bir tohum haline gelmiş. Bu ülkelerde yaşlılık hastalıklarına ve kansere daha az rastlandığı bir gerçek. Bunun nedenlerinden birinin, soya tüketimi olduğu düşünülüyor. Bu durum ortaya çıktığından beri, batıda soya ürünleri dikkatle inceleniyor, antiaging kapsamında değerlendiriliyor, standartları belirleniyor. Bu amaçla kurulmuş, ASA (American Soy Association) ve daha birçok araştırma merkezleri var.
#SoyaSoya, faydaları kadar zararları ile de dikkat edilmesi gereken besinler arasında yer alıyor. Özellikle meme kanseri geçirmiş bireylerin kullanırken dikkat etmesi gereken soya bitkisinin varlığı, 13 asırdır bilinmektedir. Peki, soyanın ve soya yağının faydaları ve zararları nelerdir? İşte, protein kaynağı ve kalp dostu olarak nitelendirilen soya hakkında bazı bilgiler
#Soya