Profesyonel mutfakların mükemmel yemekleri çıkarmasının sırrı mutfak personellerinin tam bir koordinasyon içerisinde çalışmasından kaynaklanmaktadır. Profesyonel mutfaklardan birçok farklı pozisyon bulunduğu gibi farklı departmanlarda yer almaktadır. Profesyonel mutfaklarda yer alan pozisyonlardan biri de sous chef'dir. Birbirinden lezzetli yemeklerin çıkmasında rol oynayan ana karakterlerden biri olan sous chef'lerin meslek bilgileri ile ilgili detaylı bilgiyi sizler için derledik.
#Sous Chef Nedir?Ülkesinin en ücra köşelerinde özellikle Amazon ormanlarında ve dünyanın keşfedilmemiş pek çok noktasında dolaşıp kendi topraklarında hiç kullanılmayan binlerce malzemeyle yepyeni bir mutfak ortaya çıkaran, Yeni Brezilya mutfağını dünyaya anlatan, genç Brezilyalı aşçılara ilham olan, dur durak bilmeyen bir Amazon o. Futbol oynuyor, rock müzik yapıyor, dağcılıkla uğraşıyor, seyahat ediyor ve hiç vazgeçmediği amacının peşinden gidiyor. “Benim mutfağımdaki yemekleri Brezilya'nın yüzde 90’ı hiç tatmamıştır. São Paulo'daki ikinci restoranım Dalva e Dito, fiyat olarak daha ulaşılabilir ve iki Michelin yıldızlı restoranım D.O.M'dan daha çok kazandırıyor belki ama ben dünyaya mutfağımı, kültürümü, köklerimi bu yemeklerle anlatmak istiyorum” diyor. Time dergisi tarafından “Dünyanın en etkili 100 kişisi” arasında seçilmiş tek şef olan Alex Atala ile Brezilya mutfağını ve hayatını konuştuk.
#Alex AtalaŞef Şerife Aksoy, Beykoz’daki çiftliğinde sebze-meyvesini kendi yetiştiriyor, ‘sıfır atık’ felsefesinin izinde gübresine varıncaya kadar kendi üretiyor. ‘à la Şerife’ adlı yeni yemek programına başlayan Aksoy’u çiftliğinde ziyaret ettik, sağlıklı bir mutfağın izini sürdük.
#Şef Şerife AksoyMutfağa gireceğinizde hâlâ annenizin tariflerini mi kullanıyorsunuz? Ne diyeyim, şanslısınız: Demek anneniz çok iyi sushi, risotto ve çikolata yapıyor ve uluslararası geçerli diploma veriyor. Biz daha orta sınıf, sıradan Türkler içinse bu işin kursları, okulları hatta artık akademileri var. İşte en bilinenleri ve daha fazlası.